YOUNGCAPITAL BLOG

Een belabberde manager kan funest zijn voor je werkplezier, of zelfs je hele carrière. Gelukkig kun je slechte managers vermijden, door jezelf op tijd de juiste vragen te stellen.

horrible boss

Slecht voor je functioneren

Je ziet ’s avonds al op tegen het moment dat ’s ochtends de wekker gaat. Eenmaal op je werk ben je één brok spanning. In plaats van je creativiteit en energie aan te boren, probeer je alleen maar de dag te overleven.

Hopelijk komt dit jou nog niet bekend voor, maar het kan gebeuren dat je op een dag met een slechte manager te maken krijgt. Zonde, want slechte managers zijn beroerd voor je functioneren en daardoor ook beroerd voor je carrière. Ze zijn beroerd voor bedrijven. Ze zijn beroerd voor de economie en, in bredere zin, beroerd voor de maatschappij. 


Leer de signalen herkennen

Wanneer je bij een nieuwe baan begint, kan het weken duren voor je in de gaten krijgt dat je opgescheept zit met een slechte manager. Maar het is wel degelijk mogelijk om een slechte manager van tevoren te herkennen.

Werken met een slechte manager

Wil je ontdekken of je met een goede of een slechte manager te maken hebt? Stel jezelf tijdens het sollicitatiegesprek de volgende vijf vragen: 

Vraag 1: wat voor indruk maken de andere medewerkers in het bedrijf? 

Wanneer je voor het eerst binnenkomt, probeer dan een praatje te houden met de medewerkers die er rondlopen. Zijn ze bijvoorbeeld enthousiast over het bedrijf en hun werk? Let ook op lichaamstaal; vermijden ze oogcontact? Lijken ze chagrijnig of afwezig? Dan is het mogelijk de manager die de sfeer bederft.

Is de sollicitatie voor een senior positie? Let dan op of je je toekomstige directe collega’s te zien krijgt. Een goede leidinggevende hecht namelijk waarde aan het oordeel van zijn of haar teamleden en zal hun mening willen weten voor je aangenomen wordt. 

Vraag 2: kraakt je nieuwe manager voormalige medewerkers af?

Bij YoungCapital adviseren we altijd: laat je in een sollicitatiegesprek nooit negatief uit over je vorige baan. Je wilt immers niet dat je nieuwe leidinggevende denkt dat je later zijn of haar bedrijf gaat afkraken.

Dit werkt echter ook andersom. Een manager die afgeeft op voormalige medewerkers, stelt misschien wel belachelijke eisen, of heeft de neiging om zijn of haar mensen te gebruiken als zondebok voor z'n eigen falen. 

Vraag 3: houdt je toekomstig manager de aandacht erbij?  

In ieder sollicitatiegesprek kun je te maken krijgen met onderbrekingen. Maar een goede leidinggevende zal altijd zijn of haar volledige aandacht bij het gesprek hebben. En willen luisteren naar wat jij te vertellen hebt.

Zit hij daarentegen constant telefoontjes of e-mails te beantwoorden? Dan heeft hij in het beste geval een gebrek aan focus. En in het slechtste geval gedraagt hij zich expres zo, om belangrijk over te komen. 

Vraag 4: pas ik binnen de bedrijfscultuur?

Voor iedere sollicitatie geldt: doe research naar je potentiële werkgever. Niet alleen om beter voorbereid het sollicitatiegesprek in te gaan, maar ook om te ontdekken of je er ook echt graag wilt werken.

Zoek bijvoorbeeld in LinkedIn het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Vind je veel mensen die maar kort gewerkt hebben in dezelfde functie? Dat kan een signaal zijn dat er een slechte manager zit. 

Vraag 5: hoe denkt je manager over zijn of haar leiderschapsstijl? 

Door verschillende signalen te interpreteren, kun je indirect een beeld krijgen van de baas voor wie je mogelijk gaat werken. Maar soms is het beter om er simpelweg naar te vragen. 

Vrijwel ieder sollicitatiegesprek wordt afgesloten met de vraag of je zelf nog vragen hebt. Dit is een uitstekend moment om je potentiële manager te vragen hoe hij zijn eigen stijl van leidinggeven zou omschrijven. 

Een goede manager zal dit waarderen, omdat het een vraag is die je kunt verwachten van een gemotiveerde professional. Een slechte manager zal zich aangevallen voelen, en dit duidelijk laten merken. 


Conclusie: het leven is te kort om voor een slechte manager te werken

Natuurlijk ben je niet altijd in de positie om te kiezen voor wie je wilt werken. Maar slechte bazen kunnen zo’n domper op je carrière zijn, dat het de moeite waard is om ze wanneer mogelijk te vermijden.



Bron: LinkedIn.com

Benieuwd hoe je beter kunt managen in vijf stappen? Lees dan dit blog

 






Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.