YOUNGCAPITAL BLOG

Ongeveer 70 procent van alle hbo-studenten en 35 procent van de wo-studenten willen graag in het buitenland studeren. Toch vertrekt minder dan de helft van deze groep daadwerkelijk. Dat blijkt uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). “De grens naar studeren in het buitenland is open, maar de deur bij sommige studies is dicht”, zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige.

Veel ondervraagden weten niet of het mogelijk is om bij hun studie over de grens te studeren. Andere obstakels zijn mogelijke studievertraging of de angst om geld te lenen voor een buitenlandstudie.

Veel studenten willen in het buitenland studeren, slechts minder dan de helft vertrekt

Julia Verheul (LSVb):“Het is zonde dat studenten, bijvoorbeeld door leenangst, niet meer naar het buitenland gaan"

Obstakels op de weg

Julia Verheul, vicevoorzitter van de LSVb, vindt het jammer dat veel studenten hun buitenlandse droom niet volgen. “Het is zonde dat studenten, bijvoorbeeld door leenangst, niet meer naar het buitenland gaan. Vooral als je kijkt hoeveel ervaring en uitdaging studenten uit hun buitenlandervaring halen. Er zijn nog veel obstakels voor studenten om in het buitenland te studeren, terwijl hogescholen en universiteiten het juist moeten aanmoedigen.”

Vertel me meer

Bijna 78 procent van de deelnemers vindt dat hun hogeschool of universiteit duidelijker kan communiceren over buitenlandstudies. Ze willen graag meer informatie over de beste plek om te studeren.

Avontuurlijke Nederlanders

Er zijn gelukkig meer manieren om buitenlandervaring op te doen. Een stage of een baan in het buitenland bijvoorbeeld. Daar staan jongeren juist wel voor in de rij. Dat vertelt Josje Geluk, manager bij StudentJob. Deze tak van YoungCapital biedt banen in Europese landen aan aan avontuurlijke Nederlanders. “Vergeleken met bijvoorbeeld Duitsers, Fransen, Engelsen en Spanjaarden vertrekken de Nederlandse jongeren het liefst naar het buitenland om te werken. Lissabon is bijvoorbeeld superpopulair, maar ook Bulgarije is in trek. Zolang de voorwaarden maar goed zijn. Zoals een goed uurloon, of een gratis vlucht en verblijf. Zo heeft elk land zijn voordelen.”

Bellen vanuit het buitenland

Wat voor werk de jonge Nederlanders over de grens doen? Geluk hoeft niet lang na te denken. “Vrijwel allemaal callcenterwerk. En dan vooral fulltime klantenservice, waarbij klanten bellen met vragen. Omdat al deze banen fulltime zijn, kunnen de jongeren lekker geld verdienen.”

De jongeren die een job in het buitenland willen, zijn volgens Geluk vooral op zoek naar avontuur

Avontuur en ervaring

De jongeren die een job in het buitenland willen, zijn volgens Geluk vooral op zoek naar avontuur. “Ze hebben vaak een tussenjaar en willen een toffe uitdaging aangaan en tegelijkertijd internationale werkervaring opdoen. Bijna alle kandidaten die solliciteren, vertrekken. Dat veel jongeren wel willen, maar toch afhaken, merken wij niet.”

Pak je kans!

Wil jij studeren in het buitenland? Neem dan contact op met je hogeschool of universiteit. Ga je liever geld verdienen in Bulgarije of bijvoorbeeld Lissabon? Dat kan, dus meld je nu aan!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.