YOUNGCAPITAL BLOG

Prinsjesdag 2023 zit er weer op: de Troonrede is voorgelezen en het koffertje is overhandigd. Misschien genoot je wel van de hoedjes en de balkonscène, of boeit de traditie eromheen je juist totaal niet. Hoe dan ook, het is altijd interessant om te weten welke plannen er op Prinsjesdag 2023 zijn bekendgemaakt. Oftewel: de Rijksbegroting en Miljoenennota 2024. Daarvoor hoef je gelukkig niks terug te kijken, want YoungCapital praat je graag bij. Gewoon in normale taal.

 

Overzicht plannen Prinsjesdag 2023

In één oogopslag de belangrijkste plannen van Prinsjesdag 2023 zien? Skip de uitleg en check de lijst hieronder met alle maatregelen uit het Belastingplan 2024 en de Miljoenennota 2024 die mogelijk effect hebben op jouw portemonnee. Verderop vind je meer info als je dat wél interessant vindt.

  • Arbeidskorting gaat in 2024 met € 115,- omhoog.
  • Huurtoeslag gaat omhoog met max. € 416,-.
  • Reiskostenvergoeding gaat in 2024 omhoog naar € 0,23 per kilometer. Ook wordt het voor werkgevers voordeliger om een ov-abonnement aan te bieden.
  • Jonggehandicaptenkorting wordt niet meer gehalveerd.
  • Inkomstenbelasting gaat in 2024 omhoog voor mensen die meer dan € 76.000 per jaar verdienen.
  • Kindgebondenbudget gaat omhoog met max. € 750,- voor het eerste kind, max. € 883,- voor het tweede kind en met max. € 400,- voor kinderen tussen de 12 en 17 jaar.

 

Inkomstenbelasting en arbeidskorting 2024

We voelen ‘m, de impact van de oorlog in Oekraïne en de nasleep van de coronapandemie. Vandaar dat een van de grootste plannen van Prinsjesdag 2023 het helpen van mensen met lage inkomens is. Zo wordt de arbeidskorting in 2024 met € 115,- verhoogd. De wattes? Dit is de loonheffingskorting op je salaris. Je weet wel, een korting die ervoor zorgt dat er minder belasting wordt ingehouden op je loon. Dit zorgt er dus voor dat je per maand netto meer overhoudt. Om de boel te compenseren stijgt de inkomstenbelasting in 2024 iets voor de hogere inkomens. Het gaat dan om jaarinkomens boven de € 76.000. Benieuwd hoe het zit met het minimumloon in 2024? We wisten al dat het bruto minimumloon volgend jaar omhooggaat. Verder is nu bekend dat de uitkeringen die aan het minimumloon zijn gekoppeld ook stijgen. Denk daarbij aan de bijstand, Wajong en AOW. Meer info hebben we helaas nog niet. We geven je een update zodra de precieze bedragen van het minimumloon bekend zijn.

Reiskostenvergoeding 2024

Vorig jaar steeg de reiskostenvergoeding al van € 0,19 per kilometer naar € 0,21. Daar komt nu nog een schepje bovenop: de reiskostenvergoeding in 2024 wordt € 0,23 per kilometer. Fijn als je met de auto naar werk gaat. En wat nou als je het ov neemt? Ook daarover kwam goed nieuws op Prinsjesdag 2023: werkgevers krijgen een grotere belastingvrijstelling als zij hun werknemers een ov-abonnement aanbieden. De kans wordt dus groter dat jij een ov-kaart van je werk krijgt en je ov-kosten volledig vergoed worden. Wel zo handig.

Overige voorstellen Miljoenennota en Belastingplan 2024

Er zaten nog meer plannen in het koffertje op Prinsjesdag 2023, maar we zullen je de waslijst met nietszeggende termen besparen. Toch weten wat er nog meer verandert volgend jaar? Check de info over het Belastingplan 2024 van de Rijksoverheid, dan weet je zeker dat je niks mist.

 

FAQ

Wat gaat er veranderen in 2023 Prinsjesdag?
Dit zijn de belangrijkste plannen: de huurtoeslag, arbeidskorting, reiskostenvergoeding en kindgebondenbudget gaan omhoog. De inkomstenbelasting voor de hoge inkomens gaat ook iets omhoog.

Wat is de verhoging van de arbeidskorting in 2024?
In 2024 gaat de arbeidskorting omhoog met maximaal € 115,-. Dit betekent dat je netto meer overhoudt van je salaris, want je krijgt een hogere korting op de belastingen die je over je loon betaalt.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.