WONEN IN LISSABON

Jouw avontuur in Lissabon

De bekende gele trams, pastel de nata en fadomuziek … Dat doet jou waarschijnlijk meteen denken aan de hoofdstad van Portugal: Lissabon. Heb jij een tussenjaar of wil jij er even tussenuit, maar wil je ook werkervaring opdoen en geld verdienen? Denk jij er daarom aan om (tijdelijk) te wonen en werken in deze geliefde stad? Dat is als Nederlander makkelijker dan je denkt. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt als je wilt wonen in Lissabon. Lees snel verder om helemaal voorbereid te zijn op jouw volgende avontuur.

Waarom wonen in Lissabon?

Er zijn zoveel plekken waar je kunt wonen en werken, dus waarom zou je er specifiek voor kiezen om te gaan wonen in Lissabon? Het kan zijn dat je al een voorliefde voor deze stad hebt of er al eerder op vakantie bent geweest en hier graag langer van wilt genieten. Om jou nog beter te helpen met jouw (overduidelijk goede) keuze voor Lissabon, lees je hieronder een aantal voor- en nadelen van wonen in Lissabon. Zo weet je precies waar je voor kiest.

Voordelen van wonen in Lissabon

 • De leefkosten in Lissabon zijn aanzienlijk lager dan in Nederland.
 • De meeste mensen in Lissabon kunnen goed Engels, het is voor jou dus een makkie om gewoon in het Engels te communiceren met anderen.
 • Je hebt zeker 10 maanden lekker weer, en de zomers zijn niet te heet.
 • Alles is in de buurt, in de meeste gevallen heb je maar 30 minuten reistijd.

Nadelen van wonen in Lissabon

 • Het vinden van een woning in Lissabon is niet altijd even makkelijk, start dus ruim op tijd met zoeken. Het kan zijn dat jouw werkgever jouw accommodatie regelt, dus dan heb je een zorg minder.
 • Veel overheidsinstellingen sluiten rond 15:30 al.
 • Het grotendeel van de oudere woningen in Lissabon hebben geen centrale verwarming, daar moet je dus rekening mee houden.

Lissabon

Kosten van wonen in Lissabon

Je bent vast benieuwd hoe het zit met de levenskosten in Lissabon. Wonen in Portugal is goedkoper dan in Nederland, maar in een grote stad als Lissabon liggen de levenskosten natuurlijk wel wat hoger dan in de rest van Portugal. Vooral de kosten voor het huren van een appartement in Lissabon zijn meestal hoger, deze prijzen zijn vergelijkbaar met de kleinere steden in Nederland. Wil je een appartement huren in Lissabon, maar wel geld besparen? Kies ervoor om buiten het centrum van Lissabon te wonen en je kunt honderden euro’s besparen.

Andere kosten zoals uit eten gaan, boodschappen en openbaar vervoer in Lissabon liggen wel wat lager dan in Nederland. Je kunt bijvoorbeeld makkelijk een driegangenlunch voor een tientje vinden. Jouw maandelijkse kosten als je gaat wonen in Lissabon zullen daarom in de meeste gevallen veel lager zijn dan in Nederland. Je kunt het natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 854,-
Huur buiten het centrum € 649,-
Gas, water, licht € 131,-
Internet € 35,-
Mobiele telefoon abonnement € 15,-
Openbaar vervoer € 40,-
Fitness € 35,-

Je kunt je Nederlandse telefoonabonnement gebruiken als je gaat wonen in Lissabon, maar het is meestal zo dat je voordeliger uitkomt met een Portugees abonnement.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Lissabon

Voordat je de stap zet wil je natuurlijk alles weten over wonen in Lissabon. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie over wonen in Lissabon voor je op een rijtje gezet.

Lifestyle

Het fijne van Lissabon is dat het een grote stad is, maar het nog steeds een relaxed gevoel heeft. Je hebt daarom alle voordelen van een hoofdstad, maar niet de gehaaste levensstijl. Win-win, toch? Een ander punt waar je rekening mee moet houden is dat je niet bij alle winkels in Lissabon met je pinpas kunt betalen. Staat er "Não temos multibanco"? Dan wordt er alleen contant geld geaccepteerd. Zorg er dus altijd voor dat je wat kleingeld op zak hebt.

Jij gaat wonen in Lissabon voor een nieuwe ervaring en daarbij hoort natuurlijk het ontmoeten van nieuwe mensen. Portugezen zijn over het algemeen wat meer gereserveerd dan Nederlanders. Daardoor kan het moeilijk zijn om nieuwe mensen te leren kennen. En juist daarvoor ben je in Lissabon. Je kunt op verschillende manieren vrienden maken in Lissabon. Je leert bijvoorbeeld mensen kennen via jouw werk, vrijwilligerswerk of op straat. Dit kan natuurlijk ook online. Je hebt bijvoorbeeld de Expats in Lissabon Facebook groep of gebruik de Meet up app om mensen te leren kennen.

Weetjes

 • De stad is gebouwd op heuvels, daarom heb je op heel veel plekken een mooi uitzicht over de stad.
 • Lissabon heeft een maritiem klimaat. Hierdoor heb je relatief zachte winters en gemiddeld 3000 zonuren per jaar!
 • In Lissabon is het altijd één uur eerder dan in Nederland, zowel in zomer- als wintertijd.
 • De enige echte Pastéis de nata vind je in Lissabon. Bij Pastéis de Belém kun je genieten van deze overheerlijke lekkernij.
 • Locals worden Lisboetas of Alfacinhas genoemd.

Brug, Lissabon

Wat moet je regelen?

Een van de belangrijkste dingen die je moet regelen, is natuurlijk een dak boven je hoofd. Als je gaat werken in Lissabon krijg je soms via jouw werkgever een accommodatie. Dit is niet altijd het geval, daarom is het ook goed om te weten hoe je zelf aan een woning kan komen. Er zijn verschillende websites die je hiervoor kunt gebruiken. Hieronder vind je een aantal populaire websites:

Als je naar een ander land verhuist, is het vaak moeilijk om te kiezen in welke buurt je wilt wonen. Ja, het moet betaalbaar zijn, maar je moet het er ook leuk hebben. Daarom kun je via Hoodpicker aanvinken welke punten belangrijk voor je zijn en je vindt met één klik de buurten die bij jou passen.

NIF-nummer

Een van de belangrijkste dingen die je moet regelen als je gaat wonen in Lissabon is een Número de Identificação Fiscal, oftewel een NIF-nummer. Dit heb je nodig voor bijna al jouw zaken, zonder NIF-nummer krijg je weinig geregeld. Het NIF-nummer heb je onder andere nodig voor:

 • het openen van een bankrekening;
 • ondertekenen van een huurcontract;
 • ondertekenen van een werkcontract en ontvangen van salaris;
 • een telefoonabonnement;
 • het betalen van belasting.

Zonder NIF-nummer kun je bovenstaande zaken (en meer) niet regelen. Hoe je deze kunt aanvragen? Ga langs een Serviço de Finanças, een regeringskantoor voor belastingen, en dien je aanvraag in. Let wel op dat de kantoren best vroeg sluiten, rond 15:30 meestal al. De openingstijden kunnen per kantoor verschillen, dus check dit altijd even van te voren, zodat je niet voor gesloten deuren staat.

Meer weten over wat je allemaal moet regelen?

Je leest alle informatie op onze wonen in Portugal pagina.


Via YoungCapital wonen in Lissabon

Wil jij via YoungCapital aan de slag bij een bedrijf in Lissabon? Dan zijn wij jouw aanspreekpunt voor al jouw vragen. YoungCapital is de schakel tussen jou en jouw toekomstige werkgever. Daarnaast blijven wij bereikbaar, ook wanneer je al in Lissabon werkt. Sommige bedrijven betalen jouw vliegticket of regelen een woning voor je, dit verschilt per werkgever en vacature. Lees de vacatures daarom altijd goed door of neem contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen je graag.

Tram, Lissabon

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Lissabon

Hieronder vind je in een overzichtelijke tabel nog de basisinformatie die je moet weten als je ervoor kiest om te wonen in Lissabon.

Valuta Euro (€)
Officiële taal Portugees
Land Portugal
Tijdzone (wintertijd) GMT
Minimumloon per maand € 650,-

Veelgestelde vragen

 • Waarom wonen in Lissabon?

 • Lissabon is een populaire bestemming om als buitenlander te wonen. Je hebt alle voordelen van een bruisende hoofdstad, met de relaxte sfeer en het lekkere weer van Portugal.

 • Hoe duur is Lissabon om te wonen?

 • De gemiddelde kosten per maand liggen rond de € 1.000. Je kunt dit natuurlijk zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.

 • Wat kost het dagelijks leven in Lissabon?

 • Boodschappen, openbaar vervoer en uit eten gaan zijn goedkoper dan in Nederland. Zo is de prijs voor het openbaar vervoer in Lissabon zeker 50% goedkoper en kun je met gemak een maaltijd buiten de deur eten voor een tientje.

Bekijk ook eens deze landen en steden