YOUNGCAPITAL
BLOG


Artikel

​Stel deze vier vragen en laat je medewerkers beter presteren

Door Suzanne Heemskerk op 21-06-2016
0 reacties | 3117 views

Een manager is niets zonder een team. Maar wat als dat team niet meer gemotiveerd is? Presteren ze ook nog eens onder de maat? Begin geen ellenlange preek, maar stel de juiste vragen en los het op!

Gaat het niet helemaal lekker met je team? Als leidinggevende is het stellen van vragen aan je medewerkers een machtige tool. Als je een vraag stelt, dwing je hen om na te denken en een gesprek te starten. Jij bent tenslotte niet de enige die hoeft te brainen over oplossingen! Je betrekt hen erbij, waardoor je mensen meteen meer committed zijn aan de oplossing.

Vragen verduidelijken ook verwachtingen, misverstanden en problemen. Wil je weten welke vragen een goede leider precies stelt om slechte prestaties te tackelen? Je leest ze hieronder.

Vraag 1: "Snap je waarom deze taak zo belangrijk is?"

Is iemand zich niet bewust van het grotere plaatje? Dan is het logisch dat hij niet gedreven is om zich voor de volle honderd procent in te zetten!

Schets het plaatje even voor je medewerker. Wat gebeurt er als hij de taak niet, of juist wél goed uitvoert? Zorg ervoor dat hij beseft wat de impact is van zijn presteren. Niet alleen op hemzelf, maar ook op de rest van het team, de organisatie en misschien zelfs de klanten!

Vergroot niet alleen de druk door te gaan dreigen met wat er fout kan gaan, maar benadruk ook de waarde van de taak. Als je collega weet waarom zijn opdracht voor zowel hem als de organisatie belangrijk is, zorgt dat voor meer motivatie.

Vraag 2: "Is het duidelijk wat er moet gebeuren, en wanneer dit moet gebeuren?"

Met deze vraag kom je er snel achter of jullie verwachtingen met elkaar matchen. Als die verwachtingen helder zijn vanaf het begin, is de kans op prestatieproblemen en een hoop gezeur achteraf kleiner. Want geef toe: achteraf nog eens uitleggen wat nu wél de bedoeling was, is voor niemand leuk.

Houd het simpel en maak concrete afspraken aan de hand van de drie w’s:

  • Wat? (e-mail mij een concepttekst van het complete rapport)
  • Wie? (de medewerker)
  • Wanneer? (uiterlijk donderdag 7 juli om 17.00 uur)

Vraag 3: "Heb je alles wat nodig is voor deze taak?"

Hoe kun je een taak succesvol uitvoeren, als je daar helemaal niet de juiste skills of hulpmiddelen voor hebt? Niet, dus. Check daarom altijd of je medewerker nog iets mist, of dat nu vaardigheden, kennis of hulpmiddelen zijn. Dan kun jij daar weer mee aan de slag voor een trainings-, coachings- of investeringsplan.

Het is tenslotte aan jou als leider om succes mogelijk te maken. Jouw investering in je team is de input, hun prestaties zijn de output. Laat zien dat ook jij passie hebt voor het werk, en denk met je mensen mee. Dan gaan ze zich vanzelf meer inzetten.

Vraag 4: "Welke obstakels maken dat jij de taak niet succesvol uitvoert?"

Tijd om jezelf eens even onder de loep te nemen. Door deze vraag te stellen verhelder je namelijk hoe het zit met de werkomgeving - waarin jij als leider een centrale rol speelt. Wie weet, creëer jij al die tijd al onbewust obstakels voor je team!

Heb je bijvoorbeeld iemand de verantwoordelijkheid gegeven om een project te leiden, maar moet hij voor iedere stap alsnog jouw goedkeuring vragen? Of moet iemand uit je team een paar krappe deadlines halen, maar loopt hij achter op de planning, omdat jij geen tijd hebt om feedback te geven?

Zo ja, grijp dan in. Durf je mensen de vrijheid te geven om de resultaten te leveren die je van hen verwacht. Houd niet constant hun handje vast: mensen die voelen dat ze controle hebben over hun werk, tonen vanzelf meer verantwoordelijkheidsgevoel.

Zorg er natuurlijk wel voor dat je klaarstaat zodra je mensen je hulp écht nodig hebben. Wees daadkrachtig en gebruik je intuïtie om op het goede moment in te grijpen. Wat je wilt, is dat je mensen zeggen: “Ik hoef op niemand te wachten, dus ik ga ervoor. Ik heb afspraken na te komen!”

Kijk ook eens in de spiegel

Als je deze vier vragen stelt aan je medewerkers, geeft je dat een goed inzicht in hun prestatieproblemen. Hoewel de vragen hierboven gericht zijn aan de medewerker, speel jij als leidinggevende ook een belangrijke rol. Stel daarom jezelf altijd de volgende vraag: “Doe ik er alles aan wat ík kan om mijn team te motiveren en succes mogelijk te maken?” Hier ‘ja’ op kunnen antwoorden, is de eerste stap.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?


Plaats jouw reactie