SMART-doel

Een SMART-doel helpt werkgevers om het beste uit hun medewerkers te halen. Nu horen we je denken: wat is een SMART-doel dan precies? Wanneer gebruik je zo’n doel? En hoe? Tranquilo, we leggen het je allemaal uit. En eh, op zoek naar een shortcut, aka de key takeways? Hebben we ook. Lees dus snel verder en ontdek de ins en outs van een SMART-doel.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is de SMART-methode?

De SMART-methode bestaat uit vijf onderdelen. Deze onderdelen maken jouw SMART-doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Deze onderdelen structuren de doelstellingen van je medewerkers. Hierdoor wordt het monitoren van zowel de doelstelling als de resultaten appeltje-eitje. Ook zorgen de onderdelen van deze SMART geformuleerde doelen voor overzicht en snellere ontwikkeling van je medewerkers. Genoeg redenen om met een SMART-doel aan de slag te gaan dus. Hoe je zo’n SMART-doelstelling opzet lees je zo, maar eerst nog even dit…

Wanneer gebruik je een SMART-doel?

Voor werkgevers is het inzetten van SMART-doelen wel zo slim. Bij beoordelingsgesprekken bijvoorbeeld, waarbij deze SMART-leerdoelen helpen om te meten hoe goed medewerkers hun werk doen. Voor persoonlijke groei kunnen medewerkers doelen SMART formuleren om gericht aan hun vaardigheden te werken. Bij projecten geven de doelen duidelijkheid over wat er moet gebeuren en hoe je voortgang meet. En op teamniveau zorgen de doelen ervoor dat iedereen samenwerkt en goed presteert. Kortom, SMART-doelen zijn handig voor het bereiken van succes, zowel voor individuele werknemers als voor hele teams.

Stappenplan SMART-doel formuleren

SMART-doelen formuleren is in no-time gedaan, mits je de juiste stappen volgt. No worries, YoungCapital helpt je op weg. Volg de stappen en ontwerp je eigen SMART-doel.

  1. Specifiek
  2. Een SMART-doel maken begint bij het specificeren van je doel. Klinkt moeilijk, is het niet. Dit doe je namelijk door middel van de 5 W-vragen. Pak het doel erbij en ga de volgende vragen langs:

    • Wat wil je medewerker bereiken?
    • Wie is hierbij betrokken?
    • Waar gaat het plaatsvinden?
    • Wanneer gaat je medewerker hieraan werken?
    • Waarom wil je medewerker aan dit doel werken?

  3. Meetbaar
  4. Vervolgens maakt de medewerker het doel meetbaar, zodat jij als big boss achteraf kunt beoordelen of het is bereikt. Een SMART-doel meetbaar maken doe je aan de hand van de volgende vragen:

    • Hoeveel moet er gedaan worden?
    • Hoe kun jij als werkgever dat meten?
    • Wat wordt het eindresultaat?

  5. Acceptabel
  6. Als werkgever wil je er zeker van zijn dat de doelen van je medewerker passen bij je bedrijf. Heb je toch twijfels? Ga dan de volgende vragen na:

    • Staat het doel van je medewerker in verband met je bedrijf?
    • Sluit het doel aan op jouw waarden als werkgever?
    • Staan zowel jij als andere collega’s ook achter het doel? Waarom wel/niet?

  7. Realistisch
  8. Allemaal leuk en aardig, die doelen van je medewerker, maar zo’n doel moet wel haalbaar zijn. Is het doel dus realistisch en binnen bereik? Dit bepaal je op basis van de beschikbare middelen en tijd.

  9. Tijdgebonden

Een medewerker die na een aantal maanden nog altijd geen voortgang boekt met het gestelde SMART-doel, kan zijn motivatie verliezen. Bepaal daarom een tijdslimiet voor het behalen van het doel, inclusief de begin- en einddatum.

Voilà, je SMART-doel staat als een huis. Je medewerker is dan ook klaar voor het aangaan van deze nieuwe uitdaging, en jij als werkgever kunt daar mooi bij helpen. Houd de ontwikkeling van je medewerkers altijd goed in de gaten, bijvoorbeeld met een ontwikkelassessment. Of gooi het over een andere boeg en roep je team bij elkaar om samen aan de slag te gaan met teamontwikkeling. En eh, ook hierbij komen SMART-doelen natuurlijk goed van pas. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder.

15 SMART-doel voorbeelden

Een doel SMART maken is in een handomdraai gedaan, en daar zijn deze voorbeelden het bewijs van. Check de in categorieën opgedeelde SMART-leerdoelen en doe met deze voorbeelden wat extra inspiratie op.

Productiviteit

  1. Verhoog de dagelijkse output van rapporten met 20% binnen de komende drie maanden.
  2. Verminder de tijd besteed aan vergaderingen met 10% om het concentratievermogen op de werkvloer te verbeteren.
  3. Voltooi wekelijks ten minste vijf taken van de to-dolijst met prioriteit.

Professionele Ontwikkeling

  1. Volg twee online cursussen om nieuwe vaardigheden te leren binnen het komende kwartaal.
  2. Neem deel aan minstens drie netwerkevenementen om professionele connecties te vergroten.
  3. Stel een leesplan op en voltooi het lezen van drie relevante boeken over het vakgebied in het komende halfjaar.

Teamwerk en Samenwerking

  1. Leid in de komende maand een project waarbij teambuilding centraal staat.
  2. Organiseer maandelijks een teambuildingactiviteit om de teamspirit te versterken.
  3. Draag bij aan het oplossen van ten minste drie problemen binnen het team in het komende jaar.

Werkkwaliteit verbeteren

  1. Verlaag het aantal fouten in het werk met 15% binnen de komende zes maanden.
  2. Verbeter de klanttevredenheidsscores met 10% in het komende kwartaal.
  3. Implementeer een feedbacksysteem en gebruik ontvangen feedback om processen te optimaliseren.

Doelgerichtheid en Resultaten

  1. Bereik een verkoopdoel van 20 nieuwe klanten per maand gedurende het hele jaar.
  2. Verhoog de winst van het toegewezen project met 15% binnen de komende negen maanden.
  3. Verhoog de klanttevredenheidsscore tot boven de 90% in het komende kwartaal.

Young Magazine

Key takeaways

  • Een SMART-doel helpt werkgevers het beste uit hun medewerkers te halen door doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden te formuleren.
  • Met de vijf onderdelen van een SMART-doel wordt elk doel duidelijk en makkelijk controleerbaar, zowel voor individuele medewerkers als voor teams.
  • SMART-doelen komen voornamelijk van pas bij medewerkers die streven naar persoonlijke groei en werkgevers die teamprestaties willen verbeteren.
  • Voor het opstellen van een SMART-doel werk je de vijf onderdelen uit. Het resultaat? Een SMART-doel waarbij medewerkers en werkgevers samenwerken aan de ontwikkeling en prestaties van een team of individu.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een SMART-doel?

  • Een SMART-doel is een doel dat Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden is, en het helpt werkgevers het beste uit hun medewerkers te halen.

  • Hoe maak je een SMART-doel?

  • Specificeer het doel met de 5 W-vragen: maak het meetbaar door relevante vragen te stellen, zorg dat het doel acceptabel is voor het bedrijf, bepaal of het realistisch is en stel een tijdslimiet in voor het behalen van het doel.

  • Wat is een SMART-doel voorbeeld?

  • Medewerker X zal binnen drie maanden een training voltooien (Specifiek en Tijdsgebonden), waarbij de voortgang wordt gemeten aan de hand van behaalde certificaten (Meetbaar) en het doel past binnen de bedrijfswaarden (Acceptabel en Realistisch).

  • Waarom zou je SMART formuleren?

  • Met SMART formuleren stel je duidelijke, haalbare doelen die zowel individuele werknemers als teams helpen succesvol te zijn.

Alles over ontwikkeling van medewerkers