Omrekenfactor uitzendbureau 2023

Als je overweegt te werken met uitzendkrachten, heb je misschien al eens van de omrekenfactor gehoord. Deze factor bepaalt voor een groot deel de kosten van het uitzenden. Hoe hoog is die factor? Waaruit is-ie opgebouwd? En hoe kun je de omrekenfactor berekenen? YoungCapital is niet voor niks de recruitment specialist: de antwoorden staan hier voor je klaar.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een omrekenfactor?

De betekenis van ‘omrekenfactor’ (soms ook ‘kostprijsfactor uitzendbureau’) is simpeler dan het misschien klinkt. Het is een factor die bepaalt hoeveel jouw uitzendkrachten kosten. Oftewel, de rekensom waarmee je van het salaris van je uitzendkracht naar de kostprijs van de uitzendkracht gaat. Oftewel, het tarief dat jij betaalt aan het uitzendbureau. Klinkt dit nog steeds als een vreemde taal in je oren? No worries, check ons artikel over kosten uitzendkracht, daar leggen we stap voor stap uit hoe je de omrekenfactor gebruikt om jouw kosten te berekenen.

Opbouw omrekenfactor

In de omrekenfactor zitten meer kosten verwerkt dan alleen het salaris van de uitzendkracht. Welke zijn dat precies? Onder andere deze:

 • bruto-uurloon van de uitzendkracht;
 • reserveringen voor vakantiedagen, feestdagen en kort verzuim;
 • reserveringen voor vakantiegeld;
 • andere verplichtingen vanuit de cao, zoals adv-uren;
 • werkgeverslasten, sociale premies en verzekeringen.

Bij sommige uitzendbureaus zit de transitievergoeding en pensioenregeling inbegrepen in het tarief. Let ook op dat bureaus soms andere omrekenfactoren hanteren voor verschillende branches. Houd hier dus allemaal rekening mee als je je opties gaat vergelijken.

Young Magazine

Hoe hoog is de omrekenfactor?

Die verschilt dus per uitzendbureau, en soms zelfs per branche. Maar wat is dan een redelijke factor? De gemiddelde omrekenfactor van een uitzendbureau ligt ergens tussen de 1,9 en 2,6. Er kan dus nogal een verschil in zitten. Waar dat aan ligt?

 • Hoe makkelijk de functie te vervullen is. Waarschijnlijk geldt er een lagere omrekenfactor bij een parttime barista dan bij een fulltime developer.
 • Hoeveel het uitzendbureau precies voor je regelt en waar je zelf nog voor moet zorgen.
 • De extra secundaire arbeidsvoorwaarden van de uitzendkrachten.
 • De uitzendtermijn, oftewel, de periode waarna je de kandidaat zelf in dienst mag nemen. Hoe kort of lang die periode is, heeft invloed om de omrekenfactor.

Omrekenfactor berekenen

Weet je het brutoloon van je uitzendkracht en het tarief dat jij betaalt aan het bureau? Dan kun je heel makkelijk zelf de omrekenfactor van het uitzendbureau berekenen. Gebruik daarvoor deze som:

bruto uurtarief uitzendkracht : bruto-uurloon uitzendkracht = omrekenfactor

Voorbeeld omrekenfactor berekening

Stel, je betaalt een uurtarief van € 30,- per uitzendkracht aan het uitzendbureau waarmee je samenwerkt. De uitzendkracht krijgt € 14,- bruto per uur uitbetaald. Je kunt je omrekenfactor dan als volgt berekenen:

€ 30 : € 14 = 2,14

De omrekenfactor is in dit geval 2,14.

Omrekenfactor YoungCapital

Benieuwd wat de kostprijsfactor van ons uitzendbureau YoungCapital is? Je kunt vrijblijvend de kosten van een uitzendkracht berekenen op onze website. Dan komt de omrekenfactor voor jouw situatie meteen naar voren. Voor andere vragen kun je natuurlijk ook contact met ons opnemen. Tip: lees je ook eens in over andere vormen van RPO. Wie weet is een detacheringsbureau of wervingsbureau wel passender voor jouw bedrijf.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

 • Wat is de omrekenfactor?

 • De omrekenfactor is de factor waarmee je de kosten van een uitzendkracht berekent. Onder andere het bruto-uurloon van de medewerker, de reserveringen en werkgeverslasten zitten hierin verwerkt.

 • Wat kun je met de omrekenfactor berekenen?

 • Met de omrekenfactor kun je heel makkelijk de kosten van een uitzendkracht berekenen.

 • Welke factor hanteert een uitzendbureau?

 • Dat verschilt per uitzendbureau en vaak ook per branche. Laat je dus goed informeren over de omrekenfactor voordat je kiest voor een bepaald bureau.

Alles over recruitment kosten