Onboarding tools

Als organisatie ben je vast op zoek naar een soepele manier om nieuwe medewerkers vliegensvlug en efficiënt aan boord te krijgen. De onboarding tools komen daarom als geroepen. Bij YoungCapital ontdek je waarom onboarding software zo waardevol is voor het opbouwen van een hecht en gemotiveerd team. Zo leer je niet alleen wat de soorten onboarding tools zijn, maar ook hoe je ze binnen jouw organisatie op de juiste manier inzet.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat zijn onboarding tools?

Onboarding tools zijn (digitale) hulpmiddelen die bijdragen aan het onboardingsproces van nieuwe werknemers binnen jouw organisatie. Met de juiste tools raken nieuwe medewerkers snel op de hoogte van de bedrijfscultuur en -processen, wat hun productiviteit een kickstart geeft. Het doel is dan ook om de onboarding te verbeteren en vereenvoudigen. Bovendien kun je de onboarding tools helemaal naar de smaak en stijl van jouw bedrijf aanpassen. Dus welke keuze je ook maakt, onboarding software draagt bij aan een knallende start van jouw nieuwe teamlid en het behouden van getalenteerde medewerkers op de lange termijn.

Hoe gebruik je onboarding tools?

Hoe je onboarding tools inzet verschilt uiteraard per bedrijf. Zo kun je als hippe werkgever ervoor kiezen om de onboarding te automatiseren. Met onboarding software zijn nieuwe medewerkers dan op de hoogte van e-learnings, video’s en het laatste nieuws over het bedrijf. Denk je nu: ‘Ik zou niet weten hoe ik de onboarding tools op de juiste manier inzet?’. Check dan het onboarding programma voorbeeld en check hoe het onboarding programma van jouw bedrijf eruit kan zien.

Onboarding tools zijn dus echte multitaskers die ervoor zorgen dat jouw nieuwe medewerkers door de onboarding gaan als een mes door boter. Elke tool heeft zijn eigen functie. Zo zijn er tools voor het automatiseren van administratieve taken, het verwerken van feedback en noem zo maar op. Ook kunnen onboarding tools ondersteunen bij interactie tussen nieuwe medewerkers, managers, collega's en het HR-team. Op die manier verzorg jij als werkgever een soepeler verloop van het begeleiden van nieuwe medewerkers. En het mooie? Jouw investering in onboarding tools vertaalt zich naar gelukkige medewerkers die staan te springen om aan de slag te gaan op hun toffe werkplek.

Young Magazine

7 soorten onboarding tools

Er zijn verschillende soorten onboarding tools, maar hoe weet je nu welke tool het beste bij jouw bedrijf past? We helpen je op weg door ze een voor een langs te gaan. Zo weet je straks precies elk onboarding systeem die bijdraagt aan het opleidingstraject van nieuwe werknemers binnen jouw bedrijf te vinden.

 1. Buddyprogramma: nieuwe medewerkers worden gekoppeld aan ervaren collega's (buddy's) om ze te helpen zich snel thuis te voelen, vragen te beantwoorden en de bedrijfscultuur te begrijpen. Het aanwijzen van een buddy bespreek je met het team vaak als tijdens de preboarding.
 2.  
 3. Onboarding presentatie: dit is een presentatie voor het verwelkomen van nieuwe collega's, waarbij jouw bedrijf zichzelf voorstelt en belangrijke informatie deelt. Het is een vlotte manier om nieuwkomers te laten kennismaken met de bedrijfscultuur, waarden en verwachtingen.
 4.  
 5. Hand-out met informatie: een hand-out met informatie over de onboarding is als een ultieme gids voor nieuwe medewerkers, boordevol tips en details over hun inwerkproces.
 6.  
 7. Onboardingsdag: dit is onze favoriet. De onboardingsdag is een speciale dag voor nieuwe medewerkers, waarbij ze een kennismaking krijgen met het bedrijf. Het bestaat bijvoorbeeld uit trainingingen, teambuilding en het ontdekken van de bedrijfscultuur.
 8.  
 9. Onboarding checklist: checklist onboarding tools zijn handig voor jou als werkgever, maar ook voor nieuwe medewerkers. Het zijn namelijk to-dolijstjes met alle stappen en taken in de inwerkperiode.
 10.  
 11. Video recording tools: video-opnames zijn dé onboarding tools die bijdragen aan een onboardingsproces op afstand. Nieuwe medewerkers nemen daarmee video’s op om zich voor te stellen, vragen te stellen en hun voortgang te delen tijdens de onboarding.
 12.  
 13. Artificial intelligence: net zoals je AI tools voor recruitment kunt gebruiken, helpt deze nieuwe technologie jouw bedrijf om teamleden met open armen te ontvangen en te helpen groeien. AI past bijvoorbeeld het onboardingsproces aan aan de behoeften van elke nieuwe medewerker.
 14.  

5 voorbeelden van onboarding tools

We snappen dat je nu snel aan de slag wilt met het inzetten van jouw onboarding tools, maar wacht nog heel even. Anders mis je deze vijf voorbeelden van tools die de onboarding van jouw nieuwe medewerkers naar een hoger niveau tillen.

 • Eduflow. Eduflow is jouw assistent voor het bouwen van cursussen. Met dit alles in één platform ontwerp je cursussen, stel je deadlines in en doe je nog veel meer. Het is een echte go-to tool voor jouw organisatie.
 •  
 • Notion. Met de Notion onboarding tools heeft jouw bedrijf een opslagplaats, taakmanager, database en nog zoveel meer. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je ook nog eens moeiteloos notities en documenten aan je projecten toevoegen, zodat je er altijd snel bij kunt.
 •  
 • Loom. Met Loom is het maken van onboarding video’s een fluitje van een cent. Neem de onboarding video’s op door middel van een camera of schermopname en ga moeiteloos aan de slag.
 •  
 • Typeform. Typeform helpt jouw bedrijf bij het bouwen van quizzen en enquêtes. Met dit soort onboarding tools maak je de onboarding niet alleen leerzaam, maar ook leuk.
 •  
 • Zavvy. Zavvy is het totaalpakket van onboarding software voor werknemers. De onboarding tools van dit programma helpen jouw bedrijf bijvoorbeeld met het beheren van een groeipad voor nieuwe werknemers.
Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

 • Wat zijn onboarding tools?

 • Onboarding tools zijn de sidekicks van nieuwe teamleden binnen jouw bedrijf. Je gebruikt ze voor het automatiseren administratieve taken, het ontwikkelen van trainingen en noem zo maar op.

 • Waarom zijn onboarding tools belangrijk?

 • Onboarding tools zijn belangrijk, omdat ze de onboarding van een nieuw teamlid als een geoliede machine laten verlopen. Ze zorgen ervoor dat nieuwkomers snel meedraaien, wat het werkplezier vergroot en het behoud van talent stimuleert.

Alles over recruitment tools