Bedrijfscultuur soorten

Organisatieculturen, ze komen in allerlei soorten en maten, en misschien wil je wel graag weten welke cultuur binnen jouw business heerst. In dit artikel over bedrijfscultuur soorten gaan we in op welke soorten er zijn wat ze precies betekenen. Zo begrijp je de soorten organisatieculturen beter en bepaal je makkelijker met welke cultuur je te maken hebt. YoungCapital heeft de know-how, dus lees snel verder.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Welke bedrijfscultuur soorten zijn er?

We vervelen je niet met een hele uitleg over wat een bedrijfscultuur is: deze vind je in ons artikel over de betekenis van een bedrijfscultuur. De verschillende soorten organisatieculturen hangen samen met de regels, normen en waarden binnen je organisatie. De ene business vindt bijvoorbeeld flexibel werken belangrijk, waarbij medewerkers veel verschillende taken oppakken. Het andere bedrijf gaat liever voor de traditionele aanpak, waarbij ieders rol vaststaat en daar weinig van wordt afgeweken. Zo ontstaat er dus een bedrijfscultuur. Benieuwd welke er allemaal bestaan? We beschrijven verderop vijf voorbeelden:

Hiërarchische organisatiecultuur

Deze organisatiecultuur werkt top-down, dus het hogere management neemt alle beslissingen. Er is hierbij weinig ruimte voor inbreng en medewerkers focussen zich vooral op het beheersen van de status quo. Ook controleren leidinggevenden strikt of medewerkers zich aan de gestelde richtlijnen houden, zoals de manier van werken. Binnen deze bedrijfscultuur is het dus vooral een kwestie van de huidige situatie van het bedrijf voortzetten.

Teamgerichte bedrijfscultuur

Dit is het tegenovergestelde van de hiërarchische bedrijfscultuur. Betrokkenheid en teamwerk staat op nummer één, net als de klantervaring. Binnen deze soorten bedrijfscultuur is er een goede balans work-life balance en de medewerkers leveren samen de prestaties aan, niet individueel. De macht ligt dus minder bij de top en meer bij de teams.

Elitaire organisatiecultuur

De naam klinkt yikes, maar binnen deze bedrijfscultuur is hoge productiviteit key. Elitaire bedrijfsculturen focussen op topprestaties, nemen de meest gekwalificeerde kandidaten aan en verwachten dat medewerkers hun werk op de hoogste prioriteit zetten. De werkdruk is daardoor hoog, maar binnen zo'n cultuur krijgen mensen wel sneller de kans om door te groeien. Promoties, andere toffe arbeidsvoorwaarden? Kom maar op.

Horizontale organisatiecultuur

Dit lijkt een beetje op de teamgerichte organisatiecultuur, maar 't heeft meer te maken met de organisatiestructuur van een bedrijf. Deze bedrijfscultuur soorten vind je vooral bij jonge start-ups, waarbij samenwerking en innovatie belangrijke waarden zijn. Feedback, suggesties en nieuwe ideeën worden aangemoedigd en elke medewerker steekt de handen uit de mouwen. Binnen een horizontale organisatiecultuur vind je dus absoluut geen top-down structuur.

Familiecultuur

Binnen de familiecultuur, ook wel clancultuur genoemd, is de samenwerking tussen medewerkers het allersterkst. Co-workers hebben zo'n hechte band dat ze elkaar als familie zien. Ook delen de werknemers dezelfde interesses en werken ze goed samen om het bedrijf running te houden. Er is dus veel betrokkenheid en harmonie binnen de familiecultuur.

Welke bedrijfscultuur heerst er bij jou?

Nou, de bedrijfscultuur soorten zijn wel duidelijk. Maar je vraagt je nu vast af onder welke organisatiecultuur jouw bedrijf valt. Gelukkig kun je dat makkelijk onderzoeken. Check in ons artikel over de betekenis van bedrijfscultuur hoe je het snelst ontdekt met welke bedrijfscultuur je te maken hebt.

Wil je liever voorbeelden zien van de organisatiecultuur van andere bedrijven? In ons artikel met voorbeelden van bedrijfsculturen vind je hoe andere bedrijven hun cultuur vormgeven. Misschien doe je daaruit wel wat inspiratie op. En als dat nog niet genoeg is, hebben we een pagina vol bedrijfscultuur modellen waar je vast wat aan hebt. OCAI-model, het Ui-model van Hofstede… in no time weet je precies hoe het eraan toegaat binnen jouw business en misschien wil je daardoor zelfs je bedrijfscultuur veranderen. Up to you.

Young Magazine

Key takeaways

  • Bedrijfscultuur soorten ontstaan op basis van de regels, richtlijnen en het gedrag binnen je organisatie.
  • In de hiërarchische cultuur worden alle beslissingen van bovenaf genomen, waarover medewerkers weinig inspraak hebben.
  • Binnen de teamgerichte bedrijfscultuur draait alles om betrokkenheid en teamwork. Medewerkers leveren samen prestaties in plaats van individueel.
  • Elitaire bedrijfsculturen leggen de nadruk op topprestaties, nemen alleen zeer gekwalificeerde kandidaten aan en verwachten dat medewerkers hun werk als hoogste prioriteit zien.
  • De horizontale cultuur vind je vaak bij jonge start-ups. Samenwerking en innovatie wordt sterk aangemoedigd.
  • In de clan- of familiecultuur is de samenwerking tussen medewerkers het sterkst. Collega's beschouwen elkaar als familie en delen dezelfde interesses.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Welke bedrijfscultuur soorten zijn er?

  • Er zijn verschillende soorten bedrijfsculturen, maar we typeren er vijf: hiërarchisch, teamgericht, horizontaal, elitair en familie.

  • Onder welke bedrijfscultuur valt mijn bedrijf?

  • Dat ontdek je door bedrijfscultuur modellen te bekijken en een aantal tests af te nemen. Check onze pagina over de betekenis van bedrijfscultuur voor meer info en bekijk eens modellen als het OCAI-model.

Alles over bedrijfscultuur