Beter melden

Kun je de tissues en ibuprofen eindelijk wegleggen? Mooi, dan is je beter melden je volgende stap. Want eh, waarschijnlijk ben je bed rotting wel beu en wil je gewoon weer lekker aan de slag. Maar hoe werkt beter melden? Wat als je langer ziek bent geweest, maakt dat verschil? Jij hebt vragen, wij de antwoorden. Snuit nog even je neus en scrol snel verder voor alle info rondom beter melden.

Hoe meld je je beter?

Je beter melden is simpel. Je belt simpelweg je werkgever en geeft aan dat je de volgende dag weer fris en fruitig op de werkvloer zal verschijnen. Meestal doe je dit dus als je je na je ziekmelding weer fit voelt. Ga je dus niet beter melden als je nog loopt te snotteren met koorts, want daar word je niet beter van. Wanneer je je het beste beter kunt melden? Bijvoorbeeld wanneer:

  • je je niet meer ziek voelt;
  • je je 100% kunt inzetten op werk;
  • je nog niet helemaal beter bent, maar je wel fit genoeg voelt om te werken;
  • je kunt thuiswerken en je dat prima aan kan.

Let op: je werkgever mag je beter melden als de bedrijfsarts vindt dat je fit genoeg bent om te werken. Ben jij het daar volstrekt mee oneens? Dan kun je een second opinion bij een andere bedrijfsarts of een UWV deskundigenoordeel aanvragen.

Beter melden Ziektewet

Maar wat als je niet simpel verkouden bent, maar met langdurige ziekte te maken hebt? Beter melden na langdurig ziek zijn werkt ongeveer hetzelfde in de praktijk (je belt je baas), maar je moet rekening houden met een aantal regels. De belangrijkste? Als je nog niet je volledige uren werkt of al je taken uitvoert, ben je officieel nog niet beter. Je bent pas echt beter als je 100% aan het werk bent.

Beter melden tijdens spoor 2

Bij langdurige ziekte krijg je misschien te maken met spoor 2 van het re-integratietraject. Op dit traject is er geen passend werk bij je huidige werkgever en ga je aan de slag bij een andere werkgever. Je beter melden tijdens spoor 2 kan dan pas echt als je 100% kunt meedraaien bij je nieuwe werkgever. Dan krijg je ook direct een arbeidsovereenkomst bij je nieuwe baas.

Beter melden na 1 jaar ziekte

Ben je langer dan een jaar ziek, maar voel je je op een gegeven moment fit genoeg om te werken? Dat kan, maar je beter melden kan pas als je werkgever dat toelaat. Je werkgever moet daarvoor advies krijgen van de bedrijfsarts, die beoordeelt of je wel of niet weer aan de slag kunt.

Gedeeltelijk beter melden tijdens re-integratie

Kun je je ook gedeeltelijk beter melden tijdens het re-integratietraject? Eigenlijk niet dus. Je bent pas echt beter als je 100% van je werk kunt hervatten. Tot die tijd blijf je ziek gemeld.

Ziek uit dienst gaan of beter melden

Eindigt je contract terwijl je nog ziek bent? Dan hoeft je werkgever je loon niet meer door te betalen en krijg je een Ziektewet-uitkering. Je werkgever moet dit voor jou aanvragen. Is het slimmer om je dan beter te melden? Dat is aan jou. Ziek is ziek, dus voor die 100% loondoorbetaling in je laatste twee maanden moet je het niet doen.

Werkgever weigert betermelding

Je werkgever mag er ook voor kiezen om je niet beter te melden. Want eh, het is niet de bedoeling dat je te snel aan de slag gaat en daarna weer ziek wordt. Ook kan de bedrijfsarts oordelen dat je nog niet beter bent. Wat doe je tegen onterechte ziekmelding door je werkgever? Schrijf allereerst een brief of mail naar je werkgever waarin je uitlegt dat je je normale taken kunt uitvoeren en alle contracturen kunt werken. Daarna moet het goed komen.

Als je werkgever het daar niet eens mee is, moet ie reageren op je brief. Op basis daarvan kun je terecht bij een andere bedrijfsarts voor een second opinion. Of je schakelt UWV in voor een deskundigenoordeel.

Beter melden bij werkgever voorbeeld

Stel, je bent drie dagen weggeweest met voedselvergiftiging door slechte sushi. Niet fijn. Maar je hangt inmiddels niet meer over het toilet en voelt je veel beter. Je wilt je dus beter melden. Hoe je dat aanpakt? Pak de telefoon op, bel je werkgever en probeer het eens zo:

  • ''Goedemiddag, Jan. Ik bel je om me beter te melden. Ik voel me weer goed en ik denk dat ik morgen weer fit op kantoor kan zijn. Ik denk dat ik de sushi voor de komende tijd maar oversla. Anyway, tot morgen!''

Yep, zo simpel is het. In dit voorbeeld nemen we aan dat je je baas vertelde dat je voedselvergiftiging hebt, maar je hoeft in principe niet te vertellen waarom je ziek was. Sterker nog, daar mag je werkgever geen vragen over stellen. Houd dat in je achterhoofd.

Na beter melden

Meestal ben je maar een paar daagjes ziek, dus veel verschil zal er niet zijn als je je beter meldt. Maar ben je langdurig ziek geweest? Dan merk je het aan je salaris. Je krijgt weer 100% betaald en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden die stop waren gezet, worden weer actief.

Key takeaways

  • Was je ziek, maar voel je je beter? Dan moet je je beter melden bij je werkgever.
  • Meld je beter door je werkgever te bellen en aan te geven dat je weer klaar bent om te werken.
  • Ga niet werken als je niet 100% aan de slag kunt, want dan ben je officieel niet beter.
  • Je werkgever mag je beter melden als de bedrijfsarts vindt dat je fit genoeg bent om te werken.
  • Bij spoor 2 van het re-integratietraject meld je je beter zodra je 100% kunt meedraaien bij je nieuwe werkgever.
  • Na een jaar ziekte kun je je pas beter melden als je werkgever dat toelaat na advies van de bedrijfsarts.
  • Je hoeft niet te vertellen waarom je ziek was bij het beter melden, en je werkgever mag daar ook geen vragen over stellen.
  • Na het beter melden krijg je weer 100% betaald en worden eventuele stopgezette secundaire arbeidsvoorwaarden weer actief.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Hoe meld je je weer beter?

  • Simpel, je pakt de telefoon op en belt je werkgever. Je vertelt dat je je weer beter voelt en geeft aan wanneer je weer op het werk verschijnt.

  • Mijn werkgever wil mij niet beter melden. Wat nu?

  • Als je 100% aan het werk bent, moet je werkgever je beter melden. Doe ie dat niet? Dan kun je een deskundingenoordeel bij UWV aanvragen. UWV beoordeelt dan of je weer volledig aan het werk kunt.

  • Help, mijn werkgever weigert mijn betermelding. Wat doe ik?

  • Geen paniek, soms weigert je werkgever je betermelding omdat de bedrijfsarts oordeelt dat je nog niet beter bent. Ben je het daarmee oneens? Dan kun je om een second opinion bij een andere bedrijfsarts vragen of een deskundigenoordeel bij UWV aanvragen.

  • Hoe lang moet je beter zijn voor nieuwe ziekmelding?

  • 4 weken, want daarna gaat er een nieuwe ziekteperiode in. Word je wel binnen 4 weken opnieuw ziek? Dan worden de dagen van verzuim bij elkaar opgeteld.

  • Wie bepaalt of je weer beter bent?

  • Jijzelf natuurlijk, jij weet als geen ander hoe je je voelt. Daarom beslis jij wanneer je je weer fit genoeg voelt om te weken. Kan een werkgever je zomaar beter melden? Nee, tenzij de bedrijfsarts oordeelt dat je gezond genoeg bent om te werken.