WERKEN IN SPANJE

Jouw carrière in Spanje

In het zonnetje genieten van een sangria, terwijl er een bakje patatas bravas voor je neus staat. Het klinkt als een ideale vakantiedag, maar wist je dat je ook kunt wonen en werken in Spanje? Dan kun je écht optimaal genieten van de Spaanse lifestyle. Maar wat moet je allemaal regelen als je wilt verhuizen naar Spanje? En de bedrijfscultuur daar, hoe zit dat precies? Op YoungCapital lees je alles over werken in Spanje.

Meteen enthousiast en wil je weten of jouw droombaan er al tussen staat? Check dan snel alle openstaande vacatures en wie weet ga jij binnenkort al aan de slag in spanje.

Waarom werken in Spanje?

Er zijn natuurlijk meerdere redenen waarom Spanje een ideaal land is om te wonen en werken. Maar één daarvan is toch wel dat verhuizen naar Spanje makkelijk is als EU-burger. Binnen Europa kun je vrij wonen en werken, dus waarom zou je dan niet voor een land kiezen met een warm klimaat, waar het eten lekker is en waar je relatief veel feestdagen hebt? Juist, Spanje is een goede keuze.

Je spullen pakken om naar een ander land te vertrekken is voor de een sneller gedaan dan de ander. Wij hebben de voor- en nadelen van werken in Spanje op een rij gezet. Zo kun je makkelijker bepalen of verhuizen naar Spanje iets voor jou is.

Voordelen van werken in Spanje

 • Het leven in Spanje is goedkoper dan in Nederland. Zowel de huurprijzen als het levensonderhoud is een stuk voordeliger dan wij gewend zijn.
 • De meeste Spanjaarden kunnen wel een goed woordje Engels. Vooral bij grote bedrijven wordt deze taal steeds meer gesproken op de werkvloer.
 • Altijd al Spaans willen spreken? Dit is dé kans om de tweede meest gesproken taal ter wereld te leren. Zo kun je nog makkelijker communiceren met je collega’s.
 • Het klimaat natuurlijk. Zeg maar dag tegen de Nederlandse grijze lucht, want Spanje heeft enorm veel zonuren per jaar. Dat is ook een van de redenen waarom de levenskwaliteit in Spanje zo hoog is.

Nadelen van werken in Spanje

 • In Spanje ligt de werkloosheid een stuk hoger dan in Nederland. Toch zou dit je niet te veel moeten afschrikken. Er zijn verschillende sectoren waar je wel makkelijk kunt werken in Spanje, zoals de horeca of toerisme.
 • De werkdagen zijn langer, omdat veel bedrijven de deuren sluiten tijdens de siësta. Meestal heb je dan een pauze van 14:00 tot 17:00, maar je werkt dan door tot 21:00. Toch stappen steeds meer bedrijven af van de siësta. Laat je dan ook goed informeren tijdens je sollicitatiegesprek, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.
 • Het leven in Spanje is dan wel goedkoper, maar de salarissen liggen ook lager. Je zult waarschijnlijk dus iets minder verdienen dan in Nederland. Het minimumloon in Spanje is € 1.050 per maand.

Spanje

Informatie over werken in Spanje

Werken in Spanje betekent natuurlijk ook een andere werkcultuur. Hoe zit dat met lunchen op werk en welke feestdagen ben je vrij? YoungCapital heeft het uitgezocht.

Lunch op werk

Een uitgebreide lunch, daar weten de Spanjaarden alles van. De lunch is namelijk de belangrijkste maaltijd van de dag. Meestal is dit zelfs een driegangenmenu, ook wel het menu del dia genoemd. Dit is vaak een voordelig menu, speciaal voor mensen die buiten de deur willen lunchen. Hoe lang de siësta duurt, ligt aan het bedrijf waarvoor je werkt. Bij sommige bedrijven is het gebruikelijk om drie uur lang te pauzeren. Als je gaat werken in Spanje zul je ook zien dat veel locals naar huis gaan om thuis te lunchen. Ook daar genieten ze van een uitgebreide lunch, samen met hun familie.

Bedrijfscultuur

Als je gaat werken in Spanje zul je snel merken dat de bedrijfscultuur in Spanje nog redelijk ouderwets en formeel is. Bij de meeste bedrijven is er een grote afstand tussen de manager en het team. Het is bijvoorbeeld echt not done om je baas tegen te spreken of zelfs om een grapje over hem te maken. Alles wat je baas zegt, hoor je te volgen en als werknemer ben je niet té zelfstandig. Nu ligt het wel aan het bedrijf waar je voor werkt. Bij jongere bedrijven en in de ICT gaat het er allemaal een stuk informeler aan toe.

Werkkleding

In je spijkerbroek naar werk gaan zit er waarschijnlijk niet in als je gaat werken in Spanje. Bij de meeste bedrijven kleden ze zich klassiek en formeel. Bij een jong bedrijf hoef je niet volledig in pak naar werk, maar een net overhemd en een nette pantalon wordt zeker gewaardeerd. Vrouwen dragen meestal een nette rok met blouse of een jurk tot over de knieën. Ga je meer in het zuiden van het land werken? Daar zijn ze al wat informeler. Dat komt ook omdat het daar in de zomer net wat warmer wordt.

Feestdagen

Alvast in je agenda noteren welke dagen je vrij bent als je gaat werken in Spanje? In sommige regio’s zijn er meer feestdagen, maar hieronder vind je een opsomming van alle landelijke feestdagen:

 • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
 • Driekoningen - 6 januari;
 • Goede vrijdag - een vrijdag in maart of april;
 • Eerste paasdag - een zondag in maart of april;
 • Tweede paasdag - een maandag in maart of april;
 • Dag van de arbeid - 1 mei;
 • Maria hemelvaart - 15 augustus;
 • Nationale feestdag van Spanje - 12 oktober;
 • Allerheiligen - 1 november;
 • Dag van de grondwet - 6 december;
 • La inmaculada - 8 december;
 • Kerst - 25 december.

Uitgaan

Dat Spanje een populair land is onder de feestende vakantiegangers, wist je waarschijnlijk al. Veel jongeren kiezen Spanje als bestemming voor hun eindexamenreis. Badplaatsen als Lloret de Mar, Malgrat de Mar en Blanes staan hier vooral bekend om. Maar ook in steden als Barcelona, Valencia en Madrid is het nachtleven erg bruisend. Zie je een baan in het nachtleven van Spanje wel zitten? Het zal je dan misschien niet verbazen dat er in de zomermaanden veel seizoenswerk is. In de zomer kun je vaak makkelijk werken in Spanje als je op zoek bent naar een baan in de horeca.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Werken in Spanje als Nederland kan heel makkelijk. Alle EU-burgers kunnen vrij wonen en werken in Europa. Dus ook in Spanje. Ben je van plan om langer dan drie maanden te werken in Spanje? Dan is het belangrijk dat je een NIE-nummer aanvraagt. Dit nummer is een identiteitsnummer van een buitenlander, die je nodig hebt om bepaalde dingen te regelen. Denk aan het onderteken van je arbeidscontract of je huurcontract. Ook kun je met je NIE-nummer een bankrekening openen. Wel zo handig voor je salaris.

Meer lezen over alles wat je moet regelen als je wilt verhuizen naar Spanje?

Dat lees je in ons artikel over wonen in Spanje.


Via YoungCapital werken in Spanje

Wist je dat je via YoungCapital kunt wonen en werken in Spanje? Wij maken werken in het buitenland een stuk makkelijker. Bij sommige vacatures hoef je niet eens je vliegticket of woning te regelen. Dat wordt dan allemaal geregeld door de werkgever. Lees goed de vacatureteksten, want dit is niet het geval bij alle vacatures. Zo weet je precies wat je allemaal zelf nog moet regelen. Heb je vragen of zijn er problemen? Dan kun je altijd bij ons terecht. Wij zijn jouw contactpersoon en zorgen ervoor dat jouw avontuur op rolletjes verloopt.

Spanje uitzicht

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

 • Waarom in Spanje werken?

 • Spanje is niet alleen leuk als vakantieland, maar ook om te werken. Als EU-burger heb je het voordeel dat je makkelijk kunt wonen en werken in Spanje, omdat je geen werk- of woonvergunning nodig hebt.

 • Is er werk in Spanje?

 • Ja, vooral in de zomer is er veel seizoenswerk in Spanje. Zo kun je via YoungCapital werken in Spanje. Vooral in de horeca en toerisme worden er veel mensen gezocht.

 • Kan ik in Spanje wonen?

 • Ja, wonen en werken in Spanje als Nederlander is makkelijk. Je hoeft geen werk- of woonvergunning aan te vragen. Als je langer dan drie maanden wilt blijven, moet je je inschrijven in de gemeente.

Bekijk ook eens deze landen en steden