Heftruckmonteur

Werken als heftruckmonteur: iets voor jou?

Wil je werken in de logistiek, maar ben je meer van het sleutelen aan machines dan het slepen met kratten? Goed nieuws voor jou: technische wonders zijn namelijk broodnodig, zoals heftruckmonteurs. Maar wat houdt zo'n job precies in? Dat legt YoungCapital je uit. Zo kom je er in no time achter of werken als heftruckmonteur jouw volgende uitdaging is.


Wat doet een heftruckmonteur?

Een heftruckmonteur is, surprise, iemand die heftrucks repareert. Je weet wel, van die wagens waarmee je zware pallets op de juiste plek in het magazijn tilt. Heftrucks worden meestal aangedreven door een elektromotor, dus als heftruckmonteur weet jij alles over elektrotechniek. Je repareert niet alleen kapotte heftrucks, maar voert ook onderhoudsbeurten uit om te voorkomen dat de trucks stuk gaan. Soms wordt deze functie 'servicemonteur' genoemd, en dan ben je specialist op het gebied van heftrucks.

Jouw werkdag als heftruckmonteur

Je begint jouw werkdag als heftruckmonteur bij het service- en onderhoudsbedrijf waar je werkt. Daar check je jouw afspraken en haal je de bedrijfsauto op. Tijd om te vertrekken naar het eerste adres. Je komt aan bij het distributiecentrum van jouw klant, waar de heftrucks hoognodig wachten op een onderhoudsbeurt. Met een doos vol gereedschap stap je het magazijn binnen en meld je je bij een van de leidinggevenden. Inmiddels weet je de weg wel naar de trucks, en anders wijst een van de medewerkers je vriendelijk naar de juiste plek.

Gereedschapskist open en handen uit de mouwen? Jouw werk als heftruckmonteur kan beginnen. Je kijkt de heftrucks na op alle onderdelen en werkt de lijst met criteria netjes af. Je controleert onder andere de accu's en laadt deze waar nodig op. Of je verhelpt slijtages aan bepaalde onderdelen. Ook zorg je ervoor dat het oliepeil weer in orde is en stel je met een laptop de heftruck helemaal af op de wensen van het bedrijf.

Zit de onderhoudsbeurt er op? Dan vertrek je naar het volgende adres. Daar wacht een kapotte heftruck op je. De klant weet nog niet precies wat er aan de hand is, dus aan jou als heftruckmonteur de taak om daarachter te komen. Meestal repareer je de heftrucks op locatie, maar als er grote onderdelen stuk zijn, moet je de truck misschien vervoeren naar de garage van jouw bedrijf. Daarvoor vraag je hulp aan je leidinggevende.

Aan het einde van de dag breng je jouw bus terug naar de locatie en sluit je jouw dienst af met de andere heftruckmonteurs. Je checkt nog even welke afspraken je morgen hebt en dan is het alweer tijd om naar huis te gaan.

Waar werkt een heftruckmonteur?

Meestal werk je als heftruckmonteur buitendienst. Dat betekent dat je vanuit een service- en onderhoudsbedrijf bij klanten langsgaat om hun heftrucks te controleren, onderhouden en repareren. Dit zijn vooral logistieke bedrijven, zoals distributiecentra en transportbedrijven. Sommige heftruckmonteurs werken juist intern bij zo'n logistiek bedrijf. Dan repareer je dus alleen de heftrucks van het bedrijf.

In ieder geval werk je als heftruckmonteur vooral zelfstandig. In de buitendienst ga je met je eigen bedrijfsauto op pad om klanten te helpen. En als interne heftruckmonteur sleutel je ook in je eentje aan een heftruck. Wel overleg je regelmatig met je teamlead en is er gelukkig genoeg tijd om voor en na je dienst gezellig een kop koffie te drinken met je collega-monteurs.

Hoe het zit met de werktijden? Dit verschilt per werkgever. Er zijn genoeg bedrijven die op kantoortijden werken, maar sommige werkgevers willen dat je flexibel inzetbaar bent als heftruckmonteur. Bijvoorbeeld als je onverwachte storingen moet verhelpen. Het werk in de logistieke sector gaat immers 24/7 door.

De taken van een heftruckmonteur

 • Ingeplande onderhoudsbeurten geven aan heftrucks.
 • Kapotte heftrucks bestuderen en repareren.
 • Storingen aan heftrucks verhelpen.
 • Heftrucks op de gewenste manier instellen met een laptop.
 • Op de hoogte blijven van de nieuwste technieken rondom heftrucks.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als heftruckmonteur: hoe is dat?

Niet iedereen vindt sleutelen aan heftrucks even leuk. En er zijn nog meer voor- en nadelen aan werken als heftruckmonteur. Check ze hieronder en bepaal voor jezelf of je eerder blij wordt van de pros dan somber van de cons.

Voordelen van werken als heftruckmonteur

 • Werken als heftruckmonteur is een zelfstandige en verantwoordelijke job. Haal je daar veel meer voldoening en energie uit dan wanneer er een leidinggevende over je schouder meekijkt? Top, dan zit je in deze job wel goed.
 • Altijd al een auto van de zaak willen hebben? Big chance dat je die wel krijgt als heftruckmonteur. En met een beetje geluk mag je 'm nog naar huis rijden ook.
 • Houd je van afwisselend werk en vliegt een dag voor jou sneller voorbij als je steeds onderweg bent? This is your place to be. Als heftruckmonteur reis je tussen verschillende klanten en zit je dienst er zó op.

Nadelen van werken als heftruckmonteur

 • Ben je niet zo'n technisch wonder en raak je maar in de war van al die verschillende onderdelen? Tja, dan is dit misschien niet helemaal jouw ding. Maar wat dacht je van zelf een heftruck besturen? Daar hoef je niet voor te kunnen sleutelen.
 • Werk je het liefste in een team? Heftruckmonteurs werken eigenlijk altijd zelfstandig, dus houd daar rekening mee. Genoeg andere opties in de logistiek als jij meer een teamplayer bent.
 • Wil je liever niet de schoolbanken in om voor een nieuwe job te leren? Dat is vaak wel nodig als je wilt werken als heftruckmonteur. Je moet namelijk genoeg kennis van elektrotechniek hebben. Heb je al eerder gewerkt als (auto)monteur? Dan heb je een voordeel. Bij sommige werkgevers kun je dan alsnog intern de juiste kennis opdoen. Dat gaat wat sneller dan een opleiding volgen.

Jouw salaris als heftruckmonteur

But what about the money? Reken als heftruckmonteur op een salaris ergens tussen de € 2.200 en € 3.500 bruto per maand. Dit verschilt per werkgever, dus kijk altijd goed waar je de beste deal sluit. Maar, logisch natuurlijk: hoe langer je werkt als heftruckmonteur, hoe meer moneys je binnensleept. Let ook op je werktijden. Misschien zijn onregelmatige werktijden niet heel fijn, maar ze leveren wel een toeslag bovenop je salaris op. Aan jou de keus.

De volgende stap als heftruckmonteur

Misschien ben je het sleutelen op een gegeven moment beu en wil je iets meer. Meer geld of meer verantwoordelijkheden, om precies te zijn. Of misschien wel allebei. Gelukkig kun je genoeg stappen maken vanuit een baan als heftruckmonteur. Een logische doorgroeimogelijkheid is teamleider. Dan komen de andere monteurs naar jou toe met vragen en voer je lastige reparaties uit. Een goede keuze dus als je al een hoop ervaring hebt opgedaan en graag een team wilt leiden.

Binnen het vak monteur kun je natuurlijk ook nog andere kanten op. Wat dacht je van vrachtwagens of kranen repareren? De basis weet je al, dus je hebt waarschijnlijk binnen no time die extra kennis opgedaan.

Heftruckmonteur worden: wat heb je nodig?

Klaar om je gereedschapsdoos te pakken? Wacht even, want je hebt voor een baan als heftruckmonteur wel de juiste papieren nodig. Een passend mbo-diploma, bijvoorbeeld. Sommige werkgevers vragen om een specifieke opleiding, zoals Mechatronica, Elektrotechniek of Werktuigbouwkunde. Maar dit is niet altijd nodig. Soms kun je met wat basiskennis al aan de slag en leer je intern verder. Wat je verder nodig hebt? Een VCA-diploma. Of nou ja, de bereidheid om die te halen, want ook dit kan vaak intern. Lees in ieder geval altijd goed de functie-eisen door, zodat je weet waar je aan toe bent.

Jouw skills

Een geschikt mbo-diploma is handig, maar het is misschien nog wel belangrijker dat je de juiste vaardigheden hebt. Natuurlijk heb je kennis van heftrucks nodig om ze te repareren. Dit leer je on the job, maar je maakt zeker indruk als je al het een en ander van deze machines weet. Verdiep je er dus vast in, dan sta je niet met een mond vol tanden als er tijdens een sollicitatiegesprek vaktermen worden rondgegooid.

Wat nog meer belangrijk is? Je bent als heftruckmonteur niet alleen een monteur, maar ook een visitekaartje van het service- en onderhoudsbedrijf. Heel belangrijk dus om vriendelijk te zijn tegen de klant en hen altijd zo goed mogelijk te helpen. Heb je al ervaring met klantcontact en noemen mensen jou altijd beleefd en duidelijk? Bonuspunten voor jou.

Vind je het heerlijk om dingen zelf uit te pluizen en pas om hulp te vragen als dat écht nodig is? Dat past goed bij een heftruckmonteur, omdat je zoveel mogelijk zelfstandig aan het werk gaat. Natuurlijk kun je altijd bij je teamlead terecht als je ergens niet uitkomt.

Cheat sheet voor je cv

Nog even in a nutshell: dit zijn belangrijke skills voor een heftruckmonteur. Zet ze op je cv, dan weet je zeker dat je indruk maakt op de werkgever.

Skills
Gevorderde kennis van heftrucks Rijbewijs B
Heftruckcertificaat Sociale vaardigheden
Klantgericht VCA-diploma
Oplossingsgericht werken Zelfstandig werken

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Ben jij toch niet zo heel handig met gereedschap? No worries, je kunt het sleutelen ook aan iemand anders overlaten. Waarschijnlijk past een andere baan in de logistiek beter bij je. Wil je liever zelf de heftruck besturen en zware pallets verplaatsen? Dan vind je werken als heftruckchauffeur waarschijnlijk leuker dan een baan als heftruckmonteur.

Werk je wel graag met machines, maar hoef je ze niet per se te repareren? Wat dacht je dan van een baan als operator? Klinkt het verbeteren van logistieke processen als een leuke uitdaging? Lees dan eens onze info over de logistiek engineer en logistiek coördinator. Niet jouw ding? Dan zijn er nog genoeg andere logistieke functies om uit te kiezen, van belader tot logistiek manager.

Overzicht heftruckmonteur

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.200 tot € 3.500

Veelgestelde vragen

 • Wat heb je nodig om heftruckmonteur te worden?

 • Een geschikt mbo-diploma, bijvoorbeeld voor Elektrotechniek, Mechatronica of Werktuigbouwkunde. Ook heb je een VCA-diploma nodig, maar die is vaak aan te vragen via de werkgever.

 • Waar vind ik een baan als heftruckmonteur?

 • Via YoungCapital, natuurlijk! Check de mogelijkheden in onze logistieke vacatures.

 • Wat verdien je als heftruckmonteur?

 • Het heftruckmonteur salaris ligt ongeveer tussen de € 2.200 en € 3.500 bruto per maand, afhankelijk van je werkervaring.

Bekijk ook eens deze logistieke functies