Jobboard

Hoe goed je vacature ook is, om de juiste kandidaat te vinden is het belangrijk dat je vacature ook een groot bereik heeft. Een jobboard is een handige manier om als organisatie je vacatures zichtbaar te maken. Mits je ze op het juiste jobboard plaatst, tenminste. Om je op weg te helpen duiken we op deze pagina het onderwerp in. Zo vertellen we wat een jobboard is en welke jobboards er zijn. We sluiten af met drie tips die jou helpen het jobboard te kiezen dat je uiteindelijk een sollicitatie van die ene topkandidaat oplevert.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een jobboard?

Weet je nog vroeger, in de tijd dat er geen internet was, dat je vacatures via een arbeidsbureau verspreidde of in de krant plaatste? Eh, misschien ook niet. Anyway, het prikbord waar werkgevers zo’n vacature opprikten is een (tikje ouderwets, dat dan weer wel) jobboard. Een jobboard is namelijk een plek waar vacatures worden gepubliceerd. Tegenwoordig maken we vooral gebruik van digitale jobboards. Dat zijn pagina’s of volledige websites waarop organisaties vacatures plaatsen. Andersom gebruiken werkzoekenden zo’n board om snel een baan te vinden die bij ze past.

De komst van digitale jobboards veranderde de manier van vacatures publiceren en zoeken totaal. Het was opeens mogelijk om vanuit je luie stoel een vacature te plaatsen of te solliciteren. Niet gek dat veel jobboards in no time uitgroeiden tot grote websites vol met vacatures van verschillende organisaties. Om de boel een beetje gestructureerd te houden, heeft bijna elk jobboard handige zoek- en filterfuncties. Ook is het vaak mogelijk voor werkzoekenden om hun cv op de website te plaatsen. Daardoor zijn veel van deze websites een soort cv-databanken geworden. Handig voor als je organisatie aan sourcing doet.

Wat is een vacaturebank?

En eh, wat is een vacaturebank dan? Da’s eigenlijk gewoon een iets minder fancy woord voor precies hetzelfde: een platform of website waar organisaties vacatures op kunnen plaatsen. Zowel een vacaturebank als een jobboard kun je zien als een database vol vacatures.

Welke jobboards zijn er?

Als je een jobboard zoekt voor jouw vacatures, heb je heel wat te kiezen. Welke jobboards zijn er eigenlijk?

  • Grote commerciële jobboards. Zoals Indeed, Nationale Vacaturebank en Jobbird. Dit soort websites bieden vaak zowel gratis als betaalde opties aan. Zo kun je voor nop op Jobbird een vacature plaatsen die dan 60 dagen zichtbaar is. Ga je voor de betaalde optie, dan komt jouw vacature bovenaan in de zoekresultaten en is de kans dus groter dat jouw ideale kandidaat reageert.
  • Werk.nl. Dit is het jobboard van het UWV. Mensen met een uitkering kunnen via deze website op zoek naar een baan. Als werkgever kun je gratis je vacatures plaatsen op werk.nl.
  • Jobboards op social media. Het bekendste jobboard op social media is ongetwijfeld LinkedIn vacatures. Lees ook ons artikel over vacatures plaatsen op LinkedIn als je meer wilt weten over deze optie.
  • Niche jobboards. Dit zijn kleinere jobboards die zich richten op vacatures in een bepaalde branche, stad of voor een specifieke doelgroep.

Young Magazine

Hoe kies je een geschikt jobboard?

Last but not least: hoe kies je uit dit aanbod het jobboard dat jou de ideale kandidaat oplevert? We geven 3 tips.

Tip 1. Check de zichtbaarheid

Je wilt natuurlijk wel dat je vacature straks goed gevonden wordt. Plaats je vacature daarom op een website die lekker hoog in Google verschijnt. Hoe een jobboard scoort, kan per vacaturetitel verschillen. Zoek daarom zelf in Google op de functie waarvoor je een vacature wilt plaatsen en check of het jobboard dat jij op het oog hebt hoog in de resultaten verschijnt.

Tip 2. Vergelijk de kosten

Commerciële jobboards willen centen zien voor een plekje op hun website. Helemaal niet gek, maar check wel even wat de verschillende partijen bieden en tegen welke prijs. Vraag je ook af of de betaalde optie wel nodig is voor jouw vacatures. Sommige functies worden zo snel en makkelijk ingevuld, dat het zonde is om daar twee maanden lang voor te moeten betalen. Andere vacatures zijn die betaalde spot op zo’n jobboard dan juist weer dubbel en dwars waard, omdat je anders waarschijnlijk never nooit een geschikte kandidaat vindt.

Tip 3. Vergelijk de services

Sommige jobboards bieden meer dan alleen een plek waar je vacature wordt getoond. Een handig sollicitatieformulier bijvoorbeeld, dat het voor werkzoekenden makkelijker maakt om snel een sollicitatie de deur uit te sturen. Chill, want dat levert jou waarschijnlijk meer sollicitaties op. Er zijn zelfs vacaturebanken die het sollicitatieproces voor je kunnen overnemen.

Recruitment specialist

Recruitment struggles?

Is recruitment een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van recruitment experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een jobboard?

  • Een jobboard is een plek waar vacatures worden gepubliceerd. Tegenwoordig worden vooral de digitale jobboards veel gebruikt. Dit zijn websites of pagina’s waarop organisaties hun vacatures kunnen plaatsen.

  • Welke jobboards zijn er?

  • Bekende jobboards zijn bijvoorbeeld Indeed, Jobbird en Nationale Vacaturebank. Er zijn ook talloze kleinere jobboards, jobboards op social media en werk.nl, het jobboard van het UWV.

Alles over werving en selectie