YOUNGCAPITAL BLOG

Je hebt waarschijnlijk wel gehoord dat het minimumloon in 2023 omhoogging. Da's natuurlijk chill voor je portemonnee, maar je hebt vast de volgende brandende vraag: wanneer wordt het minimumloon weer verhoogd? Hoe zit het met het minimumloon in 2024? Normaal gesproken horen we pas op Prinsjesdag wat de plannen voor het volgende jaar zijn. Maar deze keer was de Eerste Kamer Prinsjesdag voor met het nieuwe wetsvoorstel over het minimumloon in 2024. Wat houdt dit voorstel precies in en wat betekent het voor jouw bankrekening? Wij leggen het uit. Ook geven we je een refresher over het minimumloon in 2023.

Minimumloon 2023

Waarschijnlijk is het je niet ontgaan: tijdens Prinsjesdag in 2022 werd de verhoging van het minimumloon in 2023 bekend gemaakt. Dit was om de hoge kosten van boodschappen, energieprijzen en andere dingen te compenseren. Daarover vertellen we je meer in onze blog over het minimumloon in 2023. Inmiddels zijn de bedragen bekend, dus wat is nu precies het minimumloon per maand in 2023? Dat vind je allemaal in ons updatet artikel over het minimumloon. Heel handig: het bedrag per week en per dag staan er ook gewoon in. In datzelfde lees je meer over het minimum uurloon in 2023. Waar we deze info vandaan hebben? De website van de Rijksoverheid natuurlijk.

Minimumloon 2024

En dan nu: het minimumloon in 2024. Wat voor wet nam de Eerste Kamer precies aan? In februari 2023 besloten ze om vanaf 2024 een minimum uurloon in te voeren. Dat betekent dat je salaris straks afhankelijk is van hoeveel uur per week je werkt. Nu is dat nog niet zo. Je verdient een minimum maandloon in 2023, maar dit bedrag is voor iedereen die fulltime werkt hetzelfde. Dat is dus ongeacht of je 36, 38 of 40 uur per week werkt. Niet helemaal eerlijk.

Daarom besloot de Eerste Kamer om die ongelijkheid recht te trekken. Door de nieuwe wet verdien je straks per uur, dus krijg je maandelijks de uren die je werkt uitbetaald. Wel zo eerlijk, want dan word je ook daadwerkelijk beloond voor hoeveel je werkt. We weten alleen nog niks over de precieze verhoging van het minimumloon per uur in 2024, dus op de bedragen moeten we nog even wachten. Maar je kent ons: we'll keep you updated.

 

FAQ

Wat staat er in de wet over het minimumloon?
In de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag staat dat alle werknemers vanaf 21 jaar recht hebben op het minimumloon. Voor jongeren geldt het minimumjeugdloon.

Hoeveel is het minimumloon in 2023?
Het minimumloon in 2023 op basis van een fulltime werkweek is € 1.934,40 bruto per maand. Dat is zo'n tien procent meer dan het minimumloon in 2022.

Wat wordt het minimumloon in 2024?
Dat is nog niet duidelijk, maar we gaan in ieder geval over op een minimum uurloon in 2024. Don't worry, we houden je op de hoogte.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.