YOUNGCAPITAL BLOG

twee mensen schudden elkaar de hand

Nieuwe mensen leren kennen. Lijntjes uitzetten. Een professioneel netwerk opbouwen. Succesverhalen bestaan niet alleen uit talent en hard werken. Er is vaak nog een derde factor: het juiste contact op het juiste moment. Daarom leren we al jong over waarom netwerken belangrijk is. En terecht. Maar wat is netwerken precies? En hoe doe je het goed? Kijk mee voorbij de clichés en leer netwerken als een pro. 

Ken je six degrees of separation? Volgens deze theorie ben je in maximaal zes stappen met iedereen verbonden. Slechts een paar tussenpersonen dus, tussen jou en de rest van de wereld. Hoe meer je investeert in die ‘ringen’ mensen om je heen, hoe groter de kans dat je connecties opdoet waar je iets aan hebt. En dit is precies wat netwerken zo interessant maakt. Maar doe het dan wel direct goed en efficiënt. 

Vijf netwerk-tips waar je wat aan hebt

1. Netwerken ≠ eigen gewin

Vraag je om je heen wat netwerken is, dan is het antwoord vaak: profiteren van connecties. Over wat anderen voor jou kunnen betekenen. Maar draai het eens om. Wat heb jij anderen te bieden? Zowel vanuit je functie als vanuit je persoonlijkheid. Ga je op deze manier een netwerkbijeenkomst, borrel of event in, dan is de kans groter dat je een band ontwikkelt met interessante personen. 

Mensen onthouden je als ze een klik voelen en oprecht weten wat ze aan je hebben. Toon daarom altijd eerst interesse, vraag door naar de ander en zoek naar jullie raakvlakken. Geef daarna aan wat je specifiek kunt bijdragen aan het (werk)leven van de ander. Is dat niet zoveel? Stel de ander dan voor aan iemand waarbij dat wel zo is. Zolang je geeft, blijf je beter hangen en schiet je gunfactor omhoog. Heb je dit onder de knie, dan raak je al de kern van wat netwerken is. 

2. Good things take time

We leven in een wereld van instant satisfaction. Wat je ook wilt, je regelt het in een paar klikken. En dat is precies wat netwerken niet is. Soms haal je niks uit een LinkedIn-verzoek of netwerkborrel. Geen connecties bij dat ene bedrijf, geen vooruitzicht op een afspraak of gewoon überhaupt geen boeiende gesprekken. Maar gooi die (digitale) visitekaartjes niet direct de container in. Je weet namelijk nooit met wie iemand in contact staat of wat jullie later nog voor elkaar kunnen betekenen. 

Leren netwerken betekent dus ook een les in geduld. Denk niet alleen in wat je nu wilt bereiken, maar ook aan de lange termijn. Niemand weet hoe het leven loopt en wie je misschien nog nodig hebt. Effectief netwerken gaat voor een groot deel over vooruitdenken. Dus wees vriendelijk, voeg die niet-boeiende gesprekspartner alsnog gewoon toe en laat het leven de rest doen. 

3. Wat is online netwerken?

Een LinkedIn-netwerk opgebouwd? Check. Maar digitaal netwerken gaat verder dan dat. Zo werkt het goed om eens in de zoveel tijd iets te posten, zodat je zichtbaar blijft en je je bereik vergroot. Je kunt bijvoorbeeld een bericht plaatsen over een persoonlijk succes, zoals een promotie, diploma of nieuwe baan. Pas wel op dat je niet te vaak aan ‘zelfpromotie’ doet. Je kunt dit het beste afwisselen met vakinhoudelijke kennis, waar je netwerk iets aan heeft. 

Het is dus niet alleen belangrijk dát je zichtbaar bent, maar ook op welke manier. Maak je profiel compleet met een professionele foto en beschrijf in een paar zinnen wie je bent en wat je doet. Reageer je op de post van iemand anders? Doe dit dan inhoudelijk, en niet alleen met een duim of klaphand. Hiermee toon je oprechte interesse en dat onthouden mensen. 

4. Je netwerk staat voor je neus

Een netwerkborrel aan de andere kant van het land, ‘koude’ LinkedIn-connecties maken of een half jaar naar het buitenland voor een internationaal netwerk. Vooral doen, alleen heb je er niet altijd energie, tijd of geld voor. Daarom is het slim om te investeren in de mensen die je al om je heen hebt. Wat doen je vrienden, bijvoorbeeld? En je (schoon)familie of oud-klasgenoten? Je hebt waarschijnlijk een veel groter netwerk dan je denkt. Zonde om daar geen gebruik van te maken. 

5. Handel het goed af 

Dat de eerste indruk belangrijk is, leer je waarschijnlijk bij iedere netwerkcursus. Maar wist je dat het goed afhandelen van contact minstens zo belangrijk is? Doe je dat niet, dan is de kans groot dat mensen je snel weer vergeten. Laat die telefoonnummers dus niet slingeren, sluit gesprekken positief af en kom eventuele beloftes na. Dit levert een hoop op. 

Heb je bijvoorbeeld goede gesprekken gehad tijdens een netwerkbijeenkomst, voeg deze personen dan aan het einde van de dag toe op LinkedIn. Zo laat je zien dat je ze niet bent vergeten en hebben jullie direct een concrete connectie. Heb je contactgegevens gekregen? Sla deze netjes op en stuur eventueel nog een mailtje na. Door iemand te bedanken of te laten weten dat je het gesprek waardeert, is de kans groot dat iemand je onthoudt en sneller weer contact met je opneemt. 

En dat is precies wat netwerken betekent. 

Nieuwe baan gescoord via je netwerk? Check dan deze blog over je eerste werkdag

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.