Recruitment AI

Beep boop, is het al tijd voor de robotinvasie? Nee, maar het is wel tijd om recruitment AI te overwegen. Artificial intelligence is een krachtig middel waarmee je verschillende processen kunt automatiseren en zo ook recruitment. Maar hoe werkt dat precies en is het echt wel de moeite waard? Dat laatste beslis je zelf, maar we kunnen je wel wat handige tools laten zien. Scrol dus lekker verder en check hoe robots jou kunnen helpen bij AI recruiting. Beep.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is recruitment AI?

Maak je geen zorgen, je recruiters kunnen blijven zitten. Recruitment AI is niets meer en niets minder dan een tool die heel wat werk uit je handen neemt. Artificial intelligence leert namelijk van een constante invoer van data, waardoor het op een gegeven moment menselijke intelligentie nadoet. Als je AI dan ook nog taken opdraagt… je snapt waar dit heen gaat. En omdat het recruitmentproces best lang en ingewikkeld kan zijn, is AI recruitment de oplossing om het proces te stroomlijnen.

Voor- en nadelen van recruitment AI

'Waarom zou ik voor recruitment AI kiezen?' vraag je je nu vast af. Fair, want je wilt natuurlijk niet investeren in een chatbot die vervolgens onzin uitkraamt. Wat zijn de voor- en nadelen van recruitment AI? Effe op een rijtje:


Voordelen:

 • Je bespaart tijdrovende taken van recruiters, zoals vacatures schrijven.
 • Je bespaart kosten.
 • Je maakt gebruik van betrouwbare data.
 • AI is objectiever dan de mens.
 • Je versnelt het recruitmentproces.

Nadelen:

 • Je moet recruitment AI eerst trainen.
 • AI is niet altijd goed in het overnemen van de tone of voice.
 • Mogelijk een minder goede candidate experience door minder contact met mensen.

Young Magazine

Welke AI recruitment tools zijn er?

Het zal je verbazen hoeveel recruitment AI tools er zijn, en ontwikkelaars zijn voortdurend bezig met meer. Hier zijn alvast een aantal tools waar je vast iets aan hebt.

Cv parser

Een cv parser ''ontleedt'' als het ware een curriculum vitae. Het trekt een cv uit elkaar en ordent de informatie automatisch in je recruitment software, zodat je in een oogopslag een cv kunt analyseren. Dat bespaart tijd en kosten en je weet binnen een paar seconden al of iemand een good fit is voor de organisatie. En het chille is dat een cv parser ondersteund wordt door recruitment AI, dus het blijft maar leren.

Recruiting chatbot

Een chatbot? Zoals die chatbots die je vragen nooit begrijpen? Nee, een recruiting chatbot is net wat anders. Die automatiseert een aantal stappen in jouw werving- en selectieproces, zoals het sollicitatieproces, zodat recruiters wat handen vrij krijgen. Eigenlijk zijn het dus AI recruiters. Zo organiseert chatbot HireVue video-interviews en belt Scotty, de chatbot die YoungCapital gebruikt, kandidaten op voor een pre-screening. En ze kunnen natuurlijk nog veel meer. Check onze pagina over recruiting chatbots.

ChatGPT recruitment

De ster van de robotshow: ChatGPT. Jazeker, je kunt natuurlijk ook ChatGPT gebruiken als recruitment AI. Deze chatbot analyseert allerlei soorten datasets voor jou. Zo evalueert ChatGPT de antwoorden van een kandidaat op sollicitatievragen en beslist het of de kandidaat past bij de functie en jouw organisatie. Ook filtert het makkelijk door allerlei cv's, motivatiebrieven en sollicitatiemails, zodat recruiters het aantal kandidaten aankunnen. Wat nog meer? Je leest alle mogelijkheden op onze pagina over ChatGPT recruitment.

Gebruik jij al recruitment AI?

Kortom: artificial intelligence recruitment bespaart je recruiters een hoop tijd en je bespaart je organisatie ook flink wat kosten. AI candidate matching is bovendien een objectieve manier van kijken naar kandidaten, gezien robots geen onderbuikgevoelens kunnen hebben. Benieuwd wat recruitment AI nog meer in petto heeft? Check onze pagina's over ChatGPT recruitment, recruiting chatbots en cv parser. Of bekijk onze hele recruitment guide voor een goudmijn aan kennis.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

 • Wat is recruitment AI?

 • Recruitment AI houdt in dat je artificial intelligence inzet als deel van je recruitmentproces. Daarmee automatiseer je bepaalde onderdelen, zoals het checken van cv's of het inplannen van sollicitatiegesprekken.

 • Welke vormen van recruitment AI bestaan er?

 • Onderhand? Flink wat. Een paar voorbeelden zijn: cv parsers, recruiting chatbots en ChatGPT recruitment.

Alles over recruitment tools