YOUNGCAPITAL BLOG

Blast From The Past Arto

YoungCapital bestaat dit jaar 20 jaar. Samen met YC-alumni blikken we terug op de goeie, ouwe tijd. Deze keer: Arto (31). Dat een bijbaan onverwacht heel waardevol kan zijn, blijkt wel als je Arto spreekt. Want de communicatievaardigheden die hij opdeed tijdens zijn bijbaan gebruikt hij bijna tien jaar later nog steeds in z’n huidige werk. En zijn baan van nu is er een met een scherp randje. Letterlijk.

Welke bijbaan had je?

“Ik heb verschillende bijbanen gehad via StudentenWerk.nl (nu YoungCapital), maar die van OV-chipkaartvoorlichter is me het meest bijgebleven. In 2012 werd de OV-chipkaart in heel Nederland ingevoerd. Ik moest toen samen met wat teamleden reizigers op stations helpen. Mensen vinden om hulp vragen vaak lastig, dus om die drempel te verlagen stapten wij op ze af.”

Leuk werk?

“In het begin vond ik het best spannend om op vreemde mensen af te stappen, want ja, als sociaal zoogdier vind je het vervelend om afgewezen te worden. Maar, ik heb toen vrij snel geleerd om het van me af te zetten. Ik ging me meer focussen op mijn manier van communiceren en ik vond het leuk om te verkennen met welke openingszin ik het beste een gesprek kon starten. Door vooraf wat te observeren, kwam ik erachter wat voor persoon ik tegenover me had en wat zijn behoeften waren. Dat maakte zo’n gesprekje veel persoonlijker. Ik kon gezellig kletsen over een probleem, in plaats van dat ik een eenzijdige informatiepaal was. Ik merkte dat ik zo een stukje onzekerheid bij de reizigers kon wegnemen en dat ze zich minder stom voelden als het even niet lukte met de OV-chipkaart.”

Wat voor werk doe je nu?

“Ik ben nu zwaardvechtinstructeur. Daar ben ik 16 jaar geleden als hobby mee begonnen in een gymzaal. Inmiddels heb ik van mijn passie mijn werk gemaakt en geef ik les in middeleeuwse krijgskunsten. Ik reis onder andere de wereld over om trainingen te geven en om mee te doen aan toernooien. Veel in Europa, maar ook in de VS, Mexico en Australië. En het zwaardvechten begint ook steeds groter te worden in Azië.”

Kan dat nu nog steeds in deze coronatijd?

“Toen corona uitbrak was het wel even schrikken, want fysiek contact is nu niet mogelijk. Maar ik ben toen creatief gaan nadenken over hoe ik alsnog kan bereiken wat ik wil, en dat is mensen in beweging krijgen. Dus nu geef ik online trainingen en privélessen voor mensen van over de hele wereld. Mijn doel is om op ieder continent les te geven. Antarctica gaat wel lastig worden, maar ik ben nu eigenlijk dichterbij bij het behalen van mijn doel dan ooit.”

Heb je iets van je bijbaan geleerd waar je nu nog steeds profijt van hebt?

“Dat stuk contact leggen, is me door mijn bijbaan steeds meer gaan fascineren. De juiste vragen stellen. Goed luisteren. Dat komt nu heel erg terug in mijn huidige werk. Niet zomaar ervan uitgaan dat je weet wat er bij een ander speelt, maar daar naar leren vragen.”

“Wanneer ik iemand een nieuwe beweging leer, probeer ik er altijd achter te komen hoe die persoon de situatie beleeft. Dit heeft namelijk groot effect op de manier hoe je lichaam reageert en beweegt. En is voor iedereen anders. Daarom moet je duiken in hoe iemand denkt, doet en voelt. Je moet erachter komen hoeveel er eigenlijk bewust en onbewust gebeurt. Dan pas kun je iemand goed sturen. Hiervoor moet je een gevoel van veiligheid creëren en een connectie maken. Iemand net genoeg prikkels geven om zelf te laten ontdekken in plaats van te zeggen wat hij of zij moet doen. Dat is veel sterker.”

“Het heeft een aantal jaren geduurd voordat ik me realiseerde dat de basis van deze mindset is ontstaan tijdens mijn bijbaan. En hoeveel effect dat eigenlijk heeft gehad.”

Wat had je je jongere zelf mee willen geven op werkvlak?

“Leer op je bek gaan en kom erachter dat de wereld dan niet ontploft. Vroeger vond ik dit verschrikkelijk moeilijk. Maar een van de belangrijkste lessen is erachter komen dat je eigen gedachten en verwachtingen vaak veel onaardiger zijn dan je collega’s.”

Zelf nog op zoek naar een carrièreprepper of -booster? Bij deze vacatures kun je direct aan het werk.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.