WERKEN IN BARCELONA

Jouw carrière in Barcelona

Werken in een stad waar het zonnetje vaak schijnt, waar je lekker kunt eten en waar altijd iets te doen is? Dat kan, namelijk in Barcelona. Barcelona is een van de grootste steden van Spanje, gelegen aan de Middellandse Zee. Je kent de stad misschien wel van een stedentripje, maar hoe is de werkcultuur in Barcelona? En wat moet je allemaal regelen voor je verhuizing? YoungCapital vertelt je alles over werken in Barcelona.

Zin om zo snel mogelijk te beginnen? Check hier dan alle openstaande vacatures in Barcelona. Voor je het weet zit jij in het vliegtuig richting je nieuwe uitdaging.

Waarom werken in Barcelona?

Werken en wonen in een stad waar je je nooit verveelt en het altijd lekker weer is. Wie wil dat nou niet? En dan hebben we het nog niet eens over de lekkere tapas gehad. Barcelona is een hele internationale stad en telt ongeveer 10.000 Nederlanders. Er is dus een grote expat community, wat wonen en werken in Barcelona makkelijker maakt als je bang bent dat je heimwee krijgt. Verder zijn de meeste Spanjaarden sociaal en gastvrij, dus vereenzamen in Barcelona zit er niet snel in. Nog een voordeel: binnen twee uur vliegen staan jouw vrienden en familie bij jou op de stoep.

We snappen dat het spannend is om te verhuizen naar Barcelona, dus om je te helpen hebben we alvast de voor- en nadelen van werken in Barcelona voor je op een rij gezet.

Voordelen van werken in Barcelona

 • Er wonen ongeveer 10.000 andere Nederlanders in Barcelona. Daardoor zijn er ook meerdere Nederlandse verenigingen, scholen, kroegen en zelfs een supermarkt.
 • Spreek je (nog) niet vloeiend Spaans? Barcelona is een internationale stad, waardoor er ook steeds meer Engels wordt gesproken op de werkvloer. Dus als je een aardig woordje Engels spreekt, zit je goed.
 • Van verse tapas tot kwalitatieve wijn, Barcelona heeft op culinair gebied veel te bieden. Zo heeft bijna iedere wijk in de stad zijn eigen voedselmarkt, met lokale delicatessen. De prijzen zijn ook een stuk leuker dan bij ons, dus win-win.

Nadelen van werken in Barcelona

 • De salarissen in Spanje liggen lager dan in Nederland. Zo is het minimumloon € 1.050 per maand. Maar een voordeel is dan wel dat wonen in Barcelona voordeliger is.
 • Heb je een 9-tot-5-mentaliteit? In Spanje zitten je werkdagen net wat anders in elkaar. Bij de meeste bedrijven werk je van 9:00 tot 14:00 en dan heb je siësta. Daarna ben je van 18:00 tot 21:00 aan het werk.
 • Met 1,6 miljoen inwoners en ongeveer 12 miljoen toeristen per jaar, woon je in Barcelona echt in een wereldstad. Als je het niet zo op de drukte hebt, is dit wel iets om rekening mee te houden.

Parc Güell, Barcelona

Informatie over werken in Barcelona

Wonen en werken in Barcelona betekent ook natuurlijk een andere cultuur. Hoe die werkcultuur precies in elkaar zit, hebben we voor je uitgezocht. Meer lezen over de cultuurverschillen in Spanje? Lees dan ook het artikel over wonen in Spanje.

Lunchen buiten de deur

Achter je bureau een boterham met kaas eten zit er niet in als je gaat werken in Barcelona. De lunch is voor de meeste mensen in Spanje de belangrijkste maaltijd van de dag. En dat betekent dus ook dat ze dat heel serieus nemen. Buiten de deur lunchen is meer dan normaal, want je lunchpauze duurt bij de meeste bedrijven een tot drie uur. Als je op straat loopt, zie je dan ook bij veel restaurants een bord met menu del día. Dat is een driegangenmenu, dat meestal rond de € 10,- kost. Leuk prijsje, toch?

Spaanse werktijden

Waar we in Nederland gewend zijn om van 9:00 tot 17:00 te werken, is dat toch echt anders als je gaat werken in Barcelona. Je werktijden verschillen natuurlijk per bedrijf. De meeste mensen werken van 9:00 tot 14:00, nemen vervolgens een pauze en werken daarna weer van 18:00 tot 21:00. Maar er zijn ook bedrijven waar je gewoon de hele dag doorwerkt, zoals wij het kennen. Lees daarom goed de vacaturetekst door als je gaat solliciteren, zodat je precies weet welke uren je op werk wordt verwacht. Werk je in de horeca? Dan zijn je tijden sowieso anders.

Werkcultuur

Met welke cultuur je te maken hebt als je gaat werken in Barcelona? De meeste Spanjaarden zijn open en gastvrij. Als nieuwkomer word je dan ook snel verwelkomd in het team. Tijdens dit eerste contact is alles heel informeel en je kunt verwachten dat ze veel over je willen weten. Belangrijk om te onthouden is dat Spanjaarden trots zijn op hun geschiedenis en cultuur. Het is dus een belediging als je ze vergelijkt met Fransen of Italianen. Hoe je meteen indruk kunt maken op je nieuwe collega’s? Verdiep je een beetje in de cultuur en geschiedenis van Barcelona. Zo sta je meteen met een punt voor.

Feestdagen

Benieuwd welke dagen je echt niet op werk wordt verwacht? Spanje heeft heel veel verschillende feestdagen. Dat betekent dat je vaker vrij bent dan in Nederland. Als je gaat werken in Barcelona, kun je alvast onderstaande data in je agenda noteren.

 • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
 • Driekoningen - 6 januari;
 • Goede Vrijdag - een vrijdag in maart of april;
 • Paasmaandag - een maandag in maart of april;
 • Dag van de Arbeid - 1 mei;
 • Pinksteren - een zondag in mei of juni;
 • Sant Joan (Catalaans midzomernachtfeest) - 24 juni;
 • Maria Tenhemelopneming - 15 augustus;
 • Nationale feestdag van Catalonië - 11 september;
 • La Mercè - 24 september;
 • Nationale feestdag van Spanje - 12 oktober;
 • Allerheiligen - 1 november;
 • Dag van de Grondwet - 6 december;
 • Maria Onbevlekte Ontvangenis - 8 december;
 • Kerst - 25 & 26 december.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Het belangrijkste wat je moet regelen als je gaat werken in Barcelona, is een dak boven je hoofd. Hoe je dat precies doet, lees je in het artikel over wonen in Barcelona. Daar vind je alle tips en in welke wijk je het best terecht kunt voor een betaalbare woning. Ook lees je daar hoe het zit met je zorgverzekering. Handig om te weten dus. Wat je verder nog moet regelen? Als je langer dan drie maanden wilt wonen en werken in Barcelona, moet je je inschrijven bij de gemeente. Dat betekent dat je je eerst in Nederland uit moet schrijven.

Verder moet je een NIE-nummer aanvragen. Met dit nummer kun je bijvoorbeeld een bankrekening openen en een huur- of arbeidscontract ondertekenen. Ook kun je daar een Spaans telefoonnummer mee aanvragen. Dit is niet per se een must, want tegenwoordig kun je je mobiele internet ook gebruiken in de EU. Op die manier kun je je Nederlandse telefoonnummer aanhouden. Wees er dan wel van bewust dat je met bellen per minuut meer betaalt dan in Nederland.

Benieuwd hoe je aan die huizenjacht begint? En welke wijken zijn het best om te wonen?

Je leest het allemaal in ons artikel over wonen in Barcelona.


Via YoungCapital werken in Barcelona

Wil je werken in Barcelona, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan is het vast leuk om te weten dat je ook via YoungCapital aan de slag kunt in deze wereldstad. Op onze website vind je alle openstaande vacatures in Barcelona. Waarom je via ons zou moeten werken in het buitenland? YoungCapital staat altijd voor je klaar, als adviseur en contactpersoon. Dus heb je problemen of vragen? YoungCapital to the rescue. Geef ons een belletje en wij zorgen ervoor dat alles soepel verloopt.

Barcelona beach

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

 • Waarom in Barcelona werken?

 • Barcelona is een grote stad, gelegen aan de Middellandse Zee. Door het lekkere klimaat is het dan ook een populaire stad om naartoe te verhuizen. Als je gaat werken in Barcelona kun je bijvoorbeeld na je lange werkdag nog een strandwandeling maken of op het terras een sangria drinken.

 • Hoe vind ik een baan in Barcelona?

 • Via YoungCapital kun je wonen en werken in Barcelona. Wij hebben verschillende vacatures die momenteel openstaan. Benieuwd? Neem dan snel een kijkje bij alle vacatures in Barcelona.

 • Hoe solliciteer ik op vacatures in Barcelona?

 • Met je YoungCapital-profiel solliciteer je eenvoudig op je favoriete vacature in Barcelona. Het kost je slechts een paar minuten.

Bekijk ook eens deze landen en steden