YOUNGCAPITAL BLOG

Herken je dit? Je legt je ziel en zaligheid in het schrijven van een kick-ass sollicitatiebrief, je vrienden doen de laatste check en knikken na wat zinnige feedbackrondes bemoedigend: dit wordt hem helemaal. Maar nee. Je wordt niet uitgenodigd. Waar gaat het mis?

prullenbak

prullenbak

Het gaat al mis bij de pre-selectie

Veel recruiters krijgen tegenwoordig zoveel reacties op een vacature, dat ze geen tijd hebben om jouw geweldige brief te lezen. Ze scannen door de bulk, op zoek naar cv’s die in één oogopslag lijken te matchen met de functie-eisen. Van deze pre-selectie maken ze een aparte stapel die doorgaat naar de HR-manager. En pas dán worden die geweldige motivatiebrieven gelezen.

 

Waarom jouw cv niet op die stapel ligt

Ben je wel een geschikte kandidaat, maar word je niet gevraagd om op gesprek te komen? Dan is er een grote kans dat je cv de pre-selectie niet eens is doorgekomen. Maar waarom niet? De spellingchecker heeft zijn werk gedaan, alles staat erin, netjes op chronologische volgorde. Waarom ligt jouw cv niet op die warme stapel? De boosdoener ligt vermoedelijk verscholen in zeven veelgemaakte cv-fouten: 

1) Langdradige teksten en wollige woorden – Bij het maken van een pre-selectie vindt een recruiter twee dingen belangrijk: vaardigheden en werkervaring. Een recruiter heeft geen zin en tijd om zich door allerlei mooie teksten heen te lezen, hij wil vooral duidelijkheid en relevante informatie. Kort, kort, kort!

2) Jargon dat niemand begrijpt – Probeer niet te vervallen in benamingen en afkortingen die alleen bekend zijn bij je vorige werkgever. Als jij niet de moeite hebt genomen om een vertaalslag te maken naar een begrijpelijke tekst, dan kun je ervan uitgaan dat een recruiter dit ook niet gaat doen. Jouw cv wint hiermee een enkeltje naar het archief.

3) Onwaarschijnlijk veel prestaties – Het is altijd goed om je prestaties op te sommen, maar houd het geloofwaardig. Als je tien projecten in tien maanden hebt gerealiseerd, dan zijn het óf helemaal geen echte projecten geweest, maar gewoon kortlopende deelprojecten, óf je was onderdeel van een veel groter team dat aan deze projecten werkte. Blijf eerlijk en overdrijf niet, want een recruiter prikt hier zo doorheen.

4) Een samenvatting van je cv, in je cv – Het gebeurt steeds vaker dat mensen bovenaan hun cv een korte samenvatting maken van de werkervaring die ze verderop in het cv hebben opgeschreven. Dat is dus een samenvatting van een samenvatting. Goed bedoeld, maar nogal overbodig. Hou je vaardigheden bovenaan en volg dan met je werkervaring, dat is meer dan voldoende.

5) Geen gebruik van de juiste keywords – De meeste vacatures vereisen specifieke vaardigheden en kwalificaties, terug te lezen in het rijtje van de functie-eisen. Veel recruiters zoeken bij het maken van hun preselectie naar deze ‘keywords’, terwijl veel sollicitanten juist vergeten deze terug te laten komen in het cv. Bezit jij de juiste vaardigheden, zoals opgesomd in de vacaturetekst? Zorg er dan voor dat je deze duidelijk laat terugkomen, zodat een scannende recruiter in één oogopslag ziet dat jij een match bent. 

6) Een té algemeen cv – Het gebeurt maar al te vaak dat sollicitanten alles wat ze in huis hebben willen etaleren in het cv. Doe het niet! Het maakt je cv te algemeen, terwijl je juist solliciteert op een specifieke functie. Vermeld alleen de vaardigheden en werkervaring die relevant zijn voor de vacature en laat de rest achterwege of vermeld ze, als je het echt niet kunt laten, helemaal onderaan je cv.

7) Gebrek aan integriteit – Er zijn nog steeds veel mensen die denken dat ze hun cv mooier moeten maken dan de werkelijkheid. Dit is nergens voor nodig. Wees eerlijk en transparant over jouw aandeel in een project, ook al wordt het dan minder indrukwekkend. Werkgevers beseffen heel goed dat de perfecte kandidaat niet bestaat, maar des te belangrijker vinden ze het dat iemand te vertrouwen is. 


Meer cv-tips? Lees ook op ons blog hoe je van je cv een perfect visitekaartje maakt.



Bron: LinkedIn Pulse

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.