YOUNGCAPITAL BLOG

Jessica

Daar stond ik dan, met een masterdiploma Engels in m’n hand. Nu was het echt tijd om aan het werk te gaan. Het liefst als fulltime Engels vertaler. Maar hoe ik aan die job zou komen? Daar dacht ik niet over na. Waarom zou ik? De crisis was voorbij en de economie trok aan. Ik kreeg zelfs al wat freelance vertaalklussen toegestuurd. Hoefde ik zelf niks voor te doen.

Dat bleek anders te werken bij een ‘gewone’ baan. En zo kwam ik met een klap terug in de realiteit. Een gevalletje van vol zelfvertrouwen tegen een glazen deur op knallen. Maar geen paniek. Ik plaatste gewoon een paar oproepjes op LinkedIn en Facebook (‘Ik zoek werk!’) en checkte de vacaturesites. Ik zou heus wel binnen een paar weken een chille baan vinden met een lekker salaris.

First time’s the charm

Zo zat ik twee weken later al bij mijn allereerste sollicitatiegesprek. En ik werd de hemel in geprezen: ik was alles wat ze zochten. Dit ging lekker: ik zag mezelf al zitten aan dat bureau in dat leuke kantoor waar ik net langs was gelopen, omringd door gezellige collega’s. Binnenkort werd mijn eerste salaris gestort. Ah, de schoenen die ik zou kopen!

“We zijn echt superenthousiast. Alleen… Tja… Je hebt net te weinig ervaring.” BAM! Met dat ene zinnetje spatte mijn droom uit elkaar. Drie woorden die ik het meest vreesde: te weinig ervaring.

Jessica

In een vlaag van paniek wees ik naar mijn cv. Ik had toch drie jaar als kassamedewerker bij de Albert Heijn gewerkt? Maar nee, ze zochten relevante werkervaring. En die had ik inderdaad niet. Door het bindend studieadvies en het afschaffen van de studiefinanciering had ik me gefocust op zo snel mogelijk afstuderen, met zo hoog mogelijke cijfers. Maar naar mijn cijfers vroegen ze niet…

Vast in een vicieuze cirkel

Dit werd een ritueel bij elk sollicitatiegesprek dat ik hierna voerde. Leuke meid, goed diploma, geen ervaring… Next.  Elke dag kreeg ik minstens één afwijzingsmail. Natuurlijk geen persoonlijke, want stel je eens voor... Ik kwam terecht in een vicieuze cirkel: Ik zoek werk, maar ik heb geen ervaring. En doordat ik geen ervaring heb mag ik geen ervaring opdoen, dus kan ik geen werk vinden.

Eén maand thuis… twee maanden thuis… Ik begon langzaam wanhopig te worden.  Ik werd zo iemand die midden in een gesprek over comazuipen dropt: “Oh, trouwens, ik zoek werk, dus als jullie nog iets tegenkomen…” *Insert puppy eyes*. Je had die blikken eens moeten zien.

Waarom had ik ooit voor Engels gekozen? Waarom was ik geen tandarts? Of programmeur? Ik zag mijn future self al zitten. Levend van freelanceklus naar freelanceklus. Als een soort kluizenaar opgesloten in m’n slaapkamer bij mijn ouders thuis. Platzak. Met een kort, niet-pittig kapsel gecreëerd door m’n moeder. Ondertussen was ik bereid om elke job aan te nemen.

Jessica

Hallelujah

Na een middag weer moedeloos naar mijn scherm te hebben gestaard, besloot ik het roer om te gooien. Ik wilde gewoon aan het werk. Simpel. Dus waarom geen uitzendbaantje?

Al vrij snel zag ik de vacature voor webredacteur bij YoungCapital. Via de Startersbeurs, dat dan wel. Fulltime aan de slag voor € 500,- netto in de maand. Maar het klonk wel geinig. En tijdelijk. En beter dan niks. Ik drukte op de sollicitatieknop.

And guess what? Ik werd aangenomen. Voor een baan die dus maar zijdelings met mijn studie te maken heeft. En toch zit ik hier helemaal op m’n plek. Het is nu vijf maanden later en ik sta op het punt om mijn eerste echte contract te tekenen. Een vaste baan. Dit had ik een half jaar geleden niet voor mogelijk gehouden.

Van ‘ik zoek werk’ naar ‘ik heb werk’

Hoe ik het nou precies geflikt heb? Doorgaan. Niet opgeven. Verwachtingen bijstellen, vooral over het salaris. Ik was bereid om álles aan te pakken, en dat heb ik ook eerlijk gezegd. Verder heb ik niks anders gedaan dan op al die andere gesprekken. Mijn manager zei dat het mijn eagerness en leergierige houding waren die de doorslag gaven.

Ik weet dat de zoektocht naar werk soms hopeloos kan lijken. Maar take it from someone who’s been there: het komt goed. Hij zit ertussen. Die ene functie, bij dat ene bedrijf, waar je gewoon aan de slag kunt zonder al te veel ervaring. Zet je blik op breder. Want het is echt niet erg als je niet in één rechte lijn op je doel afgaat. De omweggetjes die je hierdoor neemt, maken het leven juist interessant.

Ben jij nog druk aan het solliciteren en kun je nog wat tips gebruiken? Check dan onze sollicitatietips en kom echt alles te weten over hoe jij jouw sollicitatie kunt nailen.

 

Deel dit artikel

Plaats jouw reactie

Reacties

 • a
  Zaterdag 15-02-2020

  na 3000 afwijzingen is de boodschap duidelijk: oud en eonomisch afgeschreven en is al het geld aan opleiding en promotie weggegooid geld (ja alles i ook te slecht voor een baan via YC). volgens YC ook alleen goed genoeg om duimendraaiend op de bank te zitten niets doen.

 • Lydia
  Zondag 26-01-2020

  Mijn man was een liefhebbende en zorgzame man tot hij zonder enige reden veranderde. Hij stopte met voor mij en onze zoon te zorgen. Ik kwam er later achter dat hij een affaire had met een dame in het bedrijf waar hij werkt. Ik was er kapot van toen de dingen van kwaad naar erger gingen omdat hij zei dat hij wil scheiden. ik smeekte en huilde, maar hij stond erop dat zijn besluit was genomen en hij niet meer van me houdt. Kort het lange verhaal dat ik bijna opgaf tot ik een collega van mij openstelde over mijn huwelijksproblemen. Ze stelde me voor aan een spiritualist genaamd Koningin Zazi, die volgens haar een vriendin van haar hielp haar gebroken huwelijk te redden vanwege kinderloosheid. Ik besloot haar een proef te geven en nam contact met haar op via haar e-mail. Koningin Zazi vertelde me dat de andere dame een voodoo op mijn man gebruikte. Maar koningin Zazi was in staat om de Voodoo te breken en mijn man binnen 3 dagen te bevrijden. De dame kwam om te bekennen en om vergeving te pleiten.   Vandaag leven we weer als één groot gelukkig gezin en mijn man werd zelfs gepromoveerd op zijn werkplek. Ik ben gekomen om groots te zeggen Dank je wel Koningin Zazi, ik hoop dat dit getuigenis je toekomt. Vrienden, help me alsjeblieft om dit te delen, omdat je misschien iemand bij je in de buurt helpt. Haar e-mail is: queenzazi1000@gmail.com WhatsApp-nummer: +447405594942

 • Cédric cuntis
  Donderdag 16-01-2020

  Cédric courtois ga lekker ergens anders je campagne adverteren debiel.

 • Cédric courtois
  Woensdag 18-12-2019

  Ben jij ook zo iemand die geen werk vind? of ken je zelf iemand die moeite heeft om aan het werk te geraken? de zin "je hebt te weinig ervaring" dien je jezelf te verkopen. personal branding noemen we dat. Ik ben met een project bezig op internationaal niveau om iedereen te helpen aan een job.Door een centraal platform te ontwikkelen omringd door de juiste tools voor werkzoekenden en werkgevers en de juiste job consulenten in elk land. Hiervoor is financiele hulp noodzakelijk. surf naar mijn twitter om door te klikken naar mijn crowdfunding campagne. mensen die doneren krijgen voorang op job begeleiding en mogen de naam bedenken voorhet platform. https://twitter.com/JobsGlobe

 • Eveline YoungCapital
  Maandag 11-06-2018

  Leuk om te lezen, Henrike! Thanks for sharing en heel veel werkplezier!

 • Henrike
  Maandag 04-06-2018

  Leuke blog! En herkenbaar... met een bachelor Literatuurwetenschap op zak ;) Ik heb eerst via YC een tijdelijke klus op een marketingafdeling aangenomen, toevallig bij mij om de hoek. Vanaf daar kon ik ook beter gericht solliciteren, omdat ik tijdens die baan ontdekte wat ik leuk vond en wat ik kon :) Nu zit ik, ook in eerste instantie via YC, op een goede plek als Content Manager en heb mijn contract daar getekend!

 • Jessica
  Vrijdag 18-05-2018

  Hi Bart! Goed punt. Ik heb onwijs veel geleerd tijdens mijn studie. Wat ik alleen mis is inderdaad die aansluiting met de arbeidsmarkt. Je leert namelijk het meest door gewoon aan het werk te gaan. Door echt in de praktijk je kennis toe te passen.

 • Bart
  Donderdag 17-05-2018

  Mooi verhaal alleen is dit wel een mooi voorbeeld van de kloof tussen opleidingen en het werkveld. als je x jaar studeerd en vervolgens nog niet aan de bak komt. Waar leer je dan voor?

 • Eveline YoungCapital
  Donderdag 17-05-2018

  Hey Katrien, Het gaat hier niet om een fulltime baan voor 500 euro, maar om een Startersbeurs. De Startersbeurs is ontwikkeld door de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen en jongerenvakbond CNV. Het wordt ondersteund door diverse gemeentes in Nederland. Door de overheid, dus. Voor gediplomeerde jongeren zonder werkervaring is het soms moeilijk om een baan te vinden. Met de Startersbeurs kunnen ze werkervaring opdoen in het bedrijfsleven en zodoende hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten en verbeteren. Zo krijgen jongeren dus juist een kans, die ze anders waarschijnlijk niet zouden krijgen. Voor Jessica heeft dit goed uitgepakt. Ze heeft inmiddels een contract getekend bij YoungCapital en verdient een goed salaris.

 • Katrien
  Donderdag 17-05-2018

  Mooi verhaal, maar regelrechte uitbuiting van Young Capital 500 euro per maand voor 40 uur per week. Dat is minder dat het minimumloon!

 • Jessica
  Woensdag 16-05-2018

  Hi Irene, dat is ook precies waarom ik het heb gedaan. Eerst een stapje terug om dan meteen twee stappen vooruit te gaan. Dank je wel voor je reactie! :)

 • Irene
  Dinsdag 15-05-2018

  Super verhaal, eerst investeren. Veel succes met je baan

 • Jessica
  Maandag 14-05-2018

  Hi Henk, het is inderdaad niet veel geld. Die 500 euro startersbeurs was voor vier dagen in de week, maar gelukkig kon ik nog een extra dag werken voor een extraatje. Waarom ik het wel heb gedaan? Voor mij was het een kwestie van de voordelen en nadelen afwegen. Ik kon of thuiszitten met helemaal niks of aan de slag bij een tof bedrijf. En je ziet het, voor mij was de startersbeurs een mooie opstap naar een vaste baan. ;)

 • Henk
  Maandag 14-05-2018

  Fulltime voor 500 euro in de maand aan de slag bij YoungCapital? Mooie uitbuiting

 • Jessica
  Maandag 14-05-2018

  Dank je wel, Klazina! Wat superleuk om te horen.

 • Klazina
  Dinsdag 08-05-2018

  Goed geschreven, top!!! Succes met je baan

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.