Wat is IKB? Het Individueel Keuze Budget uitgelegd

Grote kans dat een leuk salaris en een paar vakantiedagen voor jou niet genoeg zijn als je op zoek bent naar een nieuwe baan. Wie weet haalt het IKB je wel over om te solliciteren op die ene leuke job. Gaat er niet gelijk een lampje branden? YoungCapital gaat dieper in op wat ook wel het Individueel Keuzebudget (soms ook Persoonlijk Keuzebudget of PKB) genoemd wordt. Zo weet je precies waar je toekomstige werkgever het over heeft als je straks de term ‘IKB’ in de secundaire arbeidsvoorwaarden voorbij ziet komen.

Wat is het Individueel Keuzebudget?

Kortgezegd: het IKB, oftewel Individueel Keuzebudget, is een systeem waarbij je als werknemer zélf kunt kiezen hoe jij je secundaire arbeidsvoorwaarden invult. Eigenlijk is het alsof je een menu samenstelt bij je favoriete fastfoodketen. Je selecteert nu alleen niet of je frietjes of een salade bij je kipnuggets geserveerd krijgt, maar je kiest welke extra’s je krijgt bovenop je salaris. Je kunt het budget namelijk flexibel besteden. Zo heeft de een behoefte aan extra verlofuren, terwijl de ander het Individueel Keuzebudget inzet voor een opleiding. Een win-winsituatie dus, want met het IKB zit je niet langer vast aan de traditionele secundaire arbeidsvoorwaarden.

Individueel Keuzebudget voorbeelden

Laten we to the point komen, wat kun je eigenlijk allemaal met het IKB? We geven enkele voorbeelden van het Individueel Keuzebudget aanbod die je (toekomstige) werkgever mogelijk aanbiedt:

 • Een wereldreis maken? Of een paar dagen lekker helemaal niks doen? Koop extra verlof en gebruik daarvoor je IKB.
 • Je kennis bijspijkeren? Easy met het Individueel Keuzebudget. Het mooie is dat je niet hoeft te kiezen voor een beroepsgerichte opleiding, zoals bij het reguliere opleidingsbudget vaak wel het geval is. Je hebt de vrije keuze. Dus, heb je altijd al een opleiding tot boomverzorger willen volgen of wil je graag een studie surfwetenschappen doen? Grijp je kans.
 • Ga flitsende de weg op met je spiksplinternieuwe fiets die je van het IKB koopt.
 • Heeft je werkgever een deal met een sportschool? Tijd voor leg day. Geen slecht idee om je Individueel Keuzebudget hiervoor te gebruiken, want een goede gezondheid helpt je prestaties te verbeteren.
 • Thuis krom achter je laptop werken is verleden tijd als je je IKB besteedt aan een goede thuiswerkplek. Koop met het budget bijvoorbeeld een staand bureau of kies voor een ergonomische muis.
 • Geen spannende keuze: je kunt het ‘gewoon’ laten uitbetalen. Helaas pindakaas, dit kan alleen met het bedrag dat je al hebt opgebouwd. In juni heb je dan ook alleen recht op het Individueel Keuzebudget dat je in de eerste zes maanden van het jaar hebt opgebouwd. In sommige organisaties is het mogelijk het IKB per maand uit te betalen, in andere kan het alleen periodiek of per jaar.

De voordelen van IKB

Als je het ons vraagt, is de keuzevrijheid waarmee het IKB komt misschien wel het grootste voordeel. Doordat je zelf kiest hoe je het budget gebruikt, kun je het IKB precies gebruiken voor jouw behoeften. Of je er nou je werk-privébalans mee verbetert, investeert in jezelf of kiest voor een financieel extraatje. Het kan allemaal. En de nadelen? Daar kunnen we er al helemaal geen van verzinnen. YC is dan ook snel klaar als het gaat om het opnoemen van de voor- en nadelen van het IKB.

Organisaties met een IKB

Niet elke werkgever heeft een IKB opgenomen in de arbeidsvoorwaarden. Houd dit dus in je achterhoofd, als je op het punt staat om te solliciteren op een van onze vacatures. Meestal is het Individueel Keuzebudget een bedrag ter hoogte van je vakantiegeld, eindejaarsuitkering en de waarde van het bovenwettelijke verlof. Hoeveel je precies krijgt? Lastig, dit verschilt per sector en zelfs per bedrijf. Neem daarom ook goed de cao of je contract door.

Ben je benieuwd in welke cao’s een IKB sowieso is opgenomen? Een klein overzicht:

Organisaties Aanbod
IKB gemeenten O.a. extra verlof kopen, een opleiding betalen en laten uitbetalen.
IKB provincies O.a. extra verlof kopen, sparen in het kader van de Levensloopregeling en laten uitbetalen.
IKB Rijksoverheid O.a. extra verlof kopen, een fiets aanschaffen, bedrijfsfitness, mobiliteitskaart opwaarderen van 2e naar 1e klas en laten uitbetalen. Daarnaast is er een IKB-spaarverlof.
IKB Sociaal Werk O.a. extra verlof kopen en laten uitbetalen.
IKB uitgeverijen O.a. extra verlof kopen, gebruiken voor pensioen, een opleiding betalen en laten uitbetalen.

Psst, word je wel enthousiast van al deze mogelijkheden? Scoor dan snel een baan, bijvoorbeeld in onze gemeenten of overheid vacatures.

IKB versus belasting

Je zag het al een aantal keren voorbijkomen: je kunt het IKB laten uitbetalen. Maar, is dit i.v.m. de belasting wel zo voordelig? Niet per se. Als je het Individueel Keuzebudget laat uitbetalen, wordt het budget bij je belastbare inkomen gerekend. Kiezen voor opties als een opleiding financieren of extra verlof kopen is fiscaal (voor de belasting) voordeliger, omdat je het IKB dan inzet zonder dat er eerst belasting afgaat (netto dus).

Last but not least is het slim om de eventuele toeslagen die je ontvangt in de gaten te houden. Zit je op het randje van wel of geen toeslag? Dan is een mogelijk gevolg van het IKB laten uitbetalen dat je je zorg- of huurtoeslag niet meer ontvangt. Dat zou toch jammer zijn.

Veelgestelde vragen

 • Wat is een Individueel Keuzebudget?

 • Het Individueel Keuzebudget (IKB, soms ook PKB of Persoonlijk Keuzebudget genoemd) is een flexibel systeem waarbij je als werknemer zelf je secundaire arbeidsvoorwaarden kunt kiezen. In plaats van vaste extra's, krijg je een budget om vrij te besteden.

 • Welke organisaties hebben een IKB?

 • Niet iedere organisatie biedt een Individueel Keuzebudget aan. Ook verschilt de waarde en het aanbod per werkgever. In de cao van o.a. Rijksoverheid, sociaal werk en gemeenten vind je het IKB terug. Interesse in een baan bij deze een van deze organisaties? Onze vacatures staan voor je klaar.

 • Wat kun je met het Individueel Keuzebudget?

 • Je kunt het Individueel Keuzebudget flexibel inzetten. Koop bijvoorbeeld extra verlof, gebruik het IKB voor een opleiding of investeer in een goede thuiswerkplek. Je kunt het geld natuurlijk ook laten uitbetalen.

 • Hoeveel belasting betaal ik over mijn IKB budget?

 • Als je het IKB laat uitbetalen, wordt het bij je belastbare inkomen gerekend. Dat heeft misschien ook gevolgen voor de toeslagen die je ontvangt. Het is fiscaal voordeliger om te kiezen voor de belastingvrije opties als een opleiding financieren of extra verlof kopen.

Alles over secundaire arbeidsvoorwaarden