Vacaturetekst

Wat is een werving- en selectieproces zonder een pakkende vacaturetekst? Die perfecte kandidaat komt niet zomaar uit de lucht vallen. Sterker nog, een kandidaat is snel geneigd om langs een slechte vacaturetekst te scrollen. Ai, dat wil je niet. Daarom bundelde YoungCapital allerlei handige info over vacatureteksten voor jou. Spit snel deze pagina door en leer hoe je pas écht indruk maakt bij werkzoekenden.

Personeel nodig?

YoungCapital is dé werving en selectie specialist, dus da's zo geregeld. Vul het contactformulier in en binnen 24 uur gaan we met je in gesprek.

Waarom is een goede vacaturetekst belangrijk?

Je vacaturetekst is meestal een van de eerste momenten waarop een kandidaat over jouw bedrijf hoort. En je wilt natuurlijk een goede first impression maken. Precies daarom is een leuke vacaturetekst belangrijk. Je krijgt de kans om je employer brand duidelijk neer te zetten, waardoor kandidaten een redelijk beeld krijgen van waar jouw bedrijf voor staat. Dat is goed voor de candidate experience, want meestal onthouden mensen sneller een interessante tekst dan een saaie.

Ook zijn kandidaten benieuwd wat een functie allemaal inhoudt. Wat staat er in de functieomschrijving? Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden? En aan welke eisen moet een kandidaat voldoen? Als je dat allemaal duidelijk in je vacaturetekst zet, vergroot je de kans dat mensen solliciteren.

Structuur van een vacaturetekst

Waarschijnlijk merkte je het al, maar vacatureteksten volgen altijd een bepaalde structuur. Dat is om een vacaturetekst makkelijk scanbaar te maken en de aandacht van de kandidaat erbij te houden. Een ongestructureerde tekst oogt chaotisch en als een kandidaat niet meteen belangrijke info kan vinden, haakt die vrij snel af. Dus, wat is nu de beste opbouw voor een vacaturetekst? De volledige uitleg vind je op onze pagina over het schrijven van vacatureteksten, maar hier is ie in het kort:

  • 1. Functietitel
  • 2. Een wervende intro
  • 3. Taken en verantwoordelijkheden
  • 4. Employee value proposition
  • 5. Functie-eisen
  • 6. Employer branding
  • 7. Call to action

Young Magazine

Do's en don'ts voor je vacaturetekst

Schrijven is een vak apart, vooral wanneer het gaat om een originele en inclusieve vacaturetekst. Daarom hebben we een aparte pagina over het schrijven van vacatureteksten. Maar voor je doorklikt, ben je misschien geïnteresseerd in wat do's en don'ts.

Do's voor je vacaturetekst

  • Start met een pakkende openingszin. Je vacaturetekst moet mensen aantrekken en hoe doe je dat het beste? Door te openen met een knaller.
  • Gebruik de juiste zoekwoorden. Kruip in het hoofd van je kandidaten en check op Google op welke zoekwoorden ze zoeken. Gebruik die woorden in je tekst.
  • Wees inclusief. In this day and age is iedereen welkom om te werken. Vermijd dus het gebruik van 'hij', gebruik geen gendered functietitels en sluit mensen met een bepaalde achtergrond of religie niet buiten.
  • Denk aan je employer branding. Trek de aandacht van kandidaten en schrijf in de tone of voice van je bedrijf. Zo spreek je precies de mensen aan die bij jouw bedrijfscultuur passen.

Don'ts voor je vacaturetekst

  • Clichés, clichés. Het is moeilijk om origineel te zijn, maar uitdrukkingen als 'geen 9-tot-5-mentaliteit' en 'duizendpoot' zijn inmiddels tenenkrommend. Vermijd die clichés en gebruik bijvoorbeeld ChatGPT voor originele tekstideeën.
  • Marktconform salaris. Heel leuk als je kandidaat niet echt geeft om het salaris, maar de meesten doen dat wel. Geef liever een duidelijke salarisindicatie, anders is je tekst 9 van de 10 keer een afknapper voor kandidaten.
  • Een blok aan tekst. Geef je tekst een duidelijke structuur en gebruik witregels om het geheel wat open te breken. Want tja, een blok tekst zonder witregels leest nou eenmaal niet zo lekker.
  • De functie mooier maken dan het is. Blijf realistisch over de functie en gebruik niet allemaal sierwoorden om een job 'uitdagend' te laten klinken. Soms wil een kandidaat gewoon wat extra zakcentjes verdienen.

Waarschijnlijk heb je al heel wat aan deze do's en don'ts. Op onze pagina's over vacatures schrijven en vacatures plaatsen vind je nog meer info die zeker van pas komt.

Een wervende vacaturetekst schrijven

Wat ook belangrijk is, is voor wie je een vacaturetekst schrijft. Creatievelingen hebben meestal niets te zoeken bij een zakelijk geschreven tekst, terwijl iemand in de financiële sector misschien een wenkbrauw optilt bij een grappige vacaturetekst. Nou zijn er natuurlijk uitzonderingen, maar je wilt het liefst je eigen doelgroep aanspreken en je employer branding in stand houden. Schrijf daarom een creatieve vacaturetekst voor een junior graphic designer, stel een vacaturetekst met humor op als je regelmatig woordgrappen maakt op social media, maar houd de emoji's in bedwang als je accountants nodig hebt.

Wist je trouwens dat AI ook vacatureteksten kan schrijven? Als je het budget hebt, kunnen je IT'ers AI integreren in het recruitmentproces, waardoor recruiters binnen een paar muisklikken een vacaturetekst kunnen genereren. Op onze pagina over recruitment AI ontdek je meer manieren hoe slimme robots jouw organisatie kunnen helpen.

Meer werving- en selectietips nodig?

Een aantrekkelijke vacaturetekst schrijven is nog maar het begin. Benieuwd naar de andere stappen binnen werving en selectie? Bezoek onze pagina over het werving- en selectieproces en ontdek alles wat je moet weten over het werven van nieuw personeel. Zoek je toch andere info? Check onze recruitment guide.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een goede vacaturetekst?

  • Een goede vacaturetekst is een tekst waarin je je doelgroep aanspreekt, je employer branding neerzet en een kandidaat duidelijk vertelt waar een functie om draait.

  • Hoe maak je een vacaturetekst?

  • Klik door naar onze pagina over het schrijven van een vacaturetekst. Daar vind je allerlei schrijftips. Ook hebben we wat voorbeelden van een vacaturetekst voor je.

  • Hoe zien SEO vacatureteksten eruit?

  • Dat is een vacaturetekst met keywords waar kandidaten vaak op zoeken. Niet heel anders dan een normale vacaturetekst dus als je het goed doet.

  • Wat mag niet in een vacaturetekst?

  • De volgende uitingen: achtergrond, religie, geslacht, geaardheid, leeftijd, beperking, zwanger- of moederschap, burgerlijke staat en politieke voorkeuren. Ook mag je niet vragen naar een maximaal aantal jaren werkervaring of specifieke moedertaal.

Alles over werving en selectie