Koerier

Werken als koerier: iets voor jou?

Voel jij je het meest op je plek achter het stuur? Dan ben je bij dit beroep aan het juiste adres. De hele dag autorijden en pakketten bezorgen, dat is werken als koerier in a nutshell. Maar hoe zit dat precies met het salaris van een koerier en wat heb je eigenlijk nodig om koerier te worden? YoungCapital heeft alles van A tot Z uitgezocht. Lees snel verder om te ontdekken of werken als koerier jouw ding is. Ben je al overtuigd? Pak dan meteen je kans en neem een kijkje bij de openstaande vacatures.


Wat doet een koerier?

Waarschijnlijk vraag je je af wat een koerier is en doet. Als je een online bestelling hebt geplaatst bij je favoriete winkel of als je een verjaardagscadeau opstuurt voor je beste vriend, wordt deze afgeleverd door een koerier. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het bezorgen van pakketten. Dit doe je zo snel en veilig mogelijk. Dit beroep ken je waarschijnlijk ook als bezorger of pakketbezorger. Eigenlijk doen deze beroepen hetzelfde, maar het grote verschil is dat een koerier niet alleen in een bestelbus rondrijdt. Hou je wel van een goede work-out en train je het liefst dagelijks je benen? Dat komt goed uit, want als fietskoerier bezorg je alle pakketten met, jawel, de fiets.

Jouw werkdag als koerier

Jouw werkdag als koerier begint 's ochtends op het distributiecentrum. De postsorteerders en postvoorbereiders hebben alle pakketten die jij tijdens deze rit moet afleveren alvast klaargezet. Soms moet je deze pakketten zelf nog inladen in je bestelbus of fietsbak, maar soms staat alles al klaar bij jouw binnenkomst. Samen met de planner neem je door wat jouw route is, je springt in de auto en rijden maar. Je rijdt van adres naar adres en levert het juiste pakket bij het juiste huis af. Zijn de bewoners niet thuis? Dan weet jij precies wat je moet doen: aanbellen bij de buren. Of je neemt het pakket weer mee in je bestelbus of fietsbak en probeert het morgen nog een keer.

Maar als koerier bezorg je niet alleen pakketten, soms moet je deze ook ophalen. Je gaat langs bij particulieren of bedrijven die via jouw bezorgdienst een ophaalafspraak hebben aangemaakt. Op het afgesproken tijdstip sta jij voor de deur en neem je het pakket in ontvangst. Vervolgens retour je het pakket of stuur je het op naar degene waar het naartoe moet. Jouw werkdag eindigt dus niet altijd met een lege bus, aangezien je deze pakketten terugneemt naar het distributiecentrum.

Waar werkt een koerier?

Een koerier werkt bij een bezorgbedrijf, zoals PostNL, UPS of DHL. Je rijdt dan vaak rond in een bestelbus van de zaak, maar bij sommige werkgevers mag je ook in je eigen bestelbus aan de slag. Heb je ambitie om de grens over te steken? Dan zit je bij de meeste bezorgdiensten wel goed, omdat deze ook in het buitenland afleveren. Je mag jezelf dan ook internationaal koerier noemen. Als je gaat werken als fietskoerier, kan het ook zo zijn dat je voor een lokale horecazaak werkt en maaltijden rondbrengt. Of je rijdt rond met een bakfiets vol pakketten, zoals bij Coolblue.

De taken van een koerier

 • Pakketten ophalen van het distributiecentrum.
 • Bezorgroute doornemen met de planner.
 • Pakketten en goederen afleveren bij het juiste adres.
 • Pakketten ophalen als er een ophaalafspraak is gemaakt.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als koerier: hoe is dat?

Let's be real, iedere baan heeft zijn voor- en nadelen. Dus ook als je gaat werken als koerier. Waar je rekening mee moet houden? Wij hebben het op een rijtje gezet.

Voordelen van werken als koerier

 • Ben jij die persoon die tijdens een roadtrip het liefst rijdt? Als koerier hoef je nooit meer ruzie te maken over het feit wie achter het stuur zit. Het grootste deel van jouw werkdag bestaat namelijk uit autorijden.
 • Nog bezig met je studie of wil je naast een andere baan nog wat moneys verdienen? Dan zit je met een flexibele baan als koerier zeker goed. Zo kun je in de avonduurtjes wat bijverdienen, maar kun je ook 40 uur per week aan de slag. Het is maar net wat jou het best uitkomt. Want parttime of fulltime, alles is mogelijk.
 • Ben jij je eigen favoriete gezelschap? Als koerier werk je zelfstandig en heb je niet veel met je collega's te maken. Heel af en toe rijdt er een bijrijder mee voor de grotere pakketten, maar over het algemeen werk je in je eentje.

Nadelen van werken als koerier

 • Als koerier kun je niet heel veel stappen zetten op de carrièreladder. Lijkt het je tof om voor werk naar het buitenland te gaan? Dan is werken als internationaal koerier een mooie stap voor je.
 • Om te werken als koerier heb je een rijbewijs B en een jaar rijervaring nodig. Heb je je eerste rijles nog niet gehad? Gelukkig kun je ook altijd nog werken als fietskoerier als je je rijbewijs nog niet op zak hebt.
 • In deze functie werk je niet veel met collega's en ben je voornamelijk op jezelf aangewezen. Wel fijn dat je zelf bepaalt welke muziek je luistert en welke sluiproute je deze keer pakt.

Jouw salaris als koerier

Maar wat verdient een koerier dan precies aan het einde van de maand? Dat hangt af van het aantal uur dat je werkt en hoe oud je bent. Een fulltime koerier verdient een salaris tussen de € 2.000 en € 3.000 bruto per maand. Zit je nog op school of heb je ook nog een andere baan? Dan werk je minder dan 40 uur per week, waardoor je loonstrookje er ook anders uitziet. Als koerier ligt het uurloon tussen de € 10,- en € 17,-. Ben je nog geen 21 jaar? Dan geldt voor jou het minimumjeugdloon.

Bovenop dit salaris verdien je soms ook extra toeslagen als je op onregelmatige tijden werkt. Ga je aan de slag als fietskoerier en voorzie je mensen van hun bestelde maaltijd? Misschien verdien je dan nog een leuke fooi als je je werk goed doet. Zo ligt het salaris van een koerier misschien wel een stuk hoger.

De volgende stap als koerier

Voordat je begint aan een carrière als koerier is het belangrijk om te weten dat dit beroep niet veel doorgroeimogelijkheden biedt. Als koerier groei je voornamelijk door in de afstanden die je rijdt. Werken als internationaal koerier is bijvoorbeeld een logische volgende stap in je carrière. Nog een andere stap die je kunt maken, is werken als shiftleader. Je zit dan meestal zelf niet meer achter het stuur, maar je geeft leiding aan andere koeriers. Je stuurt hen aan en zorgt voor een goede planning. Verder houdt het op met de doorgroeimogelijkheden, dus dit beroep is vooral een mooie eerste stap in het werkveld. En het staat ook nog eens goed op je cv.

Koerier worden: wat heb je nodig?

Wist je dat je zonder diploma al koerier kunt worden? Dat maakt dit beroep dan ook extra aantrekkelijk voor mensen die naast een studie wat extra's willen verdienen. Maar toch moet je wel iets belangrijks op zak hebben als je wilt werken als koerier: een rijbewijs B. De meeste werkgevers vragen ook minimaal een jaar rijervaring, maar dit verschilt per werkgever. Lees daarom altijd goed de vacaturetekst, zodat je precies weet wat er van jou verwacht wordt. Heb je nog geen rijbewijs en begin je voorlopig ook niet aan je rijlessen? No worries. Dan is werken als fietskoerier waarschijnlijk meer jouw ding.

Om aan te tonen hoe betrouwbaar je bent, vragen sommige werkgevers naar een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Of dit ook voor jou van toepassing is, staat aangegeven in de vacaturetekst.

Jouw skills

Maar met alleen een rijbewijs ben je er nog niet. Als koerier zit het met jouw sociale vaardigheden ook goed. Je staat mensen te woord en je bent vaak het eerste aanspreekpunt voor de klant, omdat je bij hun op de stoep verschijnt. Je weet hoe je om moet gaan met klachten en lost eventuele problemen op voor de klant. En natuurlijk voel je je als een vis in het water achter het stuur. Je bent oplettend, scherp en kunt goed anticiperen. Zo heb jij al mijlenver in de gaten dat de auto's voor je remmen of welke afslag je moet pakken.

Cheat sheet voor je cv

Hoe overtuig je je toekomstige werkgever dat jij dé koerier bent die zij zoeken? Door onderstaande skills op je cv te vermelden.

Skills
Anticiperen Rijbewijs B
Betrouwbaar Zelfstandig werken
Kennis van verkeersregels Navigeren
Sociale vaardigheden Verantwoordelijk

Check onze logistieke vacatures

Een andere baan in de logistiek

Denk je dat werken als koerier niet jouw ding is? Dan zijn er gelukkig nog veel meer mogelijkheden in de logistiek. Wat dacht je van een baan als magazijnmedewerker? In deze functie zorg je ervoor dat alles achter de schermen op rolletjes verloopt. Ideaal dus, als je een echte regelneef bent. Of misschien heb je wel flinke spierballen die je dagelijks kunt gebruiken als verhuizer? Als je op zoek bent naar een baan waar je veel sociale contacten hebt, zit je als kassamedewerker helemaal goed. Zoals je al ziet, genoeg mogelijkheden. Neem eens een kijkje bij alle banen in de logistiek om te ontdekken of er wat leuks voor je tussen staat.

Overzicht koerier

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 2.000 tot € 3.000

Veelgestelde vragen

 • Wat verdient een koerier?

 • Het salaris van een koerier ligt tussen de € 2.000 en € 3.000 bruto per maand.

 • Wat heb ik nodig om te werken als koerier?

 • Om koerier te worden heb je een rijbewijs B en minimaal één jaar rijervaring nodig. Weten wat jouw toekomstige werkgever precies vraagt? Neem een kijkje bij de koerier vacatures en ontdek wat de functie-eisen zijn.

 • Wat is een koerier?

 • Een koerier is iemand die pakketten bezorgt in een bestelbus of fiets.

Bekijk ook eens deze logistieke functies