Bezorger

Werken als bezorger: iets voor jou?

Als je een toffe (bij)baan in de logistiek zoekt, kom je misschien al snel uit bij werken als bezorger. Er zijn natuurlijk allerlei opties binnen deze functie, van kranten bezorgen op de fiets tot koelkasten bezorgen met een bus. Welke bezorgbaan past het beste bij jou? YoungCapital helpt je met kiezen.


Wat doet een bezorger?

We hoeven je vast niet uit te leggen dat een bezorger spullen bezorgt. Maar wat voor spullen dan? Dit kan echt van alles zijn, van pakketten tot pizza's en van kranten tot boodschappen. De manier waarop je bezorgt, verschilt ook. Je denkt misschien als eerste aan een pakketbezorger die met een bakwagen langs huizen gaat. Of een scooterbezorger of autobezorger die 's avonds voor de deur staat met jouw bestelde sushibox. Maar wist je dat je ook prima met de fiets kunt bezorgen? Als fietsbezorger breng je meestal kranten of post rond, maar ook steeds meer pakketdiensten en supermarkten bezorgen met de fiets. Dan krijg je een mooie elektrische bakfiets mee om door de straten te scheuren.

Jouw werkdag als bezorger

Met welk voertuig je ook bezorgt en wat je ook rondbrengt, jouw werkdag als bezorger ziet er meestal ongeveer hetzelfde uit. Aan het begin van je shift meld je je bij het verzamelpunt. Daar maak je gezellig een babbeltje met je collega's voordat je jouw voertuig opzoekt. Met een beetje geluk is die al volgeladen door een lader en losser of postvoorbereider. Maar het kan ook zijn dat je dat zelf doet. Volgeladen? Tijd om achter het stuur te springen. Je stelt de navigatie in op het eerste adres en rijden maar.

Bezorg je maaltijden? Dan begint jouw shift bij het restaurant waar je werkt óf op de hub van een maaltijdbezorgdienst als Thuisbezorgd. Je rijdt steeds heen en weer tussen verschillende restaurants om nieuwe bestellingen op te halen. Dat maakt het werk net even anders dan bij andere banen als bezorger.

Onderweg zet je lekker een muziekje of jouw favoriete podcast op. Soms zit er een bijrijder naast je, dus dan klets je er op los. Je vindt de perfecte balans tussen vlot rijden en je aan de verkeersregels houden. Zo verschijn je zonder problemen bij het eerste adres. Daar verblijd je de klant met de ochtendkrant, nieuwe sneakers, een lekkere pokébowl of kratten met boodschappen.

Dit doe je allemaal met een glimlach natuurlijk, want wie weet levert dat je wel een mooie fooi op. Soms heb je een handtekening of betaling nodig, maar dat verschilt per bestelling. Daarna spring je weer achter het stuur en ga je door naar het volgende adres, totdat je door je bestellingen heen komt of jouw shift als bezorger erop zit.

Waar werkt een bezorger?

Een vaste werkplek heb je niet als bezorger. Je rijdt altijd rond om bestellingen te bezorgen. Misschien in de buurt, maar het kan ook zijn dat je door heel Nederland tourt. Hoe je bezorgt? Echt op allerlei manieren. Op de fiets, scooter, auto of in een bus. En ook voor welk bedrijf je bezorgt, verschilt. Een optie is bijvoorbeeld werken als krantenbezorger, postbezorger of folderbezorger. Deze jobs komen het meeste voor op de fiets of scooter. Ben je onder de 18? Dan zijn dit goede opties, want kranten en post bezorgen mag al vanaf je 15e. Folders bezorgen mag zelfs al wat eerder, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden.

Behalve papierwerk, kun je natuurlijk ook andere spullen bezorgen. Denk aan pakketten bezorgen voor postbedrijven of elektronicazaken. Daarvoor heb je vaak een grote bus nodig. Dat is ook het geval als je werkt als boodschappenbezorger voor een (online) supermarkt. Liever met de auto of scooter bezorgen? Dan is maaltijdbezorger een leuke optie. Dit kan direct voor restaurants, zoals een pizzazaak, maar ook bij overkoepelende bezorgservices zoals Thuisbezorgd.

De taken van een bezorger

 • Producten of maaltijden ophalen bij een verzamelpunt.
 • Mogelijk inladen van je voertuig met de bestellingen.
 • Veilig vervoeren van de bestellingen naar het juiste adres.
 • Bestelling afleveren bij de klant.
 • Eventueel regelen van de betaling of handtekening.
 • Schoonhouden van je voertuig.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als bezorger: hoe is dat?

Is bezorger worden wel iets voor jou? Dat ligt er maar nét aan wat jij prettig vindt en waar je goed in bent. Verder heeft elke job natuurlijk leuke en minder leuke kanten. We hebben dit voor je op een rijtje gezet. Zo kies je zelf of de voordelen voor jou belangrijker zijn dan de nadelen.

Voordelen van werken als bezorger

 • Het is een superflexibele baan. Of je nou 8 of 40 uur per week wilt werken als bezorger, het is allemaal mogelijk. Deze job past dus in ieder weekschema.
 • Vind je zelfstandigheid belangrijk? Reken daar maar op als bezorger. Je bent lekker zelf op pad, of eventueel met een bijrijder naast je. Geen leidinggevende dus die constant over je schouder meekijkt.
 • Je hebt geen specifieke opleiding nodig voor deze job, dus ook als student of zonder diploma kun je als bezorger aan de slag. En toch verdient het goed, omdat je vaak recht hebt op toeslag tijdens bepaalde werktijden én je fooien zelf mag houden.

Nadelen van werken als bezorger

 • Echt veel doorgroeimogelijkheden heb je niet, behalve tot shiftleader. Dus dit werk is vooral geschikt als tijdelijk werk. Maar hé, het staat sowieso goed op je cv.
 • Je hebt geen diploma nodig, maar moet wél een rijbewijs op zak hebben. Gelukkig hoeft dat niet als je wilt werken als fietsbezorger. Maar let op: voor een baan als pakket- of maaltijdbezorger moet je vaak 16 zijn, zelfs als je op de fiets bezorgt. Kranten of folders bezorgen mag wel al vanaf je 15e.
 • Wil je ervaring opdoen met werken in een team? Dan is bezorger worden misschien niet de beste keuze. Je werkt vooral zelfstandig en ziet je collega's eigenlijk alleen aan het begin en einde van je shift.

Jouw salaris als bezorger

Oké, maar hoeveel verdient een bezorger dan? Het salaris verschilt heel erg per werkgever. Er is dan ook niet één cao waar bezorger onder valt. Vraag daarom altijd wat een bezorger bij jouw werkgever verdient, dan weet je precies waar je aan toe bent.

Of we je dan wel iets kunnen vertellen over het gemiddelde salaris van een bezorger? Dit ligt tussen de € 1.800 en € 3.000 bruto per maand. Maar let op: dit geldt voor iemand die fulltime bezorgt. Werk je parttime? Het loon van een bezorger ligt per uur ergens tussen de € 10,- en € 17,-. Ben je jonger dan 21? Dan geldt voor jou het minimumjeugdloon.

Dat is nog exclusief fooien en eventuele toeslagen. Wat je dan nog extra krijgt? Dit verschilt per branche en werkgever. Als maaltijdbezorger krijg je misschien wel een mooie fooi als je lekker snel voor de deur van de klant staat. Ook krijg je bij sommige werkgevers een toeslag tijdens spitsuren, rond etenstijd dus.

De volgende stap als bezorger

Toe aan meer verantwoordelijkheden? Als bezorger heb je qua loopbaan niet heel veel opties. Je groeit vaak wel makkelijk door tot shiftleader. Dan geef je leiding aan een team van bezorgers, monitor je hun werkzaamheden en houd je je bezig met de planning. Maar vaak eindigt de carrièreladder daar. Zie werken als bezorger daarom vooral als een tijdelijke baan waar je lekker veel werkervaring opdoet. Dat staat in ieder geval mooi op je cv. Verder kun je het beroep bezorger op heel veel verschillende manieren invullen, dus switchen naar een ander voertuig of werkgever is vaak geen enkel probleem.

Merk je tijdens het werken als bezorger dat dit toch niet helemaal jouw ding is? Bespreek dit dan met je werkgever, want wie weet zijn er wel andere opties binnen het bedrijf. Horizontaal doorgroeien, heet dat. Vanuit een baan als pakketbezorger kun je bijvoorbeeld aan de slag als orderpicker in het magazijn. Daar verzamel jij alle bestellingen en maak je ze klaar voor verzending. Binnen deze job werk je meer samen, dus leuk voor als je het team-aspect mist tijdens het bezorgen. Bezorg je maaltijden voor een takeaway? Misschien kunnen ze jouw hulp wel gebruiken in de keuken.

Bezorger worden: wat heb je nodig?

The good news: je hebt geen specifiek diploma nodig als je bezorger wilt worden. The bad news: je hebt wel een rijbewijs nodig. Of nou ja, als je met de scooter, auto of bus wilt bezorger dan. Voor een fietsbezorger gelden weinig harde eisen, wel moet je vaak minstens 16 zijn als je maaltijden of pakketten wilt bezorgen. Gelukkig mag je kranten en folders al vanaf je 15e bezorgen.

Jouw skills

Hoewel je niet veel papieren nodig hebt, zijn werkgevers natuurlijk wel op zoek naar iemand die bij de job past. Wanneer pas jij nou binnen het plaatje? Als je altijd op tijd op je afspraken verschijnt, bijvoorbeeld. Zelfs liever 5 minuten van tevoren dan precies op de klok. Je doet graag dat tandje extra erbij om daarvoor te zorgen, maar houd je nog steeds netjes aan de (verkeers)regels. Toon je graag initiatief en beschrijven mensen jou als verantwoordelijk en betrouwbaar? Mooi, want ook dat vinden werkgevers heel belangrijk. Bezorger is tenslotte een zelfstandige job.

Cheat sheet voor je cv

Hoe laat je in één klap merken dat jij dé persoon bent voor de job? Door relevante skills op je cv te zetten. Hieronder verklappen we je welke competenties goed staan voor een baan als bezorger.

Skills
Betrouwbaar Rijbewijs AM of B
Flexibel Sociale vaardigheden
Kennis van verkeersregels Verantwoordelijk
Navigeren Zelfstandig werken

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Een baan als bezorger is niet voor iedereen weggelegd, dus we snappen het best als je nog twijfelt. Kijk daarom ook eens bij onze andere logistieke banen om meer inspiratie op te doen. Werk je bijvoorbeeld liever in een gezellig team en zoek je een bijbaan? Misschien vind je werken als postsorteerder wel leuk. Of ben je juist op zoek naar een leidinggevende baan? Lees onze pagina over supply chain manager om meer te leren over een van de hoogste functies op de logistieke carrièreladder. Zoals je ziet: opties genoeg. Zeker weten dat er een passende functie voor jou is.

Overzicht bezorger

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.800 tot € 3.000

Veelgestelde vragen

 • Wat verdient een bezorger?

 • Dit ligt eraan wat je precies bezorgt. Een maaltijdbezorger verdient bijvoorbeeld vaak wat meer dan een postbezorger. Gemiddeld ligt het bezorger salaris ongeveer tussen de € 1.800 en € 3.000 bruto per maand als je boven de 21 bent en fulltime werkt.

 • Hoe oud moet ik zijn om te werken als bezorger?

 • Om kranten of folders te bezorgen moet je minstens 15 jaar zijn. Wil je maaltijden, boodschappen, post of pakketten bezorgen? Meestal moet je dan 18 zijn, zelfs als je met de fiets bezorgt. Wil je de precieze eisen weten? Check onze bezorger vacatures.

 • Waar verdien je het meest met bezorgen?

 • Dit ligt echt aan de werkgever, maar meestal verdien je als maaltijdbezorger het beste. Dat komt omdat je vaak nog toeslagen bovenop je salaris krijgt en je fooi zelf mag houden.

Bekijk ook eens deze logistieke functies