YOUNGCAPITAL BLOG

Je schrikt je rot in de supermarkt. De prijs van een pak melk is fors gestegen, voor een tube tandpasta geldt hetzelfde en een zak chips is al helemaal niet meer te betalen. In totaal berekende het CBS dat de prijzen in 2024 met gemiddeld 3,6 procent stijgen. Om te voorkomen dat je straks niets meer in winkelmandje kunt leggen, krijgen de meeste mensen in 2024 een inflatiecorrectie op hun salaris. Een wattes? En hoeveel dan? We leggen de inflatiecorrectie op je salaris in 2024 precies uit.

 

Inflatiecorrectie salaris 2024 met cao

Voor we de diepte induiken over de inflatiecorrectie op je salaris in 2024, is het handig als je precies snapt wat we met deze term bedoelen. Bekijk dus eerst ons artikel over inflatiecorrectie op salaris. Check? Tijd voor facts. Omdat de prijzen stijgen, veranderen de lonen van veel mensen die in loondienst werken dus ook. De verwachte loonstijging in 2024 is gemiddeld 5,4 procent. Yep, dat komt onder andere door de inflatiecorrectie op je salaris.

Niet iedereen krijgt evenveel, want de loonstijging heeft vaak te maken met de cao waaronder je valt. Kreeg jij in januari 2024 nog geen loonsverhoging? Dat kan best, want misschien is in jouw sector de inflatiecorrectie op je salaris op een later moment in 2024 gepland. Hoe dan ook, het CBS publiceerde in ieder geval al de inflatiecorrectie cijfers over het eerste kwartaal van 2024. Daaruit blijkt dat de cao-lonen (per uur inclusief bijzondere beloningen) met 6,8 procent zijn toegenomen. Het hardste stegen de lonen bij gesubsidieerde instellingen (7,2 procent). Bij de overheid en particuliere bedrijven stegen de lonen met 6,9 en 6,6 procent.

Loonsverhoging 2024 zonder cao

Val je niet onder een cao en wil je weten of je in 2024 een inflatiecorrectie op je salaris kunt verwachten? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: je hebt niet zomaar recht op een hoger salaris vanwege de inflatie in 2024. Wel is het goed om te weten dat het wettelijk minimumloon stijgt. En daar moeten alle werkgevers zich aan houden. Dus als je niet heel veel verdient, is er een grote kans dat deze verhoging je salaris een stuk omhoog krikt. Een gevolg hiervan is dat het modaal inkomen in 2024 ook weer een stukje hoger is. Nog niet helemaal tevreden met je salaris? Onze tip: vraag zelf loonsverhoging aan je baas. In ons artikel over salarisverhoging vragen lees je hoe je dat doet.

Key takeaways

  • De gemiddelde verwachte loonstijging over 2024 is 5,4 procent. Die stijging heeft te maken met de inflatiecorrectie over je salaris in 2024.
  • In het eerste kwartaal stegen de cao-lonen met gemiddeld 6,8 procent.
  • Het is voor werkgevers niet verplicht om in 2024 een loonsverhoging te geven. Wel moeten ze zich houden aan het minimumloon.

 

FAQ

Wat was de inflatiecorrectie op salaris in 2023?
In 2023 lagen de cao-lonen gemiddeld 6,1 procent hoger dan in 2022.

Hoeveel inflatiecorrectie krijg ik over mijn salaris in 2024?
Dat verschilt per werkgever, want inflatiecorrectie is niet verplicht. Check je cao, want in de meeste gevallen wordt daarin de inflatiecorrectie op je salaris afgesproken. Gemiddeld verwachten we in 2024 een loonstijging van 5,4 procent.

Wat is de inflatiecorrectie op salaris in 2025?
Het is nog te vroeg om hier iets over te kunnen zeggen. Zodra het zover is, schrijven we weer een blog over de inflatiecorrectie op je salaris voor volgend jaar.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.