Workation

De laptop openklappen in een tropisch oord of een call starten op een besneeuwde berg tijdens het skiseizoen: met een workation genieten je medewerkers van de mooiste bestemmingen én krijgen ze ervoor betaald ook. Zolang ze maar hun werk doen, natuurlijk. Gun jij je medewerkers de ontspanning van een workation, maar weet je nog niet of dit een handige arbeidsvoorwaarde is? Check dan dit artikel, lees de voor- en nadelen van een workation en wie belt je medewerker je straks vanuit Italië.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een workation?

Workation is een combinatie van werken en op vakantie gaan. Vandaar 'work' en 'ation' van het woord vacation. Als werkgever heb je vast weleens van deze trend gehoord, waarbij het steeds populairder wordt om even drie weken vanuit het buitenland te werken. Klinkt vast als een droom voor je medewerkers. En dat hoeft het dus niet te zijn. Al moet je als werkgever wel met het een en ander rekening houden voor je medewerkers de vliegtickets boeken.

Voor- en nadelen workation

Een workation als secundaire arbeidsvoorwaarde bieden is geen gek idee, zeker niet als je je medewerkers meer dan de wettelijke vakantiedagen gunt. Maar misschien wil je de voor- en nadelen van een werkvakantie nog op een rijtje voor je deze arbeidsvoorwaarde in een cao of arbeidsovereenkomst verwerkt.

Voordelen van een workation

  • Een workation is een van de beste secundaire arbeidsvoorwaarden. Hiermee trek je meer nieuwe medewerkers en doe je wonderen voor je employer branding.
  • Je medewerkers gaan erop vooruit qua vitaliteit en werkgeluk. Want zeg nou zelf, wie wordt er niet blij van een vakantie?
  • Door het aanbieden van een workation onderscheid je je binnen de arbeidsmarkt en zet je jezelf neer als een goede werkgever.
  • Je verlaagt het ziekteverzuim, omdat je medewerkers dankzij de workation kunnen ontspannen. Zo voorkom je burn-out en verhoogde werkstress.
  • Een nieuwe omgeving betekent nieuwe inspiratie. Medewerkers krijgen hierdoor een frisse blik en komen met nieuwe ideeën terug.
  • De productiviteit van werknemers neemt toe. Want hoe sneller klaar = hoe sneller strand.

Nadelen van een workation

  • Je hebt minder goed toezicht op je medewerkers en het werk dat ze verrichten.
  • Je bent flink wat kosten kwijt, afhankelijk van de vergoedingen die je geeft voor je medewerker. Wel is het zo dat in 2024 alle kosten boven de € 5.600 aftrekbaar zijn. Check hiervoor de aftrekbare kosten op de website van de Belastingdienst.
  • Je moet je gegevens nóg beter beschermen. Het Wifi-netwerk van een hotel of een café is namelijk niet heel veilig, vooral als je medewerker met gevoelige gegevens omgaat. Bespreek met je IT-afdeling hoe je dit het beste aan kunt pakken.
  • De grens tussen werk en privé vervaagt, waardoor je medewerker misschien 's avonds nog even twee uur werk inhaalt. Of juist telefoontjes opneemt vanuit een restaurant.
  • Je collega's hebben minder persoonlijk contact met elkaar, omdat er toch iemand op kantoor mist.

Workation regelen: de stappen

Wil je een workation regelen voor een van je medewerkers? Wacht nog even voor je medewerker de chaos op Schiphol trotseert: je hebt nog wat te regelen. Die workation is zo gefikst met deze stappen:

1. Bepaal de duur

Een jaar lang op workation gaan is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Bespreek dus met je werknemer hoe lang de workation gaat duren en leg vast wanneer je co-worker vertrekt.

2. Kies de bestemming

Verdwijnen van de aardbodem in een boshutje, dat klinkt voor sommigen als the dream. Maar eh, die internetverbinding dan? En die bruine beren in het bos, die ondanks hun pluizige uitstraling beslist geen knuffelberen zijn? Tja, je medewerker moet wel veilig kunnen werken en verbonden blijven met de buitenwereld tijdens de workation. Leg daarom op tafel wat je precies eist van de bestemming: goed internet, bereikbaarheid en veiligheid. Misschien blijkt een hotel dicht bij een stad dan toch wat fijner. O, en houd daarbij ook rekening met tijdsverschil. Je kan moeilijk je laptop openklappen om 02:00 voor een medewerker die jou nodig heeft, maar bij wie het al 09:00 is.

3. Maak afspraken

Geeft je medewerker aan op workation te willen gaan? Maak dan direct duidelijke afspraken. Niet alleen over de duur of de bestemming, maar ook over de werkuren, de productiviteit en de aanwezigheid. Het moet nu niet zo zijn dat je medewerker (bijna) niet meer reageert op spontane vergaderingen en minder gaat werken. Leg deze afspraken ook vast, het liefst van tevoren, zodat je niet hoeft te onderhandelen op het moment dat je je medewerker een workation hebt toegekend.

4. Moedig een werk-privébalans aan

Je medewerkers gaan op workation omdat ze willen ontspannen of inspiratie zoeken. Gun ze dit dan ook en moedig een goede balans tussen werk en privé aan. Je medewerkers kunnen bijvoorbeeld een paar vakantiedagen tijdens de workation inzetten om optimaal te genieten van de bestemming. Sommigen gaan ervan uit dat dit niet kan, maar niets is minder waar. Wijs ze er dus vooral op.

Meer weten over de leukste secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals de kerstbonus of de prestatiebeloning? Check in onze recruitment guide alle mogelijke arbeidsvoorwaarden en stel een pakket samen dat écht past bij jou en je kanjers.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een workation is een combinatie van werken en vakantie voor je medewerkers.
  • Voordelen van een workation zijn: het aantrekken van nieuwe medewerkers, meer vitaliteit en werkgeluk bij je personeel, vermindering van ziekteverzuim en verhoogde productiviteit.
  • Nadelen zijn onder andere verminderd toezicht op medewerkers, extra kosten en verminderd persoonlijk contact tussen collega's.
  • Bij het regelen van een workation moet je het een en ander bepalen, namelijk de duur en de bestemming.
  • Ook moet je duidelijke afspraken maken met je medewerker over werkuren en productiviteit. Hierbij blijft een goede werk-privébalans ook prioriteit.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een workation?

  • Een workation is een chille secundaire arbeidsvoorwaarde die het mogelijk maakt voor je medewerkers om een tijdje vanuit een andere bestemming te werken.

  • Is een workation aftrekbaar?

  • Ja, een workation valt onder de categorie 'representatie' bij de Belastingdienst. Dit houdt in dat in 2024 alle kosten boven de € 5.600 aftrekbaar zijn.

Alles over arbeidsvoorwaarden