YOUNGCAPITAL BLOG

Je verwacht het misschien niet, maar zo’n 1,2 miljoen mensen hadden vorig jaar op de werkvloer te maken met pestgedrag. Door wie ze gepest werden? Door collega’s of zelfs leidinggevenden! Lodewijk Asscher is het zat en vindt dat er een einde aan moet komen. Maandagmiddag begon hij de campagne ‘Moet toch kunnen’.

 

gepest op werk

Een geintje kan hard aankomen

Het feit dat zo veel mensen vorig jaar met ongewenst gedrag te maken hadden, ‘laat zien dat deze campagne geen overbodige luxe is’, aldus de minister. De campagne laat vooral zien wat het verschil is tussen een grap en ongewenst gedrag. Asscher: “Niemand is hetzelfde, wat de één wel een leuk geintje vindt, ontneemt de ander volledig het plezier in het werk.” Naast een campagne geeft Asscher ook een half miljoen euro uit voor een groep deskundigen die bedrijven helpen het probleem aan te pakken.

"Ik keek 's avonds al tegen de volgende ochtend op als ik weer naar mijn werk moest" - uitzendkracht in Heerhugowaard.

Werkstress door pesterijen

Ben je zelf nooit gepest? Dan heb je waarschijnlijk geen idee wat pestgedrag met je doet. Door pesten op de werkvloer gaat het ziekteverzuim flink omhoog. Werknemers melden zich gemiddeld zeven dagen per jaar ziek door ongewenst gedrag op het werk. Door het pesten krijgen werknemers last van werkstress. Werkstress is momenteel beroepsziekte nummer één in ons land. Naast het persoonlijk leed, kost het werkgevers ook heel veel geld. Onderzoeksinstituut TNO berekende dat het werkgevers zo'n 1,7 miljard euro per jaar kost.

Ik word gepest op het werk, wat nu?

Als je nooit hebt geleerd hoe je met ongewenst gedrag op de werkvloer om moet gaan, geven we een paar handige tips die je op weg helpen:

• Het is belangrijk dat je meteen aangeeft aan je pester dat je van hem/haar ongewenst gedrag ervaart. Misschien dat je dit moeilijk vindt, maar als jij meteen aangeeft wat je grenzen zijn, dan scheelt dat al een hoop!

• Het komt vaak voor dat een pester niet eens in de gaten heeft wat hij/zij doet. Het bespreken van het gedrag van jouw pester is dan ook een goede tip. Soms realiseert de pester zich niet wat voor effect zijn/haar gedrag op jou heeft, en kan de situatie worden opgelost door een goed gesprek. Zo haal je met weinig moeite een fijn resultaat.

• Het kan zijn dat het aanspreken van je pester niet helpt. Praat dan in ieder geval met iemand die je vertrouwt. Dit kan zowel iemand van binnen (intern) als iemand van buiten (extern) de organisatie zijn.

• Als uiteindelijk alle voorgaande stappen niet geholpen hebben, maak dan een melding van het pesten bij je werkgever. Dit is lastig, maar je moet ook beseffen dat je soms ook aan jezelf moet denken in dit soort situaties.

Werk je als uitzendkracht via YoungCapital? Vergeet niet dat je met al je vragen over je werk en eventuele problemen op de werkvloer ook terecht kunt bij je recruiter. Wij helpen je graag te werken aan een oplossing.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.