YOUNGCAPITAL BLOG

Misschien heb je het wel gehoord: het minimumloon in 2024 zou enorm gaan stijgen. Zeg dus maar hallo tegen vaker drankjes doen op vrijdagavond of shoppen naar die net wat duurdere spijkerbroek. Score! Maar is de fikse verhoging van het minimumloon in 2024 echt waar of gewoon maar een gerucht? No worries, wij praten je bij over het laatste nieuws.

 

Verhoging minimumloon 2024: de verwachting

Eerlijk is eerlijk: het antwoord hebben we nog niet. Ieder jaar wordt namelijk op Prinsjesdag (de derde dinsdag in september) het minimumloon van het volgende jaar bekend gemaakt. We horen dus op 19 september 2023 definitief hoe het zit met het minimumloon in 2024. Maar zoals elk jaar is er best al wat bekend over de plannen. Dit is wat we al weten:

  • Het minimumloon 2024 gaat per uur in plaats van per maand zijn. Op 1 januari 2024 wordt namelijk het wettelijk minimumuurloon in gevoerd. De vaste minimum maand- dag- en weeklonen zoals je ze nu kent verdwijnen.
  • Hetzelfde geldt voor het minimumjeugdloon: dit wordt een wettelijk minimumjeugduurloon.
  • Krijg jij nu het minimumloon en is dat op basis van 38 of 40 uur? Dan gaat je salaris sowieso stijgen. Het nieuwe minimumuurloon wordt namelijk afgeleid van het huidige minimummaandloon bij 36 uur.
  • Veel cao salarisschalen moeten gewijzigd worden. Grote kans dus dat jouw salarisschaal ook wordt aangepast. In dat geval krijg je een hoger salaris, zelfs als je meer dan het minimumloon verdient.
  • Economen verwachten dat de stijging van het minimumloon in 2024 tussen de 10% en 30% ligt als je 40 uur per week werkt. Wat de precieze stijging is, weten we natuurlijk pas als de definitieve bedragen bekend zijn.

 

Ziet er goed uit, toch? Maar eh, wacht nog even met dure vakanties inplannen voor 2024 tot we precies weten hoe het zit. En je kent ons: wij zitten er altijd bovenop. Verwacht dus een update zodra het minimumloon 2024 definitief bekend is. Ondertussen lees je in ons bruto-netto 2024 artikel hoe je jouw nettoloon berekent. Met onze bruto-netto calculator bereken je ook nog eens gemakkelijk wat je elke maand op je bankrekening krijgt. Die tool updaten we trouwens ook als we meer weten over de verhoging van het minimumloon in 2024.

 

FAQ

Wat is het minimumloon in 2024?
Dat weten we past echt na Prinsjesdag, dat valt in 2023 op 19 september. Maar omdat er in 2024 een minimumuurloon komt, gaat het minimumloon sowieso fors stijgen. Economen verwachten een stijging tussen de 10% en 30%.

Hoe bereken ik mijn salaris aan de hand van het minimumloon 2024?
Zodra het minimumloon 2024 definitief bekend is, updaten we onze bruto-netto calculator. Daarmee bereken je makkelijk jouw bruto- en netto-uurloon voor 2024.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.