Het hoort bij een baan: de salarisonderhandeling en om loonsverhoging vragen. Voor veel mensen niet zo makkelijk. Sterker nog, sommige mensen doen het gewoon helemaal niet. Omdat ze bang zijn dat ze de baan helemaal niet meer krijgen als ze te hoog inzetten, of bij een gesprek over loonsverhoging geen argumenten kunnen bedenken waarom ze meer willen verdienen. Daarom eerst even dit: onderhandelen is helemaal oké. Altijd.
Werk jij via YoungCapital?
Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw geldzaken, reiskosten of contract? Check dan onze FAQ’s!
Voordat je kunt onderhandelen heb je natuurlijk een leuke baan nodig. Neem een kijkje bij onze vacatures!
Hoe onderhandel je over salaris?
Nieuwe baan? Dan is dit hét moment voor een salarisonderhandeling. Dat hoeft niet meteen in het eerste gesprek. Het is wél goed om er in dat eerste gesprek achter te komen wat het salaris is, als dat niet in de vacature stond vermeld. Dan heb je de tijd om over je volgende stappen na te denken. Denk je bij het genoemde salaris gelijk: dit is wel erg laag? Dan is het handig als je van tevoren voor jezelf een minimumbedrag hebt bepaald dat je wilt verdienen. Is de werkgever niet bereid om dat te betalen? Dan is de beslissing om af te haken snel gemaakt.
Wat zijn tips voor salarisonderhandeling?
Staat je tweede sollicitatiegesprek gepland? Nice. De salarisonderhandeling kan beginnen. Is het bedrijf waar je solliciteert aangesloten bij een cao? Dan staat er vaak een functieschaal bij jouw functie. Over de schaal kun je (bijna) nooit onderhandelen, over de zogenaamde trede van je startsalaris wél. Trede? Zie jouw schaal als een trap, waarop je in verloop van tijd omhoog klimt. Zit jouw startsalaris al redelijk hoog op de trap? Dan wordt je salarisonderhandeling een lastig verhaal. Aan het begin van de schaal? Dan kun je waarschijnlijk wel een (paar) trede(n) klimmen.
Ook belangrijk: wisselgeld. Zet altijd hoger in, zo’n tien procent van wat je eigenlijk wilt verdienen. En, misschien nog wel belangrijker, dúrf die marge ook in te zetten. Dan kan er een win-winsituatie ontstaan voor jou en voor degene aan de andere kant van de tafel: jij krijgt wat je wilt en de ander heeft het idee dat je water bij de wijn doet.
Hoe vraag je loonsverhoging?
Stel: je hebt nieuwe taken opgepakt of jezelf ontwikkeld door cursussen te doen, waardoor je je werk beter doet. Maar je salaris? Dat blijft hetzelfde. Tenminste, nog wel. Want met de informatie en tips hieronder, weet jij precies hoe je om die loonsverhoging vraagt en waarom je überhaupt salarisverhoging verdient. Let op: we hebben het hier niet over de verplichte periodieke loonsverhoging die in sommige cao's staat.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Het voelt misschien alsof je een brutale aap bent als je een gesprek over loonsverhoging wilt voeren met je leidinggevende. Maar als jij je werk goed doet en je resultaten bewijzen dat, dan mag daar best iets (meer) tegenover staan. Het belangrijkste voor een succesvolle onderhandeling? Voorbereiding. Waarom wil je dat dat maandelijkse bedrag op je bankrekening omhoog gaat? En hoe onderbouw je dat je een salarisverhoging wilt? Het is belangrijk om alle argumenten op een rijtje te zetten en de antwoorden voor te bereiden. Maar ook dat je het gesprek op een goed moment in het jaar plant. Tijdens je functioneringsgesprek bijvoorbeeld, maar dan wél voordat de budgetten voor het jaar vastliggen. Of nadat je dat grote project briljant hebt uitgevoerd.
Tijdens het gesprek over loonsverhoging
Zit je om de tafel met je leidinggevende? Zet, net als bij de salarisonderhandeling als je begint bij een nieuwe baan, om te beginnen altijd hoger in dan wat je eigenlijk wilt verdienen. Ga uit van zo’n tien procent ‘wisselgeld’. En dan is het tijd om je verzoek voor loonsverhoging te onderbouwen. Laat zien dat jij extra waarde toevoegt aan het bedrijf. Kom dus niet gelijk met alle cijfers op de proppen, maar bedenk wát die cijfers betekenen voor de organisatie. En kun je bewijzen dat die cursus die je gevolgd hebt echt een meerwaarde heeft voor bijvoorbeeld de afdeling of je resultaten? Geef aan dat je je graag op deze manier wilt blijven inzetten voor het bedrijf, maar dat daar wel iets tegenover moet staan. Klotsen je oksels bij ieder argument een beetje meer? Je leidinggevende is ook maar een mens. Hij of zij heeft het waarschijnlijk ook wel eens over salarisverhoging gehad met zijn of haar leidinggevende en kent de zenuwen die bij zo’n gesprek horen.
Yay or nay? Om loonsverhoging vragen kan twee kanten op
Is je leidinggevende het met je eens? Spreek af dat hij of zij je de afspraken over jouw loonsverhoging mailt, zodat je die zwart op wit hebt. Zie je iemand zijn hoofd schudden tegenover je? Jammer. Maar als het goed is, heb je een plan B. Dat je bijvoorbeeld een betaalde opleiding óók zou waarderen, in plaats van een salarisverhoging. Of hetzelfde verdienen, maar dan voor 38 in plaats van 40 uur per week. Als ook op deze opties “nee" klinkt, dan volgt de acceptatiefase. Vraag dan bijvoorbeeld wat je moet leren of kunnen, om wél die loonsverhoging te verdienen. Maak daar afspraken over en werk ernaartoe. En bedenk: volgende keer beter.
Lukt het niet om die loonsverhoging te regelen en was dat toch écht belangrijk voor jou? Misschien overweeg je er dan om van baan te wisselen. Kan natuurlijk, maar denk daarbij wel heel goed na en pas op voor de negatieve effecten van rage applying.
Even terug naar die periodieke loonsverhoging
Ja, want ook als je niet om een loonsverhoging vraagt krijg je die meestal toch wel. In de cao of bedrijfsregeling van jouw werkgever staat precies wanneer je een loonsverhoging krijgt. Dit is meestal een jaarlijkse loonsverhoging. De cao-verhoging zijn altijd op een specifieke datum, bekijk in de cao van jouw bedrijf wanneer dit is. Goed om te weten: jouw werkgever moet zich houden aan de loonsverhoging regels van de cao of bedrijfsregeling. Dit krijg je dus gegarandeerd. Een loonsverhoging op basis van een periodieke beoordeling gebeurt ook vaak. Of je krijgt gewoon automatisch een loonsverhoging op een bepaalde datum. Lekker, toch?
Wil je nog meer informatie over dit onderwerp? Op Jobbird kun je terecht voor alle tips en tricks die je nodig hebt voor het vragen om loonsverhoging.
Klaar om te solliciteren!
Helemaal ready om te onderhandelen? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren.