Video recruitment

Digitale recruiting komt steeds vaker voor, niet gek dus dat video recruitment ook een belangrijk middel is om succesvol personeel te werven. Je kunt video recruiting inzetten tijdens het wervingsproces, bijvoorbeeld in de vorm van video vacatures of een recruitmentvideo. Maar video interviews zie je ook steeds vaker. Hoog tijd voor een spoedcursus video recruitment dus. Met onze tips weet je straks een stuk beter hoe je video’s kunt inzetten tijdens jouw recruitmentproces.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Vacature video

Het eerste type video recruitment is de vacature video. Juist, een filmpje ter ondersteuning van of misschien zelfs als vervanging van een vacature. Slim, want met zo’n vacature filmpje kun je meteen een beeld van jouw bedrijfscultuur schetsen en een duidelijke visuele uitleg van de functie geven.

Tips voor video vacatures

 1. Zorg voor een professionele beeldkwaliteit. Zoek dus iemand uit je marketingteam die goed om kan gaan met een videocamera, of laat een professional de video maken.
 2. De inhoud moet van toegevoegde waarde zijn. Laat dus niet alleen een medewerker aan het woord, maar geef echt een beeld van de functie. Oftewel, show don’t tell.
 3. Kies een collega die enthousiast kan vertellen en brief diegene goed over de gewenste inhoud van de video. Dat voorkomt awkward scènes en creëert het meest positieve beeld van de functie.
 4. Houd het relevant en to the point. Dit is een vacaturevideo, dus je hoeft geen rondleiding door het hele bedrijf te geven. Laat echt zien wat voor deze functie belangrijk is.
 5. Vergeet de call to action niet. Voeg in de video zelf en beschrijving een link toe met waar kijkers kunnen solliciteren en nodig ze hiervoor duidelijk uit.

Young Magazine

Wervingsvideo

Een wervingsvideo is wat algemener. Met dit type video recruitment geef je een sfeerimpressie of informatie over het bedrijf, met als doel dat potentiële nieuwe medewerkers enthousiast worden om bij jouw bedrijf aan de slag te gaan. Misschien meteen, maar misschien ook later. Je wilt in ieder geval een sterk werkgeversmerk neerzetten, zodat de doelgroep jouw bedrijf op een positieve manier onthoudt.

Recruitment video’s kunnen onderdeel van of zelfs het centrale deel van een wervingscampagne zijn. Denk aan korte reclamespotjes op YouTube, reels op Instagram, TikToks of langere bedrijfsvideo’s op het eigen YouTube channel.

Tips voor recruitment video’s

 1. Bepaal het doel van de wervingsvideo. Wil je een sfeerimpressie geven en een inkijkje in de bedrijfscultuur? Informatie over het bedrijf? Of is de video onderdeel van een wervingscampagne? De insteek van de video is hier sterk afhankelijk van.
 2. Bekijk wie de video gaat maken. Misschien laat je het over aan het marketingteam. Heb je zelf geen marketeers in dienst? Bedenk dan of je de wervingsvideo wilt laten maken door professionals, of dat je het overlaat aan een paar enthousiaste medewerkers. Zorg er in dat geval wel voor dat je goede apparatuur hebt en de beeldkwaliteit in orde is.
 3. Breng een duidelijke boodschap over. Wees dus niet te langdradig en laat de doel van de video expliciet naar voren komen. Benoem en laat de kernwaarden van het bedrijf zien, bijvoorbeeld.
 4. Maak de video geschikt voor mobiel gebruik. Zorg ervoor dat de video te bekijken is op verschillende socialmediakanalen, pas de juiste afmetingen toe en voeg ondertiteling toe. De meeste mensen gebruiken namelijk hun smartphone om video’s te bekijken, en veel van hen doen dit zonder geluid.
 5. Zorg voor een pakkende intro. Zijn de eerste paar seconden van je video niet interessant genoeg? Dan haken veel kijkers al af. Besteed hier dus extra veel aandacht aan en zorg dat mensen die video volledig bekijken.

Video interview

Video’s maken is een slimme zet in je wervingsproces, maar ook daarna komt video recruitment van pas. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van het video interview. ‘Is dat wel zo slim?’ horen we je denken. Eerlijk? Als je het ons vraagt, kun je het sollicitatiegesprek in de meeste gevallen beter face to face houden. Dan krijg je een completer beeld van de kandidaat en kun je beter rekening houden met zaken als kledingkeuze en lichaamshouding. Bovendien krijgt de sollicitant bij een face to face interview een duidelijkere impressie van het bedrijf.

Wanneer het wel handig is om een video interview te houden? Deze vorm van video recruitment is ideaal als het om een functie op afstand gaat of als de sollicitant (nog) niet in de buurt van jouw bedrijf woont. Natuurlijk is de keuze voor het type sollicitatiegesprek uiteindelijk helemaal aan jou.

Video interview tips

 1. Test van tevoren het beeld, geluid en de internetverbinding. Dat scheelt tijd en gedoe. Vraag aan de sollicitant om dit ook voorafgaand aan het interview te doen.
 2. Ga in een afgesloten ruimte zitten, zonder geluid in de omgeving, een rustige achtergrond en zo min mogelijk afleiding. Zo kun je je volledig focussen op het gesprek.
 3. Kies goede video interviewing software uit. Houd daarbij onder andere rekening met opties om het scherm te delen (handig voor als je de kandidaat een opdracht hebt gegeven), opnamemogelijkheden en de maximale meetingtijd.
 4. Spreek rustig en duidelijk, nog meer dan dat je bij een face to face sollicitatiegesprek zou doen. Vaak zit er wat vertraging in de verbinding, dus laat de kandidaat goed uitpraten en laat wat vaker pauzes vallen om zeker te weten dat jullie elkaar verstaan hebben.
 5. Houd je het video interview samen met een andere collega? Verdeel de rollen dan heel duidelijk, zodat jullie niet door elkaar heen gaan praten. Dat kan bij een videogesprek namelijk al snel chaotisch worden.

Video recruitment is dus op meerdere manieren in te zetten. Bekijk zelf welke vorm van pas komt in jouw bedrijf. Met onze tips komt dat vast goed. Meer hulp nodig met het werven van personeel? We hebben we nog veel meer info over recruitment klaarstaan in onze recruitment guide.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

 • Hoe maak je een wervingsvideo?

 • Dat is helemaal afhankelijk van wat jij met de wervingsvideo wilt bereiken en hoe je jouw werkgeversmerk wilt neerzetten. Houd rekening met de doelgroep en tone of voice. Wees to the point, maak de video geschikt voor mobiele apparaten en onthoud: show don’t tell.

 • Waarom kies je voor video recruitment?

 • Over het algemeen vinden veel mensen het fijner om een video te bekijken dan tekst te lezen. Je bereikt dus veel publiek met een vacature video of recruitment video. Het is een effectief onderdeel van een wervingscampagne.

Alles over recruitment marketing