Wettelijke opzegtermijn

Een werknemer ontslaan of een contract niet verlengen? Dat gaat niet van de een op de andere dag, want je krijgt als werkgever te maken met de wettelijke opzegtermijn. Hoe een opzegtermijn precies werkt, hoe lang de wettelijke duur is en wat de verschillen zijn per type arbeidsovereenkomst? Daar weet YoungCapital als recruitment specialist alles van. Check hier onze info over de wettelijke opzegtermijn en doe er je voordeel mee.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Hoe werkt een opzegtermijn?

Als werkgever krijg je te maken met een wettelijke opzegtermijn als je een contract met een werknemer wilt opzeggen. Dat doe je niet zomaar. Om iemand met een vast contract te ontslaan moet je bijvoorbeeld een goede reden hebben of je moet ontslag met wederzijds goedvinden afspreken. Zodra je aangeeft dat je de arbeidsovereenkomst wilt opzeggen, gaat de opzegtermijn in.

Wat is de wettelijke opzegtermijn?

De duur van de opzegtermijn vind je in principe in de arbeidsovereenkomst of in de cao. Staat er daar niets over in? Dan geldt de wettelijke opzegtermijn. Hoe lang die is? Dat is voornamelijk afhankelijk van hoelang de medewerker al bij je werkt. Ook verschillen de regels voor medewerkers met een vast contract of contract voor bepaalde tijd. De duur van de wettelijke opzegtermijn ligt ergens tussen de één en vier maanden. De exacte opzegtermijn vind je in de tabel hieronder.

Wettelijke opzegtermijn vast contract

Bij medewerkers met een vast contract hangt de wettelijke opzegtermijn voor werkgevers af van hoelang diegene bij je werkt. Hoe langer je medewerker al in dienst is, hoe langer de wettelijke opzegtermijn is. Let er ook op dat je altijd voor het einde van de maand moet opzeggen.

Periode in dienst Wettelijke opzegtermijn
Korter dan 5 jaar 1 maand
Tussen de 5 en 10 jaar 2 maanden
Tussen de 10 en 15 jaar 3 maanden
Tussen de 15 en 20 jaar 4 maanden

Een voorbeeld: als je een medewerker die twaalf jaar in dienst is ontslaat, moet je het contract voor 1 augustus opzeggen om het contract op 1 december te laten eindigen.

Wettelijke opzegtermijn tijdelijk contract

Heeft je werknemer een tijdelijk contract, zoals een jaarcontract? Dan geldt er geen wettelijke opzegtermijn voor werkgevers. Een contract voor bepaalde tijd eindigt namelijk automatisch op de datum die is afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Je mag het contract alleen tussentijds opzeggen als je daar in de arbeidsovereenkomst of cao afspraken over maakt. Je hebt als werkgever wel te maken met aanzegtermijn. Dat is de periode waarbinnen je jouw werknemer moet laten weten of je het contract verlengt of dat het contract eindigt.

Wettelijke opzegtermijn oproepcontract

Heb je oproepkrachten in dienst? Dan werk je misschien wel met een oproepcontract met voorovereenkomst, een nulurencontract of een min-maxcontract. Voor werknemers is de opzegtermijn dan vaak een stuk korter. Bijvoorbeeld, bij een nulurencontract moet je medewerker vier dagen van tevoren opzeggen. Als werkgever moet je je daarentegen gewoon aan de wettelijke opzegtermijn houden (check de tabel voor wettelijke opzegtermijn bij een vast contract). Meestal betekent dat dus dat er een opzegtermijn van een maand is, maar als de medewerker vijf jaar of langer in dienst is, is de opzegtermijn ook langer.

Young Magazine

Key takeaways

  • Bij een vast contract is er een wettelijke opzegtermijn van één tot vier maanden, afhankelijk van hoelang je werknemer al bij je werkt.
  • Voor tijdelijke contracten is er geen wettelijke opzegtermijn, want deze eindigen automatisch op de afgesproken einddatum.
  • Voor oproepcontracten geldt de wettelijke opzegtermijn.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Hoe lang is de wettelijke opzegtermijn?

  • De wettelijke opzegtermijn hangt af van hoe lang een medewerker bij je in dienst is. De duur ervan ligt tussen de één en vier maanden.

  • Wanneer geldt er geen opzegtermijn?

  • Als je alle medewerkers moet ontslaan omdat je bedrijf failliet gaat, geldt er geen opzegtermijn. Ook bij ontslag op staande voet is er geen opzegtermijn.

  • Is er een opzegtermijn in de proeftijd?

  • Nee, je hoeft je als werkgever in de proeftijd niet te houden aan een wettelijke opzegtermijn. Als er geen match is, kun je het contract meteen ontbinden.

  • Hoe werkt de opzegtermijn bij een 0-uren contract?

  • Je hebt dan te maken met een oproepcontract. Dat betekent dat je je gewoon moet houden aan de wettelijke opzegtermijn. Meestal geldt een opzegtermijn van een maand, maar dit kan langer zijn als een werknemer al langer bij je werkt.

  • Wat is de wettelijke opzegtermijn voor werknemers?

  • In dit artikel hebben we het over de regels voor de wettelijke opzegtermijn voor werkgevers. Voor werknemers geldt een opzegtermijn van minimaal een maand, waarbij de duur van het dienstverband niet uitmaakt.

Alles over arbeidsovereenkomst