YOUNGCAPITAL BLOG

Zoals je in het filmpje hierboven ziet, weten veel studenten maar weinig van het sociaal leenstelsel. Start jij dit jaar met je studie of ben je gestart in 2015? Dan val je waarschijnlijk onder het nieuwe sociaal leenstelsel en heb je geen recht meer op een basisbeurs. Wat betekent het voor jou? Hoeveel geld mag je lenen? Wij beantwoorden jouw vijf belangrijkste vragen over de ‘stufi nieuwe stijl’.

Vraag 1. Hoe zat het ook alweer met het sociaal leenstelsel?

Sinds september vorig jaar krijg je als hbo- en wo-student geen basisbeurs meer. Die basisbeurs was een bedrag dat na het succesvol afronden van een studie in een gift werd omgezet. Nu moet je het hele bedrag lenen. Na je afstuderen moet je dit bedrag - mits je inkomen dat toelaat - binnen 35 jaar terugbetalen.

Net als in de oude situatie blijven er mogelijkheden voor studenten met ouders die weinig te besteden hebben. Je kunt namelijk nog steeds een aanvullende beurs aanvragen. De aanvullende beurs wordt uiteindelijk, na het halen van je diploma, kwijtgescholden. Ook de ov-kaart is niet afgeschaft, de eerste vijf jaar van je studie heb je er recht op. Net als voor de aanvullende beurs geldt dat je deze alleen moet terugbetalen als je niet, of niet op tijd (lees: binnen tien jaar) afstudeert. Je kunt nog altijd kiezen of je doordeweeks of in het weekend gratis wilt reizen.

 

 

stufi

Vraag 2. Waarom is het sociaal leenstelsel überhaupt ingevoerd?

Dit vroegen een paar duizend studenten zich ook af toen zij vorig jaar het Malieveld in Den Haag bestormden. Volgens de demonstrerende studenten en een flink aantal studentenorganisaties betekende het afschaffen van de stufi een vergroting van de kloof tussen arm en rijk. De kritiek op minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was fors: ze zou op deze manier de toegankelijkheid van het hoger onderwijs afbreken.

De vijf belangrijkste vragen over je studielening


Toen dit jaar bekend werd dat er vorig jaar inderdaad minder studenten gestart waren bij hogescholen en universiteiten (een daling van 6,8 procent), kreeg Bussemaker opnieuw kritiek. Toch liet zij weten zich niet te laten afschrikken door deze cijfers. Volgens haar is het nog veel te vroeg om te concluderen dat de studielening de reden is dat er minder mensen zijn gaan studeren. “Het sociaal leenstelsel is nog steeds een heel goed plan. Misschien wel het beste sinds dertig jaar studiefinanciering”, aldus de minister.

Bussemaker: "Het sociaal leenstelsel is nog steeds een heel goed plan”

De reden dat zij - en politieke partijen als de VVD, de PvdA, D66 en GroenLinks - zo enthousiast zijn over de nieuwe stufi, is dat er nu meer geld vrijkomt voor de verbetering van de kwaliteit in het hoger onderwijs. De bezuinigingen op de basisbeurs zouden structureel 1 miljard euro moeten opleveren!

De vijf belangrijkste vragen over het sociaal leenstelsel

Het grootste deel van het geld dat wordt bespaard, gaat naar extra docenten op hogescholen en universiteiten. Begin juli werd bekend dat er de komende tijd in ieder geval vierduizend nieuwe docenten kunnen worden aangenomen.

Vraag 3. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Oké, je basisbeurs valt dus weg met de nieuwe studielening. Maar je moet nog steeds je collegegeld betalen, studieboeken kopen en natuurlijk ook nog wat overhouden voor in de kroeg. Misschien ga je wel op kamers. Je komt er waarschijnlijk niet onderuit iets te lenen bij DUO.

Het maximale leenbedrag per maand is € 862,50. Voor de meeste studies kun je zeven jaar studiefinanciering krijgen. De laatste drie jaar daarvan is de maximale lening hoger, je kunt dan € 925,95 per maand lenen.

Verdienen je ouders minder dan € 30.000 per jaar? Dan is je aanvullende beurs maximaal en krijg je € 383,77 per maand. Hoe meer je ouders verdienen, hoe lager je aanvullende beurs wordt. Als ze meer dan € 46.000 verdienen, krijg je niets meer. Deze beurs kun je alleen de eerste vier jaar van je studie krijgen. De aanvullende beurs wordt - als je binnen tien jaar afstudeert - kwijtgescholden.

Daarnaast kan iedere student - met rente - ‘collegegeldkrediet’ aanvragen: € 165,33 per maand. Dat bedrag kun je toevoegen aan je lening om je collegegeld te betalen. In totaal kun je dus op een maandelijkse lening uitkomen van € 1.027,83 euro (exclusief een eventuele aanvullende beurs).

Zie je door de bomen het bos niet meer? Op de website van DUO kun je een rekenhulp vinden die precies voor jou berekent hoeveel extra stufi jij van DUO nodig hebt.

Vraag 4. Ik heb een bijbaan, hoeveel mag ik verdienen om recht te houden op studiefinanciering?

Met de nieuwe studielening mag je onbeperkt bijverdienen. Dat is nieuw, want in de oude situatie was er een inkomensgrens van € 13.989,13 per jaar. Het gaat dan om je verzamelinkomen. Als je die grens naderde, moest je je studiefinanciering stopzetten. Ging je die grens over? Dan moest je het bedrag dat je te veel had ontvangen, terugbetalen.

"Als je dit jaar voor het eerst aan een bachelor of master begint, mag je onbeperkt naast je studie werken"

Studenten die voor september 2015 al waren begonnen aan een hbo- of wo-opleiding, mogen hun bachelor of master afmaken met de basisbeurs. Zij hebben dus nog altijd te maken met de oude regels, bijvoorbeeld als het gaat om bijverdienen. Als je dit jaar voor het eerst aan een bachelor of master begint, mag je onbeperkt naast je studie werken. Een goede reden om je meteen in te schrijven bij YoungCapital!

Vraag 5. Ik doe nu een mbo-opleiding, maar ik wil daarna naar het hbo of zelfs naar de universiteit. Hoe zit het dan met mijn studiefinanciering?

Studenten aan een mbo-opleiding hebben nog wel gewoon recht op een basisbeurs. Deze wordt bij het succesvol afronden van je opleiding kwijtgescholden. Als je wilt overstappen naar het hoger onderwijs, dan telt de studiefinanciering die je eerder hebt ontvangen, niet mee in het totale bedrag dat je kunt lenen. Je begint dus van nul en kunt net zoveel lenen als ieder ander.

Meer weten over het sociaal leenstelsel?

Of je nu de nieuwe, of juist nog de oude studielening krijgt: het leenstelsel is ingewikkeld. Maar onthoud dat je alle info online kunt vinden op DUO.nl. Wil je meer weten? Houd dan onze blog in de gaten. Volgende week lees je meer over het terugbetalen van je geleende geld. Want tja … dat moet ook gebeuren.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.