Salarismutatie

Het is niet ongebruikelijk, een salarismutatie. Je medewerkers krijgen elk jaar vakantiegeld en misschien ook een eindejaarsuitkering. Soms werkt iemand over en of een medewerker dient een declaratie in voor bijvoorbeeld parkeerkosten. Hoe ga je precies met salarismutaties om? 't Is simpeler dan je denkt. Scrol door deze pagina en ontdek via YoungCapital hoe je met die extra kosten dealt.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een salarismutatie?

Nee, het is geen soort mutant. Een salarismutatie is precies zoals het klinkt: een aanpassing aan het salaris op de loonstrook. Een normaal salaris bestaat meestal uit het bruto salaris min alle verplichte loonbelastingen die je van het loon af moet trekken. Maar soms krijgt een medewerker iets extra's erbij, zoals een bonus of een vergoeding. Da's de salarismutatie. Wel een belangrijk proces dus, anders verloopt je salarisadministratie niet zo efficiënt als je denkt en krijgen medewerkers niet hetgeen waar ze recht op hebben.

Waarom salarismutatie?

Een salaris aanpassen moet om verschillende redenen. Waarschijnlijk kun je er al een paar opnoemen, maar hieronder vind je een lijstje. Je wilt bijvoorbeeld:

  • vakantiegeld of de eindejaarsuitkering uitbetalen;
  • toeslagen (zoals bij overwerk of weekendwerk) uitbetalen;
  • reiskostenvergoeding of thuiswerkvergoeding;
  • correcties maken, bijvoorbeeld wanneer je te weinig salaris uitbetaalt;
  • gedeclareerde kosten vergoeden;
  • een loonsverhoging doorvoeren.

Je hoeft tegenwoordig niet meer zelf aan elke salarismutatie te denken. In moderne HR-technologieën gaat het uitbetalen van vakantiegeld bijvoorbeeld automatisch, net zoals de reiskosten en gedeclareerde kosten.

Salarismutatie verwerken

Wanneer je een salarismutatie verwerkt? Pas op het moment dat je het salaris van een medewerker gaat controleren. Met een traditioneel HR-systeem krijgen de HR-medewerkers vaak een seintje dat er iets verandert aan het salaris van een medewerker. Het is daarna alleen maar een kwestie van de salarismutatie controleren, invoeren en verwerken op de loonstrook van de medewerker.

Dit kan natuurlijk ook automatisch, zoals met de combinatie van salarisadministratie software en employee self service. Dit is software waarbij de medewerkers de administratie zelf in handen hebben. Dat betekent niet dat je medewerkers klakkeloos allerlei salarismutaties kunnen doorvoeren: de acceptatie ligt nog steeds bij de HR-manager of een aangewezen HR-medewerker. Het verschil? Je HR-medewerker hoeft niks zelf in te voeren. Alleen een snelle controle en bam, geaccepteerd.

Young Magazine

Key takeaways

  • Salarismutaties zijn aanpassingen aan het salaris van een medewerker.
  • Aanpassingen aan het salaris kunnen komen door: het uitbetalen van vakantiegeld, eindejaarsuitkering, toeslagen en gemaakte kosten.
  • Salarismutaties verwerken kan op de traditionele manier met een HR-systeem en HR-medewerker die de boel controleren en invoeren.
  • Maar het verwerken van salarismutaties kan ook automatisch met salarisadministratie software en employee self service.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een salarismutatie?

  • Een salarismutatie is een aanpassing op het normale salaris van een medewerker. Die aanpassing kan tijdelijk of permanent zijn en kan verschillende redenen hebben. Denk aan de uitbetaling van bonussen of loonsverhoging.

  • Hoe verwerk je salarismutaties?

  • Simpel, met een HR-systeem waar je HR-medewerkers de mutaties invoeren. Het kan ook geautomatiseerd, zoals met employee self service.

Alles over personeelsadministratie