Personeel werven

Jij als werkgever bent vast op zoek naar de beste tips en tricks om personeel te werven. We verklappen het maar alvast: je bent hier aan het juiste adres. Leer alle ins en outs en als verrassing hebben we zelfs een aantal creatieve en originele manieren om personeel te werven. Al enthousiast? Wij in ieder geval wel. Hup, aan de slag, zodat je straks in een handomdraai weet hoe je personeel kunt werven.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

11 tips voor succesvol personeel werven

Personeel werven kun je op verschillende manieren doen, maar hoe behaal je succes? Met onze 11 tips voor succesvol personeel werven bijvoorbeeld. Daarbij maakt het niet eens uit welke manier je kiest. En alvast een eerste tip: sla deze pagina op voor later of schrijf lekker mee.

  Vacatures opstellen

   
 1. Voor je écht begint met het personeel werven stel je een functieprofiel op. Dit zorgt ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van jouw volgende teamlid. En nee, dan hebben we het niet over haarkleur of maat schoenen, maar over bijvoorbeeld opleidingsniveau of andere eisen die belangrijk zijn voor de baan. Dit, en de andere stappen onder dit kopje helpen je straks weer met het opstellen van een personeelsadvertentie. Zo maak je het rekruteren een piece of cake.
 2.  
 3. Tijdens het personeel werven kijk je niet alleen naar de kandidaat, maar ook naar jezelf. Zo vermeld je bij het plaatsen van de vacature ook waar een medewerker bij jou van profiteert, zoals trainingen of gezellige vrijdagmiddagborrels.
 4.  
 5. Voeg een persoonlijke touch toe door medewerkers met dezelfde functie aan het woord te laten. Zij kunnen immers het beste vertellen over de ins en outs van de job.
 6.  

  Netwerken, netwerken en nog meer netwerken

   
 7. Netwerken is een big deal wanneer je kandidaten wilt werven. Zoek het daarom verder dan je eigen vertrouwde kring en maak gebruik van het netwerk van je collega’s. Referral recruitment, noem je dat.
 8.  
 9. Een handige tool om personeel te werven is het inzetten van social media. Zo kom je met het plaatsen van vacatures op sociale media, zoals LinkedIn, al een heel eind.
 10.  
 11. Maak optimaal gebruik van jouw netwerk skills en organiseer of join een bijeenkomst voor het werven van personeel. Wie weet is de speeddate-zone wel dé plek waar jij jouw volgende teamlid aan de haak slaat.
 12.  

  Uitstraling is key

   
 13. Om personeel te werven is een goede look belangrijk. Laat goed zien waar je bedrijf voor staat door middel van vormgeving, uitstraling van het personeel én overzichtelijke vacatureteksten, zoals in dit voorbeeld.
 14.  
 15. Met het inclusief werven van personeel ga je actief voor een diverse en eerlijke werkvloer. Je laat met je bedrijf zien dat iedereen dezelfde kansen krijgt bij het solliciteren. Werk daarom hard aan het creëren van een werksfeer waarin iedereen, ongeacht wie ze zijn, zich welkom voelt en gesteund wordt.
 16.  

  Sollicitatiegesprekken

   
 17. Heb je de ideale kandidaten gevonden? Dan ga je over naar de volgende stap: sollicitatiegesprekken voeren. Vuur een aantal brandende vragen op de kandidaten af en ontdek wie de vibe van je bedrijf matcht.
 18.  

  Sta open voor open sollicitaties

   
 19. Naast personeel werven komen er vast ook wel eens een aantal open sollicitaties aanwaaien. Onze tip: altijd iets mee doen. Stuur bijvoorbeeld een bedankmail of uitnodiging om op gesprek te komen en de mogelijkheden te bespreken.
 20.  

  Inhuren van andere partijen

   
 21. Niet elke big boss kan eigenhandig werknemers werven. Daarom is het inhuren van een professional die je de werving en selectie uit handen neemt zo slecht nog niet.
 22.  

Young Magazine

Creatieve manieren om personeel te werven

Er zijn veel verschillende manieren om personeel te werven, maar hoe kies je de beste optie? Simpel, door te experimenteren met een aantal creatieve manieren. Ter inspiratie noemen we er een aantal voor je op.

 • Neem stagiaires aan. Stagiaires hebben nog wat te leren, wat betekent dat ze nog volop in de maak zijn binnen hun vakgebied. Wanneer je een stagiair alle ins en outs van je bedrijf leert, kun je ze na de stageperiode inhuren als freelancer of vaste werknemer. En je bespaart ook nog eens tijd en geld op de onboarding, win-winsituatie dus.
 •  
 • Zet creatieve uitdagingen uit. Met het uitzetten van een creatieve challenge op de sociale media kanalen van je bedrijf is personeel werven een eitje. Laat ze bijvoorbeeld een video opnemen of een post maken voor je bedrijf. Wie weet kom je echte creatievelingen of de volgende Picasso's tegen, en die mensen kun je dan benaderen voor je crew.

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor de werving van personeel? Check dan onze blog met 8 originele manieren om nieuwe medewerkers te werven.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

 • Wat betekent het werven van personeel?

 • Personeel werven betekent nieuwe talenten opsporen, aantrekken en aannemen voor openstaande posities. Dit bestaat uit vacatures opstellen, adverteren, kandidaten selecteren en de juiste match vinden.

 • Hoe kun je het beste personeel werven?

 • Hoe kun je het beste personeel werven? Gebruik online kanalen en social media om je vacature te laten shinen en speur actief naar potentiële kandidaten. Daarna moet je bij de personeels werving grondig screenen, interviews doen en referenties checken om de perfecte match te vinden.

 • Wat kost het om mensen te werven?

 • De kosten voor het werven van personeel variëren sterk en omvatten advertentiekosten, wervingsbureaukosten, salarissen, screeningskosten, administratieve uitgaven, en indirecte kosten zoals tijd en opleidingskosten.

Alles over Werving en selectie