YOUNGCAPITAL BLOG

netwerken

Vind jij ‘netwerken’ ook zo’n suf woord? Toch is het een handige skill waar je veel plezier van kunt hebben. Volgens Intelligence Group vindt één op de vijf Nederlanders een baan via hun eigen netwerk. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? YoungCapital vroeg netwerkdeskundige Ingrid Claasen om haar beste tips.

1. Gebruik LinkedIn

LinkedIn is het perfecte sociale medium om banden aan te halen met mensen die op professioneel vlak interessant voor jou kunnen zijn. Je kunt gemakkelijk reconnecten met oud-klasgenoten of (oud-)collega’s van je bijbaantjes. “Op LinkedIn kun je eenvoudig zien of jouw kennissen op hun beurt weer kennissen in hun netwerk hebben die voor jou interessant kunnen zijn”, aldus Claasen. “Misschien is die oud-klasgenoot wel bevriend met jouw aanstaande manager. Je kunt dan vragen jouw kennis je wilt introduceren. Doordat je via-via aangeraden wordt, heb je meteen een streepje voor.”

netwerken via LinkedIn

2. Begin klein

Een groot misverstand rondom netwerken is dat je hiervoor naar speciale netwerkborrels moet waar je niemand kent. Maar je kunt prima klein beginnen, op een verjaardag bijvoorbeeld. Praat daar eens met iemand die je nog niet kent. Op deze manier kun je al op een lager niveau uitvinden hoe je contact legt en ben je op een informele manier al aan het netwerken. Als dat lekker gaat, moet het in onbekende kringen ook wel lukken.

3. Join groups

Sluit je aan bij groepen die relevant zijn voor jouw carrière. Van LinkedIn-groepen tot relevante (studie)verenigingen en commissies. Vaak worden er vanuit die groepen leuke borrels of andere netwerkbijeenkomsten georganiseerd. Ga hier naartoe, ook al vind je het eng. Oefening baart kunst! Als je wilt, kun je ter voorbereiding de community volgen via social media. Zo weet je wie er komen en kun je alvast online contact leggen, zodat je makkelijker een praatje aan kunt knopen. Of meld je aan als vrijwilliger voor de organisatie van die borrel!

4. Maak een goede eerste indruk

Zorg dat je fit aan een netwerksessie begint. Ben je erg moe of een beetje ziek? Dan is het misschien slim om een keertje over te slaan. In een paar seconden heeft iemand namelijk al een oordeel over je klaar.

5. Neem een open houding aan

Een open en uitnodigende houding is van cruciaal belang bij borrels of netwerkevents. Kijk rond en stap op iemand af die alleen staat of haal iets te drinken. Meestal raak je daar al in gesprek. Claasen: ”Stel jezelf voor met een grote glimlach. Wil je aansluiten bij een groepje? Wacht dan even tot mensen je aankijken, zodat je het gesprek niet verstoort. Vraag dan of het goed is dat je erbij komt staan. Niemand zal nee zeggen.” Vanaf hier gaat de rest vanzelf.

handshake

6. Wel of geen visitekaartjes?

Visitekaartjes staan misschien professioneel, maar zijn niet altijd even relevant. Je kunt ook gewoon nummers uitwisselen of iemand een paar dagen na de bijeenkomst toevoegen op LinkedIn. Schrijf bij die uitnodiging een persoonlijk berichtje waarin je aangeeft hoe leuk je het vond om elkaar gesproken te hebben. Op deze manier houd je het contact warm.

7. Wees attent

Iedereen vindt het leuk om oprechte aandacht te krijgen. Zorg daarom dat je bij het voorstellen luistert naar de naam van de ander en herhaal deze: “Hoi Suzanne, ik ben Bert.” Stel geïnteresseerde vragen en zorg dat je iets persoonlijks kunt onthouden waarop je een volgende keer kunt terugkomen. “Hoe was je vakantie in Portugal?”, is een mooie binnenkomer voor een gesprekje en staat heel attent.

8. Geef iets terug

Niets is zo irritant als mensen die alleen maar aardig tegen je doen als ze iets van je willen, right? Zorg dus dat je ook regelmatig belangeloos iets voor een ander betekent. Introduceer bijvoorbeeld een vriend die goed kan designen bij een kennis die naar designtalent op zoek is of stuur een passende vacature naar iemand door.

9. Be polite

Schrijf nooit mensen af omdat ze op dit moment niets voor je kunnen betekenen. Wie weet waar ze over twee jaar zijn. Wees altijd aardig en beleefd tegen iedereen, zodat de herinnering aan jou een positieve is.

networking


Samenvatting nodig?

Komtie: sluit je aan bij groepen, neem een open houding aan en wees attent. En niet onbelangrijk: behandel mensen zoals je zelf behandeld wilt worden. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Met de bovenstaande tips en een beetje van je eigen enthousiasme heb jij het netwerken zo onder de knie.

Nu je toch aan het lezen bent... Check hier hoe je indruk maakt met jouw elevator pitch in drie simpele stappen!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.