Export manager

Werken als export manager: iets voor jou?

Wil je aan de slag in de logistiek, maar ben je meer een babbelaar dan een sjouwer? Dan vind je de functie export manager misschien wel interessant. Deze job ligt op het raakvlak van sales, logistiek en management en heeft ook een internationaal tintje. Veelzijdig werk dus, en een toffe uitdaging voor de leiderstypes onder ons. Meer weten? YoungCapital geeft je de ins en outs van het beroep export manager in deze functieomschrijving.


Wat doet een export manager?

Je had 'm vast al door: een export manager heeft iets met de export van goederen te maken. Klopt helemaal, maar dan weten we nog niet heel veel. Dus wat doet een export manager precies? Je werkt meestal voor een logistiek bedrijf of een producent van bepaalde goederen. Deze bedrijven hebben distributeurs nodig om hun spullen in te kopen en vervoersbedrijven om hun producten te verspreiden. Het liefst ook over de grens.

Daar komt de export manager bij kijken: jij bent verantwoordelijk voor het contact met nieuwe en bestaande klanten in het buitenland. Je maakt verkoopstrategieën op basis van de lokale markt. Deze leg je voor aan (potentiële) distributeurs om hen te overtuigen de producten van jouw bedrijf in te kopen. Daar komen vaak ook douaneformaliteiten bij kijken. Maar da's geen probleem, want als export manager weet jij daar alles van.

Jouw werkdag als export manager

's Ochtends vroeg kom je aan op het hoofdkantoor van jouw bedrijf. Voordat je jouw computer opstart om je mailbox te checken, neem je een flinke kop koffie. Die heb je wel nodig, want gisteren ben je net teruggekomen van een trip naar Portugal. Daar had je een meeting met een potentiële nieuwe klant. Succesvol, want er staat inmiddels een mooie handtekening onder het contract. Score! Maar jouw werk als export manager stopt nooit. Vandaag heb je een meeting met het internationale sales team. Het bedrijf wil volgend jaar de markt uitbreiden naar Oost-Europa en het is tijd om daar flink over te brainstormen.

Maar voordat het zo ver is, beantwoord je je mailtjes. Die nieuwe klant uit Spanje heeft een vraag over invoerrechten. No problemo, dat antwoord weet jij uit je hoofd. Daarna bel je met een klant uit Duitsland om de verkoopcijfers te bespreken. Hoe staat het ervoor op de markt? Gaat alles naar verwachting? Moeten er meer of minder producten worden geïmporteerd? Je schrijft alle gegevens netjes op. Zo kun je de cijfers morgen uitgebreid analyseren en de trends verder onderzoeken.

Na de lunch heb je nog net genoeg tijd om het contract met een nieuwe klant in Italië te controleren en corrigeren. Dan is het tijd voor je meeting. Samen met het sales team bespreek je de mogelijkheden op de Oost-Europese markt. Jullie houden daarbij rekening met de economie en de behoeften van de consument. Als export manager leid jij de meeting. Naderhand verzamel je alle besproken onderwerpen in een adviesrapport. Die leg je volgende week voor aan het management. Zit je werkdag erop? Tevreden stap je in de auto of op de trein, dagdromend over je volgende business trip.

Waar werkt een export manager?

Een export manager is een vertegenwoordiger van een bedrijf of merk dat goederen produceert en verkoopt. Je werkt dus meestal op het hoofdkantoor van zo'n bedrijf. Wat voor producten jouw bedrijf verkoopt, verschilt. Van kleding tot auto-onderdelen en van zuivelproducten tot bordspellen, het kan allemaal. Het hoofdkantoor is soms bij de fabriek of het magazijn, maar in andere gevallen is dit op een aparte locatie.

Hoewel het hoofdkantoor jouw officiële werkplek is, breng je hier niet altijd de meeste tijd door. Als export manager ben je namelijk veel on the road. En dan bedoelen we niet in een vrachtwagen om goederen te vervoeren, maar om (potentiële) klanten te bezoeken, naar internationale beurzen te gaan en lokale markten te onderzoeken. Je ontmoet daar regelmatig andere export managers van concurrenten. Op kantoor heb je vooral contact met export medewerker die onder jou werken, de accountmanager, het sales team en het management.

De taken van een export manager

  • Contact met internationale klanten onderhouden.
  • Potentiële nieuwe internationale klanten benaderen.
  • Marktanalyses van verschillende landen uitvoeren.
  • Verkoopstrategieën bedenken voor verschillende landen.
  • Rapportages opstellen van verkoopcijfers en toekomstplannen.
  • Douaneformaliteiten onderzoeken en contracten opstellen.
  • Internationale beurzen bezoeken.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als export manager: hoe is dat?

Eerlijk: werken als export manager is niet iedereens ding. Wel dat van jou? Daar kom je achter als je de voor- en nadelen van de job op een rijtje zet. En daar helpen we je natuurlijk graag bij.

Voordelen van werken als export manager

  • Je komt vaak in het buitenland, bezoekt daar beurzen en praat veel met internationale collega's. Daar zijn heel wat reisfanaten vast jaloers op!
  • Het werk is enorm afwisselend. De ene week zit je in Parijs voor een meeting met een potentiële klant en de volgende week bezoek je een beurs in Brussel. Tussendoor ben je op kantoor en spar je met collega's. Vervelen? Jou niet gezien.
  • Sales, economie, logistiek, management… Last van keuzestress? No worries, deze job neemt het allemaal samen in één.

Nadelen van werken als export manager

  • Met zo'n verantwoordelijke functie verbaast het je vast niet dat je hier het juiste papiertje voor moet hebben. Eerst even de schoolbanken in dus. Maar daar krijg je wél een leuke en goed betaalde job voor terug.
  • Is jouw sociale batterij snel leeg? Dan is deze functie waarschijnlijk best vermoeiend. Je overlegt namelijk dagelijks met veel verschillende mensen. Maar hé, da's wel mooi voor je persoonlijke ontwikkeling. En anders vind je vast een andere toffe logistieke job die wél bij je past. Opties genoeg.
  • Raakt jouw hoofd in de knoop van termen als markttrends en verkoopstrategieën? Tja, werken als export manager heeft wel een economisch kantje. Niet jouw ding, maar vind je contact met internationale klanten wel heel tof? Misschien vind je werken als expediteur of cargadoor dan leuker.

Jouw salaris als export manager

Als junior export manager ligt je salaris waarschijnlijk rond de € 2.500 bruto per maand. Het precieze bedrag verschilt per bedrijf, dus check dit altijd goed in de vacatures. Heb je al flink wat werkervaring? Dan loopt je salaris als export manager natuurlijk ook op. Maximaal verdien je zo'n € 6.000 bruto per maand.

Misschien nog wel leuker dan de moneys: je bent als export manager veel op reis. Naar potentiële klanten of beurzen bijvoorbeeld. Grote kans dat deze tripjes worden vergoed door jouw werkgever. Reizen en er nog geld mee verdienen ook, wie wil dat nou niet?

De volgende stap als export manager

Een export manager carrière is al behoorlijk hoog op de ladder, maar wie weet zijn er nog wel meer doorgroeimogelijkheden voor jou. Vaak ligt dat aan de grootte van het bedrijf. Denk aan een hogere positie in het management, zoals sales manager of zelfs CSO. Als je ambities hebt: The sky is the limit!

Wil je het liefst binnen de logistieke afdeling doorgroeien? Overweeg dan een switch naar de functie expediteur, cargadoor of logistiek planner. Bij deze functies ben je wat minder met sales en economische rapporten bezig, maar echt met het logistieke proces. Denk aan het regelen van het meeste efficiënte transport voor goederen en het in orde maken van alle douaneformaliteiten.

Export manager worden: wat heb je nodig?

Dit komt vast niet als een verrassing: als export manager heb je wel een papiertje nodig. Meestal moet dit minstens een hbo-diploma zijn voor International Business of een andere opleiding in de richting van economie of sales. Maar sommige bedrijven die een junior export manager zoeken, vinden hbo-werk- en -denkniveau voldoende. Nice, want dan maak je ook kans zonder specifieke economische opleiding.

Jouw skills

Een relevant diploma is handig, maar jouw skills zijn vaak nog belangrijker. Leer jij zonder moeite een nieuwe taal en weet je veel over culturele verschillen tussen landen? Mooi, want dit zijn goede eigenschappen van een export manager. Binnen deze functie schat je namelijk telkens in welke verkoopstrategie aanslaat in verschillende landen. Goede Engelse taal skills zijn daarbij onmisbaar. Spreek je daarnaast ook nog een vreemde taal? Bien! Welke taal je nodig hebt, hangt af van de klanten van een bedrijf. Speel hier dus op in tijdens het solliciteren. Spreek jij vloeiend Spaans en heeft een bedrijf veel Spaanstalige klanten? Tijd om op die solliciteerknop te klikken.

Heb jij ervaring met klantcontact? Bijvoorbeeld door een bijbaan als kassamedewerker of in de klantenservice? Mooi meegenomen, al helemaal als je goed weet in te spelen op de wensen van een klant. Een klantgerichte houding neem je namelijk ook altijd aan als export manager. En een netwerk opbouwen is een van je belangrijkste taken, dus praten over koetjes en kalfjes hoort er ook bij.

Verder moet je ook vrienden zijn met cijfers en computers. Als je niet met klanten in gesprek bent, ben je namelijk vaak bezig met het analyseren van markttrends en het opstellen van economische rapporten. Kennis van Microsoft Office is daarbij een must. Heb je ook ervaring met andere IT-systemen? Dat is helemaal mooi.

Cheat sheet voor je cv

Heb jij dé skills in huis voor een export manager? Stap één is dit laten zien aan de werkgever. Zet jouw competenties en vaardigheden daarom duidelijk op je cv. En vergeet natuurlijk niet na te denken over goede voorbeelden voor tijdens je sollicitatiegesprek.

Skills
Engelse taal Klantgerichte houding
Kennis van culturele verschillen Microsoft Office
Kennis van IT Netwerken
Kennis van markttrends Vreemde talen

Check onze logistieke vacatures



Een andere baan in de logistiek

Is het 'm toch niet helemaal, zo'n baan als export manager? Maak je vooral geen zorgen, want er zijn opties genoeg in de logistiek. Dat betekent dat er altijd wel een job tussenzit die bij jou past. Wat dacht je bijvoorbeeld van een baan als logistiek manager? Da's ook een hoge managementfunctie, maar dan ben je verantwoordelijk voor het logistieke proces in plaats van het werven van internationale klanten.

Wil je toch graag iets met import en export doen, maar zie je al dat netwerken niet zo zitten? Misschien vind je een baan als declarant wel leuk. Dan houd je je vooral bezig met alle administratie rondom het importeren en exporteren van goederen. Niet wat je zoekt? Je vindt ook wat meer actieve jobs tussen onze logistieke functies, zoals bezorger en heftruckchauffeur.

Overzicht export manager

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Hbo
Salarisindicatie (21+) € 2.500 tot € 6.000
Gerelateerde functies Douanier, expediteur, export medewerker

Veelgestelde vragen

  • Wat doe je als export manager?

  • Als export manager werk je bij een (logistiek) bedrijf en ben je verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe klanten over de grens. Je benadert nieuwe distributeurs en onderhoudt bestaande contacten.

  • Waar vind ik een baan als export manager?

  • Misschien wel via YoungCapital! Tussen onze logistieke vacatures vind je regelmatig export manager jobs, dus houd ze goed in de gaten en stel eventueel een e-mailalert in.

  • Wat verdien je als export manager?

  • Jouw loon als export manager hangt af van je ervaring. Als starter ligt het export manager salaris rond de € 2.500 bruto per maand, terwijl je met meer werkervaring tot zo'n € 6.000 verdient. Verder verschilt het ook per bedrijf, dus vraag goed naar de arbeidsvoorwaarden als je solliciteert.

Bekijk ook eens deze logistieke functies