YOUNGCAPITAL BLOG

Talent aantrekken en behouden is cruciaal voor het succes van ieder bedrijf, en voor start-ups in het bijzonder. Teams met goede mensen zijn productiever, handelen sneller en maken minder kostbare fouten. Maar hoe haal je de beste mensen in huis? We verklappen hieronder de vijf gouden regels.

man en vrouw


Langley Steinert, ‘serial entrepreneur’ en medeoprichter van de bekende boekingssite TripAdvisor, kent als geen ander het belang van goede medewerkers. “Zeker als start-up kun je het je niet veroorloven om mensen aan te nemen die ondermaats presteren of slecht in het team passen”, zegt hij.

Daarom hanteert hij in het recruitment-beleid van al zijn ondernemingen de volgende vijf gouden regels:

 

Regel 1: Benut je eigen medewerkers

Getalenteerde mensen vind je via getalenteerde mensen. Langley Steinert: “Bij één van mijn ondernemingen, de online automarktplaats CarGurus, hebben we een systeem ingevoerd waarbij mensen een bonus verdienen voor iedere nieuwe medewerker die zij aandragen.”

Dit systeem heeft meerdere voordelen: het laat zien dat je vertrouwen hebt in het oordeel van je mensen, het geeft hen de kans om een extraatje te verdienen, en het geeft jou de kans om mensen aan te nemen met de best mogelijke referenties: die van je eigen medewerkers.

 

Regel 2: Selecteer niet op specialisme, maar op potentie

Vaak leggen bedrijven teveel nadruk op het vinden van mensen met ‘relevante ervaring’. Maar als je kijkt naar je best presterende medewerkers, onderscheiden ze zich in de regel door drie eigenschappen: ze zijn slim, vindingrijk en innovatief.

Geen van die drie eigenschappen heeft iets te maken met hun arbeidsverleden. Langley Steinert: “Toen ik TripAdvisor hielp oprichten, namen we bewust geen mensen aan met een achtergrond in de reiswereld. Hierdoor kregen we medewerkers binnen zonder vastgeroeste ideeën over de sector, maar wel met veel slimme ideeën.

Het slimme recruitmentbeleid van Van Gaal.

Denk ook aan Louis van Gaal als coach van het Nederlands Elftal. Bij de selectie van de spelersgroep voor het WK lette hij niet zozeer op de specialismes, maar op de algehele potentie van spelers.

Hierdoor beschikte hij over spelers die in staat waren om tijdens een wedstrijd van positie en spelsysteem te wisselen. En met succes: tijdens het toernooi ontpopte Oranje zich tot één van de favorieten voor de titel. 

 

Regel 3: Houd de lat hoog, ook als er druk op de ketel staat

Snelle groei creëert zijn eigen luxeproblemen, ook op het gebied van personeelsbezetting. De druk om snel capaciteit uit te breiden, zorgt vaak voor afgeraffelde sollicitatieprocedures. Mogelijk ten koste van de stabiliteit op lange termijn.

“Gebruik de groei om talent aan te trekken, maar laat de behoefte aan snelheid niet domineren bij beslissingen over het aannemen van mensen”, stelt Langley Steinert. “Eén rotte appel kan funest zijn voor het functioneren van je hele team.”

 

Bier


Regel 4: Doe de ‘drink een biertje met me’-test

Alle medewerkers moeten zich op hun gemak voelen in elkaars gezelschap – inclusief de CEO. Kijk bij het aannemen van mensen dus niet alleen naar hun cv en specifieke vaardigheden, maar zorg ook dat je een beeld krijgt van hun persoonlijkheid en hoe ze volgens jou in de bedrijfscultuur zullen passen.

Langley Steinert: “Meestal komt het neer op een simpele vraag: zou ik een biertje met deze persoon willen gaan drinken? Als ik twijfel of we ons comfortabel zullen voelen in een meer informele setting, geeft dat ook te denken of die persoon wel lekker zal meedraaien in het team.”

 

Regel 5: Recruitment is tweerichtingsverkeer

Zeker in deze nog zwakke economie, voelt het in een sollicitatieprocedure al snel alsof je als werkgever achterover kunt leunen. Maar bedenk: als iemand goed genoeg is om indruk op jou te maken, bestaat ook de kans dat ze ergens anders aan de slag kunnen.

Dat geldt zeker voor sectoren die de komende jaren snel zullen groeien, zoals technologiebedrijven. De strijd om het talent is nu al in volle gang!

Laat getalenteerde kandidaten daarom merken dat je hen respecteert, en overtuig hen van de voordelen, sfeer en doorgroeimogelijkheden binnen jouw bedrijf.

 

Conclusie: talent management is een fulltime job

Deze gouden regels helpen je gegarandeerd om de beste talenten voor de neus van je concurrenten weg te kapen. Maar onthoud wel dat het aantrekken en binden van talent om constante aandacht vraagt. Wacht er niet mee totdat de nood hoog is, maar blijft altijd alert op kansen om goede mensen in huis te halen.

YoungCapital heeft ook verschillende testen die kandidaten kunnen ondergaan om hun persoonlijke kwaliteiten te ontdekken én wat zij nog kunnen ontwikkelen.

Bron: Inc.com


Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.