YOUNGCAPITAL BLOG

Zelfverzekerde mensen krijgen meer voor elkaar en zijn een inspiratie voor collega's. Kortom, zelfvertrouwen is een voorwaarde voor succes. Wil jij jouw zelfvertrouwen een boost geven? Leer jezelf dan deze acht gewoontes aan.

zelfverzekerde mensen

Zelfvertrouwen zit tussen je oren

‘Of je nu denkt dat je het kunt, of denkt dat je het niet kunt, je krijgt altijd gelijk.’ Deze uitspraak werd onlangs bevestigd in een onderzoek door de Universiteit van Melbourne. Hierin werd aangetoond dat zelfverzekerde mensen beter verdienen en sneller promotie krijgen dan anderen. 

Maar wat hebben zelfverzekerde mensen wat anderen niet hebben? Om te beginnen gedragen ze zich anders. Hieronder lees je hoe. 

1. Spreek met zekerheid

Wat valt je op als je luistert naar iemand als Steve Jobs? Je hoort geen ‘uh’, geen slagen om de arm, geen twijfel. Mensen met zelfvertrouwen praten assertief, in heldere statements. Omdat ze weten dat mensen pas luisteren als je je ideeën met overtuiging presenteert. 

2. Oordeel niet te snel over anderen

Zelfverzekerde mensen hebben niet meteen hun oordeel klaar over anderen, omdat ze weten dat iedereen iets te bieden heeft. Bovendien hoeven ze geen andere mensen af te kraken om zich goed te voelen over zichzelf. Jezelf vergelijken met anderen is jezelf beperken. Zelfverzekerde mensen verspillen geen tijd met oordelen over anderen of met stressen hoe ze presteren ten opzichte van de rest. 

3. Durf nee te zeggen

Onderzoek van de Universiteit van Californië, San Francisco, wijst uit: hoe slechter je nee kunt zeggen, hoe groter je kans op stress, een burn-out of zelfs een depressie. Mensen die in zichzelf geloven, weten dat nee zeggen gezond is. En als ze nee zeggen, doen ze dat vriendelijk, maar resoluut. Dus zonder ontwijkend taalgebruik, zoals: ‘Ik weet niet of ik tijd heb’ of: ‘Ik zal erover nadenken’. 

Heb je moeite met nee zeggen? Bedenk dat je af en toe dingen moet weigeren, om andere beloftes na te kunnen komen. Uiteindelijk zullen mensen je hiervoor des te meer respecteren. 

4. Luisteren, in plaats van praten 

Mensen met zelfvertrouwen luisteren meer dan ze praten, omdat ze niet het gevoel hebben dat ze zichzelf moeten bewijzen. Ze luisteren naar anderen om ervan te leren en te groeien. 

5. Ga voor kleine overwinningen 

Blijf jezelf uitdagen en pushen, zelfs als je inspanningen slechts kleine succesjes opleveren. Een serie kleine overwinningen – of je nu een nieuw persoonlijk record zet tijdens je hardlooprondje of telkens een dag langer van de chocola af weet te blijven – geeft je zelfvertrouwen een boost die maanden kan aanhouden.

Acht dingen die zelfverzekerde mensen anders doen

6. Wees niet bang om ongelijk te hebben

Raak niet in de stress als je ongelijk hebt. Door je mening te geven, leer je ook van de momenten dat je geen gelijk blijkt te hebben. Als je zelfvertrouwen hebt, weet je wat je waard bent en zie je ongelijk hebben niet als een persoonlijke nederlaag. 

7. Durf je nek uit te steken 

Als zelfverzekerde mensen een kans zien, grijpen ze hem. Ze vragen zichzelf niet af: ‘Wat kan er fout gaan?’, maar: ‘Wat houdt me tegen?’ en gaan ervoor. Angst houdt ze niet tegen. Want ze weten dat als ze het niet proberen, ze nooit succes zullen hebben. 

8. Wees niet bang om hulp te vragen

Anderen om hulp vragen maakt je niet zwak of dom. Het betekent juist dat je je eigen sterkten en zwakten goed kent, en anderen zoekt om jou aan te vullen. Laat je daarom omringen met mensen die ergens beter in zijn dan jijzelf, want dat is de meest effectieve manier om te leren. 

Tot slot: focus op het proces, niet om het eindresultaat

Het opbouwen van zelfvertrouwen is geen eenmalig project, maar een levenslang proces. Het gaat erom dat je blijft groeien, als professional en als persoon. 


Bron: inc.com

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.