Loondoorbetaling bij ziekte

Als ik ziek ben, krijg ik dan doorbetaald? Goed nieuws, je hebt recht op loondoorbetaling bij ziekte. Maar hier zitten wel wat regels aan verbonden. Vraag jij je af hoelang je 100% salaris bij ziekte krijgt, vanaf wanneer 70% loon bij ziekte geldt en of 100% loon bij ziekte zomaar kan wijzigen in 70%? YoungCapital heeft de antwoorden, dus lees mee over loondoorbetaling bij ziekte en check jouw specifieke situatie.

Hoeveel salaris krijg ik bij ziekte?

Of je een paar dagen ziek thuis zit of langdurig ziek bent: doorbetaling van je loon bij ziekte krijg je gewoon. Pf gelukkig, je komt dus niet zonder inkomsten te zitten als je een beetje grieperig bent. Maar hoeveel krijg je precies? Dat ligt eraan hoe lang je uit de running bent.

1e ziektejaar

Na de eventuele wachtdagen bij ziekte, krijg je in het eerste jaar dat je ziek bent minimaal 70% loondoorbetaling van je salaris. Dit mag nooit minder zijn dan het minimumloon. Is dat het wel? Dan vult je werkgever je salaris aan tot het minimumloon. Afhankelijk van wat er in je cao of arbeidsovereenkomst staat, kan het percentage loon dat je doorbetaald krijgt hoger liggen. In de meeste cao’s staat zelfs dat je 100% krijgt doorbetaald in het eerste ziektejaar. Als je ziek bent door een orgaandonatie, je zwangerschap of bevalling, dan krijg je sowieso je volledige loon doorbetaald, dus 100%.

Doorbetaling bij ziekte 2e jaar

In het tweede jaar krijg je ook sowieso 70% loondoorbetaling van je salaris bij ziekte. Kom je onder het minimumloon uit, dan hoeft je werkgever het bedrag niet meer aan te vullen. De meeste cao’s en arbeidsovereenkomsten waarin staat dat je in het eerste jaar 100% van je salaris uitbetaald krijgt bij ziekte, houden in het tweede jaar ook gewoon 70% aan. Er zijn maar weinig werkgevers die in het 2e ziektejaar ook 100% doorbetalen.

Na 2 ziektejaren

Na twee jaar verandert je situatie. Je hebt dan geen recht meer op loondoorbetaling bij ziekte. Als je nog steeds niet kunt werken, krijg je ontslag en mogelijk een WIA-uitkering. De hoogte hiervan is afhankelijk van wat je nog kunt verdienen en hoeveel je voorheen verdiende.

Werk je tijdens de eerste twee jaar van je ziekte vanwege re-integratie minder uren en dagen, of doe je aangepast werk? En blijf je dit doen na twee jaar ziekte? Leg dan het nieuwe ‘normale werk’ vast met je werkgever in een aangepaste arbeidsovereenkomst. Je krijgt daarvoor dan gewoon betaald totdat het contract stopt.

Loondoorbetaling bij ziekte per contract

Is loondoorbetaling bij ziekte bij elk contract hetzelfde? Was het maar zo’n feest. Bovenstaande regels zijn sowieso van toepassing als je een vast contract hebt. Heb je een tijdelijk contract of werk je als uitzend- of oproepkracht? Dan zijn er soms uitzonderingen. Wij zetten ze op een rij.

Loondoorbetaling bij ziekte tijdelijk contract

Zolang je ziek bent en je contract doorloopt, gelden dezelfde regels als voor mensen met een vast contract. Dus je hebt dan ook maximaal twee jaar recht op tenminste 70% loondoorbetaling bij ziekte. Eindigt je contract terwijl je nog ziek bent? Dan ga je ziek uit dienst en krijg je een ziektewetuitkering. Vraag aan je werkgever om dit bij het UWV te melden.

Uitzendcontract

Of en hoeveel loondoorbetaling bij ziekte je als uitzendkracht krijgt, hangt ervan af of je onder een cao valt en of je een uitzendbeding hebt. Ben je ziek en werk je bij YoungCapital als uitzendkracht? Check onze veelgestelde vragen over ziekte, dan weet je snel waar je aan toe bent.

Oproepcontract

Ook bij een oproepcontract moet je even opletten. Met een min-maxcontract krijg je tijdens ziekte minstens 70% doorbetaald van het minimum aantal uren in je contract. Bij een nulurencontract heb je geen recht op loon, tenzij je al ingepland stond om te werken. Dan krijg je voor die periode ook minimaal 70% loondoorbetaling bij ziekte.

Key takeaways

  • Als je ziek bent, krijg je twee jaar lang minstens 70% loondoorbetaling van je normale salaris.
  • In het eerste ziektejaar is de loondoorbetaling niet minder dan het minimumloon en geven veel werkgevers 100%.
  • De regels over loondoorbetaling bij ziekte gelden sowieso voor een vast contract. Met een tijdelijk contract, uitzend- of oproepcontract zijn er soms uitzonderingen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Is werkgever verplicht door te betalen bij ziekte?

  • Ja, voor minstens 70% in de eerste twee jaren dat je ziek bent. Daarbij heb je recht op minstens het minimumloon in het eerste ziektejaar. Sommige werkgevers betalen zelfs 100% van je loon door tijdens het eerste jaar dat je ziek bent.

  • Kan 100% loon bij ziekte zomaar wijzigen in 70%?

  • Je werkgever mag de loondoorbetaling bij ziekte niet opeens verlagen naar 70% als zieke werknemers voorheen altijd voor 100% doorbetaald werden. Vragen? Schakel een jurist in, die kan je het beste verder helpen.

  • Hoelang krijg je 100% salaris bij ziekte?

  • Als je werkgever je salaris voor 100% uitbetaalt bij ziekte, geldt dat meestal voor alleen het eerste jaar dat je ziek bent. In het tweede ziektejaar krijg je dan 70% uitbetaald. Toch gelden er per werkgever soms andere regels, dus check goed je arbeidsovereenkomst of cao.