YOUNGCAPITAL BLOG

Vrouwen in de IT

Het percentage vrouwen op de IT-afdelingen van YoungCapital is 25 procent, tegenover een landelijk percentage van gemiddeld 8 procent. Hoe komt dat? En belangrijker nog: waarom is het überhaupt nog een ding? Wij vroegen het, op Internationale Vrouwendag, aan drie vrouwelijke IT’ers bij YoungCapital.

Rayta

Functie: Developer DevOps & Infrastructure

“Ik kom uit de marketing. Altijd als ik iets wilde veranderen in een IT-proces, duurde dat een eeuwigheid. Dus ik dacht: fuck it, dan leer ik zelf wel hoe het moet. En ik vond het geweldig.”

“Maar het idee dat vrouwen niet in IT horen, bestaat helaas nog steeds. Iemand zette laatst een eigen Ruby code (een programmeertaal) anoniem op internet. Alleen maar complimenten. De tweede keer stond de naam erbij: Annabel. De meerderheid van de reacties bestond uit: ‘Klopt dit wel?’ Bizar.”

“Samen met Floor Drees (Product Marketing Manager bij Microsoft) organiseer ik EuRuKo’19, de grootste Ruby-conferentie in Europa. Van de vier keynote speakers zijn er drie vrouw. De early bird-tickets waren binnen vijf minuten uitverkocht. Trots is een understatement. Maar ook daar valt er nog veel te winnen. Op de afterparty van vorig jaar vroeg een man bij de bar: ‘Ben jij écht developer?’ Eh, ja. Dat had-ie niet van me verwacht, zei hij. Alsof we nog steeds niet meer kunnen dan thee rondbrengen op zo’n evenement.”

“De ultieme oplossing? Bedrijven moeten openstaan voor diversiteit. Loslaten dat IT een mannenvak is. Focussen op karakter. Mijn motto is: hire on personality, train on skills. Geslacht speelt daarin geen enkele rol. Toch organiseer ik Rails Girls Events, voor vrouwen die de IT in willen. Een team vol mannen kán intimiderend zijn. En IT ook. Dus als we meer vrouwen willen, moeten we hen een omgeving bieden waarin ze denken: dit kan ik.”

Vrouwen in IT

V.l.n.r: Rayta, Karin en Annewies

Karin

Functie: Frontend Developer

“In 2016 hoorde ik een podcast over ‘vrouwen in de IT’. Er werd aan vrouwelijke scholieren gevraagd of zij een baan in IT zouden willen. ‘Nee’, zeiden ze, ‘IT is een branche voor mannen en ik denk ook dat ik het niet zou kunnen.’ IT een mannending? Hoezo? En waarom denken vrouwen dat ze het niet kunnen? Vooral dat laatste vond ik erg.”

“Zelf was ik communicatieadviseur. Programmeren vond ik altijd al leuk, maar die podcast zette me aan het denken. Ik volgde online cursussen en ging in 2018 bij YoungCapital aan de slag, zonder een relevante opleiding.”

“Vrouwen passen net zo goed bij IT als mannen. Goed zijn in wiskunde? Je werkt met programmeertalen, dus IT is júist geschikt voor alfa’s zoals ik. En de mannen binnen mijn team kijken hetzelfde naar mij als naar elkaar. Ik stel me wel anders op dan bij mijn vorige baan, trouwens. Positief anders, want ik loop niet meer op mijn tenen.”  

“Ik wil mezelf blijven ontwikkelen als IT’er én mezelf hardmaken voor diversiteit binnen IT. Die diversiteit creëer je onder andere door IT-vrouwen aan te nemen. YoungCapital is goed op weg. 35 procent van mijn IT-collega’s is vrouw. En die podcast die ik hoorde in 2016? Daar was mijn huidige collega Melanie te gast.”

Annewies

Functie: QA-coördinator

“Ik erger me aan het standaardbeeld van IT’ers. We zijn allemaal nerds, autisten, of allebei. Als QA-coördinator handel ik alle klachten en vragen af over bepaalde systemen of bugs. Communicatie is dus een groot deel van mijn functie. Maar daarover hoor ik nooit iemand als ze het over IT’ers hebben.”

“Begrijp me niet verkeerd. Ook ik had, voordat ik in 2017 het recruitervak verruilde voor een baan in IT, een bepaald - en verkeerd - beeld bij IT: technische types die de hele dag naar hun computerscherm staren. Maar het beeld dat IT’ers alleen maar mannen zijn of kúnnen zijn? Daar heb ik nooit over nagedacht toen ik de stap van recruiter naar IT maakte.”

“Tuurlijk, bepaalde dingen associeer je altijd met mannen of vrouwen. Daar ontkom je niet aan. Maar interesses en passies zijn unisex. Een vrouwenquota? Onzin. Daarom wilde ik dit interview ook eerst niet doen. Ik wil geen stempel drukken op geslacht, of het beeld scheppen dat ‘vrouwen óók welkom zijn in de IT-wereld'. Want dit heb ik zelf nooit ervaren als een issue.”

“Ik merk, afgezien van het werk, geen verschil tussen mijn recruiter- en IT-afdeling. Terwijl er op die laatste afdeling een stuk meer mannen rondlopen. Waar het mij om gaat, is het nerderige, autistische beeld dat mensen hebben van IT’ers. En of dat beeld op vrouwen of mannen gebaseerd is, zou er niet toe moeten doen.”  

Enthousiast geworden? Check dan hier onze IT-vacatures of meld je aan voor onze hbo-IT-opleiding.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.