YOUNGCAPITAL BLOG

‘Dienstregeling NS ontregeld door sneeuw’ | ‘Treinverkeer NS gestaakt vanwege storm’ | ‘Nog honderden reizigers gestrand op stations’

Iedere winter weer ligt het Nederlandse spoorwegennet plat. Allemaal denken we: hoe moeilijk is het om die treinen rijdende te houden tijdens een beetje kou of wind? We spraken met Christiaan, die via YoungCapital als bijstuurder bij NS werkt.

Kapotgevroren wissels. Reizigers die uren vastzitten in treinen. Meer boom dan spoor. Voor NS-bijstuurder Christiaan is het jaarlijkse kost. Zijn baan draait om vertragingen, verstoringen en uitval. “Als bijstuurder houd ik de roosters van de machinisten en conducteurs kloppende, zodat treinen bemand blijven en uiteindelijk weer volgens dienstregeling rijden.”

Sneeuwbalgevechteffect

Waar een gemiddeld kantoor rond een uurtje of zes al uitgestorven is, gaat Christiaans afdeling 24/7 door. And with good reason. “Nederland heeft het drukst bereden spoorwegennetwerk van de wereld,” vertelt Christiaan. “Als er bijvoorbeeld in Amsterdam geen treinen meer rijden, heeft dat veel effect op de rest van het spoor. De machinisten en conducteurs die van Amsterdam naar Utrecht zouden reizen, halen nu hun overstap niet, waardoor die treinen ook stil blijven staan. Als we dan niet ingrijpen, breidt het zich uit als een olievlek. In het buitenland heb je dat dus veel minder.”

SolutioNS

En wat als Neerlands spoorwegennetwerk getroffen wordt door ‘de Russische beer’ of een januaristorm? “Afhankelijk van hoe erg het weer is, kunnen er delen van het land worden afgesloten van elkaar. Dan rijden de treinen op kortere trajecten heen en weer. Of minder treinen per uur laten rijden. Dat kan ook. Ja, dan moeten reizigers soms wat vaker overstappen of iets langer op hun trein wachten. Maar mocht er een wissel vastvriezen, dan heeft dat een stuk minder gevolgen voor de rest van Nederland.”

Hoe Christiaan vanaf kantoor de roosters weer rond krijgt en moet communiceren met de machinisten en conducteurs, leert hij tijdens speciale wintertrainingen. Maar als het hele spoor plat ligt, bepaalt hij niet meer. Dan vertelt een calamiteitenteam wat er moet gebeuren. Lege treinen inzetten om het spoor sneeuwvrij te rijden. Machinisten met teams aan stormtroopers op pad sturen om het spoor bosvrij te krijgen. Het treinverkeer stilleggen of hele stations afsluiten. Het calamiteitenteam heeft de final say, vertelt Christiaan.

Trein winterweerError

Maar ook op Christiaans afdeling liggen plannen klaar voor als het natuurgeweld weer toeslaat. “Als er kans is op een hele grote verstoring - bijvoorbeeld door slecht weer - dan wordt er binnen de NS code rood afgegeven. Nou, dan is het wel even stressen op de afdeling, omdat de kans dan groot is dat we het zicht op de machinisten en conducteurs verliezen. Op dit soort momenten werken we met code rood-tafels. Er worden dan extra bijstuurders opgeroepen die dan vaak niet op kantoor werken, maar bij een personeelsverblijf op een station,” zegt Christiaan. “Zij zitten bij de ingang en houden met pen en papier bij wie van de conducteurs en machinisten er komen en gaan. Dit komt gelukkig niet heel vaak voor. Ik heb het tot nu toe twee keer meegemaakt.”

NS vs. winter

Stormtroopers, een calamiteitenteam, rampenplannen, gedrilde afdelingen die weten wat ze te doen staan bij code red. Voorbereidingen die niet zomaar à la minute uit een NS-mouwtje zijn geschud. Maar toch krijgt Moeder Natuur het iedere winter weer voor elkaar om treinen aan de ketting te leggen. Conclusie? Mother Nature can be a bitch en kranten met koppen als ‘Alle treinverkeer NS gestaakt vanwege storm’, behouden hun jaarlijkse shine-momentje. Gewoon maar bij neerleggen, dus.

Denk jij: Neerleggen? Hell no. Ik kan dit beter. Solliciteer dan op een van de NS-vacatures.

Deel dit artikel

Plaats jouw reactie

Reacties

 • merly
  Vrijdag 19-04-2019

  ben hier om te getuigen naar wat deze grote spreukgieter voor mij heeft gedaan. Ik geloof nooit in spellen met betovering, totdat ik in de verleiding kwam om het te proberen. Ik en mijn man hebben veel problemen gehad met samenleven, hij zal me niet altijd gelukkig maken omdat hij verliefd is geworden op een andere dame buiten ons huwelijk. Ik heb mijn best gedaan om ervoor te zorgen dat mijn man deze vrouw verlaat, maar hoe meer ik tegen hem praat. hoe meer hij me verdrietig maakt, dus mijn huwelijk viel in een scheiding omdat hij me geen aandacht schenkt. Dus met al deze pijn en angst besloot ik contact op te nemen met deze spreukgieter om te zien of dingen weer tussen mij en mijn man kunnen trainen. deze betovering DR PEACE vertelde me dat mijn man echt in een grote puinhoop zit, dat hij een charmante magie is geweest, dus hij vertelde me dat hij alles weer zoals gewoonlijk zou doen. hij ging verder en gooide de betovering voor mij, na 3 dagen wierp hij de betovering op mijn man hij veranderde volledig hij kwam mijn excuses aanbieden aan en zei hoe hij me behandelde dat hij niet wist wat hij aan het doen was, ik en mijn man zijn weer bij elkaar Ik dank DR DRUI echt voor het terugbrengen van mijn man, ik wil dat iedereen contact met hem opneemt voor degenen die problemen hebben in verband met het huwelijk en relatieproblemen, hij zal het voor je oplossen. Het e-mailadres is hier: doctorpeacetemple@gmail.com en zijn WhatsApp: +2348059073851 Viber: +2348059073851 1) Als je je ex terug wilt. (2) liefdesgames (3) U wilt op kantoor gepromoveerd worden. (4) U wilt dat vrouwen / mannen achter u aan rennen. (5) Als u een kind wilt. (6) Je wilt rijk zijn of een loterij winnen. (7) U wilt uw echtgenote eeuwig binden om de jouwe te zijn. (8) Als u financiële ondersteuning nodig heeft. (9) Als u uw partner niet kunt ontmoeten. (10) als u uw scheiding wilt stoppen. (11) als u uzelf wilt scheiden van uw echtgenoot. (12) als u uw vragen wilt hebben. (13) Zwangerschapsspeeltijden om aan de baby te denken (14) Garantie U wint verontrustende rechtszaken en echtscheidingen ongeacht de scène (15) Annuleer uw huwelijk of relatie van het uiteenvallen. opnieuw is het e-mailadres doctorpeacetemple@gmail.com. neem onmiddellijk contact met hem op WhatsApp: +2348059073851 Viber: +2348059073851 Wat je ook wilt, je krijgt het van Dr. PEACE. Neem gewoon contact met hem op en leg hem uit wat je probleem is en wordt opgelost.

 • W. Kruit
  Vrijdag 01-03-2019

  Gemiddeld 85% punctualiteit bij de spoorwegen bij de laatste sneeuwdag. 2300 kilometer file op de weg. Hoeveel procent punctualiteit leverde dat op? Ook als je de vertraging door langzaam rijden niet meereken, bitter weinig. Wat dat betreft zouden jullie beter een artikel kunnen wijden aan de problemen bij sneeuwval op de weg en daar een efficiencyberekening op kunnen loslaten. Ik zou ook nog de “normale” punctualiteit bij het spoor (gemiddeld ruim 94%) kunnen afzetten tegen de dagelijks voorkomende honderden kilometers file op de weg en dan wordt het voor het wegverkeer helemaal een ontnuchterend verhaal...

 • mem
  Woensdag 20-02-2019

  Weten jullie misschien wie het nummer 0842333 gebruikt? Ik was op de volgende webpagina https://www.wiebelter.info/telefoonnummer/0842333/ aan het zoeken maar er is geen informatie wie precies het is. Er zijn slechts negatieve meningen over dit telefonnummer, hoofdzakelijk dat het een telefoonspam is.

 • Willemijn
  Vrijdag 01-02-2019

  Interesse in deze functie? Dan heb ik goed nieuws! We zijn namelijk nu op zoek naar logistieke bijstuurders met als standplaats Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Interesse? Check hier de vacatures: Rotterdam: www.youngcapital.nl/vacatures/662013 Utrecht: www.youngcapital.nl/vacatures/888726 Amsterdam: www.youngcapital.nl/vacatures/662016

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.