YOUNGCAPITAL BLOG

Met de razendsnelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar zijn er banen ontstaan waar we daarvoor nog nooit van hadden gehoord! Socialmediamanager Lucinda do Rosario, SEO-specialist Robin Slootman en 3D-designer Kitty Verdel-Warmerdam vertellen wat er zo cool is aan hun baan.

Een job als SEO-specialist: online bezoekers trekken

Op het wereldwijde web wil een bedrijf gevonden worden door klanten en bezoekers. Zoekmachines zijn de key to succes en Robin Slootman weet daar alles van!

Robin Slootman SEO-specialist

Robin, wát doe je precies?
Ik werk als SEO-specialist bij YoungCapital. SEO staat hierbij voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie.

Qué?
Als SEO-specialist zorg ik ervoor dat het aantal bezoekers op de website stijgt, door de website goed vindbaar te maken.

En hoe doe je dat dan?
De website moet technisch goed in elkaar zitten en snel zijn. De content moet veel gezochte zoektermen bevatten en zoveel mogelijk websites moeten een link naar de jouwe plaatsen.

Wat vind je het leukste aan jouw job?
Dat alles meetbaar is. Je kunt goed zien of je successen hebt behaald en constant optimaliseren.

Klinkt cool! Wat adviseer jij SEO-specialisten in de dop?
Wie wil werken als SEO-specialist, doet er goed aan om SEO-blogs te lezen, ervaring op te doen met HTML en een eigen website op te bouwen met Wordpress. Daar heb je ook plugins die je helpen met het optimaliseren van je website voor SEO. Daarna zou ik proberen een juniorfunctie te krijgen bij een groter bedrijf. Deze bedrijven hebben vaak budget voor handige SEO-tools waar je veel van kunt leren.

Creëer de mooiste content als socialmediamanager

Inmiddels kunnen bedrijven niet meer zonder social media: het zijn de perfecte middelen om doelgroepen te bereiken. En hier zijn socialmediaspecialisten voor nodig, zoals Lucinda do Rosario!

Lucinda do Rosario socialmediamanager

Lucinda, wát doe je precies?
Als socialmediamanager ben ik iedere dag bezig met het creëren van content en het onderhouden van de community.

En hoe doe je dat dan?
Als socialmediamanager beheer je de socialmediakanalen van het bedrijf. Hier plaatsen we bijvoorbeeld leuke posts, delen we grappige artikelen en handige video’s vol tips. Door leuke content voor de doelgroep te creëren proberen we de marketingdoelstellingen te behalen. De ideeën voor de content komen uit artikelen, hashtags en viral video’s.

Hoe kan ik ook socialmediamanager worden?
Een communicatieopleiding is het begin. Volg daarnaast online trainingen en cursussen. Het is belangrijk om feeling te hebben met social media. Verder is het heel handig als je kennis hebt van alle grafische programma’s, zoals video en monteren.

O, ja?
Ja! Vooral videokennis is erg nuttig om te hebben, omdat dat steeds belangrijker wordt in de toekomst. Mark Zuckerberg van Facebook heeft gezegd dat social media eigenlijk alleen nog maar uit video gaat bestaan. Over tien jaar hebben alle bedrijven een eigen media-afdeling, die alleen maar eigen content maken. Elk merk wordt zijn eigen mediaproducent.

3D-designer: kleding ontwerpen met The Sims

Ook in de kledingindustrie zijn er volop veranderingen. Kitty Verdel-Warmerdam speelt daar slim op in door in 3D kleding te ontwerpen. Het is net alsof je The Sims aan het aankleden bent!

Kitty Verdel-Warmerdam 3D-Designer

Kitty, wát doe je precies?
Ik maak 3D-patronen voor een kledingstuk. Hierdoor kun je direct de pasvorm van de kleding bekijken en het ontwerp visualiseren. Het is veel duurzamer dan 2D, omdat je minder stof en papier verbruikt en geen transport hebt. Je hoeft dus geen tijd en geld te besteden aan ontwerpen die niet goed zijn.

Cool! Wat is er zo leuk aan jouw baan?
Ik vind het vooral erg leuk als opdrachtgevers het resultaat zien. Er is echt een wow-effect als ze hun eigen 3D-ontwerp terugzien.

Is iedereen al om?
Jammer genoeg staan veel bedrijven nog niet open voor deze innovatie. Ze vinden het maar gedoe en ze kijken niet naar wat het allemaal kan opleveren.

Hoe word ik ook 3D-Designer?
Ik heb de opleiding Mode en Kleding gevolgd op het ROC in Den Haag. Naast technische kennis van patroontekenen moet je ook weten hoe een kledingstuk in elkaar wordt gezet. Een beetje aanleg voor software is ook altijd fijn.

Heeft dit beroep de toekomst?
Ik hoop dat het over tien jaar gangbaar is dat er in 3D wordt gewerkt. Niemand koopt tegenwoordig toch nog een keuken zonder hem eerst in 3D te hebben gezien? Blind kledingvormgeven is echt niet meer van deze tijd.

Kun je je voorstellen welke banen er over tien jaar zijn? Luchttaxichauffeur? Reisleider op Mars? Wat is jouw ultieme droombaan? Deel het met ons in de reacties hieronder!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.