Tegenwoordig vliegen fancy termen als ‘teambuilding’, ‘teamdynamiek’ en ‘teambuildingsactiviteiten’ werkgevers om de oren. YoungCapital to the rescue, wij pluizen namelijk ieder onderwerp voor je uit. Vandaag op het menu: teambuilding, wat is het en hoe introduceer jij het in jouw team? Lees verder en ontdek wat jij als werkgever moet weten over teambuilding.
Ready, set, tarief berekenen?
Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.
Wat is teambuilding?
Teambuilding, wat is dat nou eigenlijk? Teambuilding staat voor het verbeteren van de groepsdynamiek en het creëren van sterke onderlinge banden binnen je team. Om aan teambuilding te werken, organiseer je als werkgever verschillende teambuildingactiviteiten, zoals teamuitjes en workshops. YoungCapital to the rescue, we hebben namelijk een gratis stappenplan in de aanbieding waarmee je een teamdag kunt organiseren. En denk je nu: pff, teambuilding, dat heeft mijn bedrijf toch helemaal niet nodig? Dan heb je het goed mis. Teambuilding is voor ieder bedrijf belangrijk, of je nu werkgever bent in een groot internationaal bedrijf of bij de plaatselijke ijssalon.
Voordelen van teambuilding
Teambuilding kent veel voordelen. Zo versterkt het bijvoorbeeld het groepsverband binnen je team. Maar dat is nog niet alles, er zitten namelijk nog veel meer voordelen aan teambuilding verbonden. Welke dat zijn, lees je hieronder.
- Verbeterde samenwerking. Teambuilding versterkt de samenwerking binnen het team. En een team dat goed op elkaar is ingespeeld, heeft een grotere kans om in korte tijd grote doelen te bereiken.
- Verhoogd vertrouwen. Teambuilding geeft een boost aan het vertrouwen binnen je team. Hoe je dit doet? Zet oefeningen in waarbij vertrouwen centraal staat, zoals trust falls of een samenwerkingsproject.
- Positieve werksfeer. Wanneer je voldoende tijd en aandacht in teambuilding stopt, ontstaat er een goede balans tussen werk en ontspanning en creëer je een positieve werksfeer. En dat is uiteindelijk waar je het allemaal voor doet.
- Betere communicatie. Met open communiceren binnen je team bonjour je zowel verbale als non-verbale misverstanden de deur uit. En zit een co-worker in de nesten? Dan vraagt diegene voortaan met gemak om hulp.
- Eén versterkt een ander. Teambuilding is een manier om je team te analyseren, want je leert zowel elkaars talenten als zwakke punten kennen. Zo weet je ook gelijk bij wie je terechtkunt in tijden van nood. Wie weet is jouw werknemer op de bouwplaats wel een ster in het repareren van je kapotte laptop of weet je receptioniste alles van autoreparaties af.
- Verhoogde motivatie. Beloon je medewerkers met een avondje dineren of een fles rode wijn en de motivatie schiet door het dak. Zo zorg je ook nog voor een kleine onderlinge strijd, wat je werknemers lekker productief houdt.
- Stressvermindering. Tranquilo, want teambuilding vermindert werkstress. Je geeft werknemers namelijk de kans om samen te ontspannen en leuke ervaringen te delen. Dit heeft dan weer een positief effect op het welzijn van je team.
Teamdag organiseren: stappenplan
Als werkgever wil je het beste uit je medewerkers halen en zoals je inmiddels weet is teambuilding daar de ideale oplossing voor. Daarom mag je het organiseren van een teambuildingsdag niet over het hoofd zien. Gebruik het stappenplan en flans in no time een teamdag in elkaar.
Stap 1. Bepaal het doel van je teambuildingsdag
Tja, dat je samen met je collega’s wilt werken aan teambuilding, dat weten we nu wel. Toch is het belangrijk om het uiteindelijke doel van je teamdag vast te stellen. Bijvoorbeeld een positieve werksfeer of een verbeterde samenwerking. En eh, wil je zeker weten dat de teambuildingsdag geslaagd is? Stel dan een SMART-doel op waarmee je jouw doelen meetbaar maakt. Of gooi het over een andere boeg en houd zowel vooraf als achteraf een medewerkerstevredenheidsonderzoek, zodat je kunt meten of je medewerkers meer tevreden zijn over het onderlinge groepsverband.
Stap 2. Stel een budget vast
Bepaal het beschikbare budget voor de teambuildingsdag. Met dit budget betaal je onder andere de locatie, teambuildingsactiviteiten en catering.
Stap 3. Betrek je team bij de planning
Vraag input van je teamleden over de gewenste activiteiten, locatie en data. Zo werk je aan medewerkersbetrokkenheid en houd je je co-workers tevreden, win-winsituatie dus.
Stap 4. Kies een geschikte locatie en datum
Deze stap is vaak lastiger dan je denkt. Wie weet vind jij namelijk de ideale locatie voor je teambuildingsdag in Amsterdam, maar woont een groot deel van je team in Groningen. Ook het kiezen van de datum is tricky. Je kunt je medewerkers immers moeilijk verplichten om in hun eigen tijd aanwezig te zijn. En het inplannen van een teamdag op een vrijdag of woensdag is niet handig voor de parttimers. Onze tip: plan je teambuildingsdag op donderdag. Op die manier heeft je team de hele week de tijd om naar deze dag uit te kijken en onderling vervoer te regelen.
Stap 5. Stel een programma samen
Psst, in ons artikel over teambuildingactiviteiten geven we je hier tips over. Bijvoorbeeld welke activiteiten een ideale mix zijn tussen werk en ontspanning. Teambuildingsactiviteiten zijn specifiek gericht op het werken aan teambuilding. Verdienen je collega’s wat meer ontspanning? Ga dan voor een teamuitje. Een teamuitje is gericht op ontspanning en plezier, met als doel de onderlinge band en betrokkenheid te vergroten. Eigenlijk zijn beide dus gericht op teambuilding, maar bij het organiseren van een teamuitje laat je het proces meer op z’n beloop.
Stap 6. Communiceer met je team
Informeer je team minstens een week van tevoren over de details van de teambuildingsdag, inclusief het programma, de benodigdheden en eventuele voorbereidingen die ze moeten treffen.
Stap 7. Plan een evaluatiemoment in
We noemden het stiekem al even: plan een evaluatie of medewerkerstevredenheidsonderzoek in waarbij je teamleden achteraf feedback geven over de teambuildingsdag. Met deze feedback ontdek je als werkgever wat er wel en niet goed ging, en hoe je dit kunt verbeteren in de toekomst.
Key takeaways
- Teambuilding is een proces waarmee jouw teamleden de communicatie, samenwerking en het functioneren van het team verbeteren.
- Teambuilding staat voor het versterken van onderlinge relaties en het opbouwen van vertrouwen.
- Met het organiseren van een teambuildingsdag werk je aan teambuilding.
- Voor het organiseren van een teambuildingsdag stel je een budget vast en betrek je je team bij het kiezen van de locatie en de datum.
Veelgestelde vragen
-
Wat betekent teambuilding?
-
Waarom is teambuilding belangrijk?
Teambuilding staat voor het creëren van sterke onderlinge banden binnen je team. Dit kun je doen door middel van teambuildingsactiviteiten, zoals teamuitjes en samenwerkingsopdrachten.
Met teambuilden versterk je de onderlinge relaties tussen jouw collega’s. Ook bevorder je de communicatie onder elkaar en stimuleer je het werkplezier.