Logistiek manager

Werken als logistiek manager: iets voor jou?

Heb jij al een aantal jaar ervaring in de logistieke branche en ben je toe aan een volgende stap? Dan is de functie logistiek manager een logische doorgroeimogelijkheid. Maar wat doet een logistiek manager en wat verdient een logistiek manager? YoungCapital to the rescue. Hier vind je een uitgebreide functieomschrijving van de logistiek manager.


Wat doet een logistiek manager?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat een logistiek manager is en doet. Klinkt waarschijnlijk als een open deur, maar in deze functie ben je verantwoordelijk voor logistieke processen. Dat is wel een hele recht door zee functieomschrijving van een logistiek manager, want wat houdt dat precies in? Alle processen waarmee het bedrijf waarvoor je werkt te maken heeft: van logistiek tot distributie en transport en alles wat daartussenin zit. Zo regel je alle inkomende en uitgaande goederen en houd je de voorraad in de gaten. Begint de voorraad te krimpen? Dan zorg je ervoor dat het weer aangevuld wordt. Kortom: je weet alle logistieke balletjes hoog te houden. Kortom: je weet alle logistieke balletjes hoog te houden.

Maar als logistiek manager houd je je niet alleen bezig met de uitvoerende taken, je geeft ook leiding aan verschillende afdelingen binnen het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de afdelingen inkoop, distributie, klantenservice en warehousing. Je bewaakt de doelstellingen die voor jou en jouw team zijn opgesteld en doet er alles aan om deze te behalen.

Jouw werkdag als logistiek manager

Jouw werkdag als logistiek manager begint op kantoor waar je de dag doorneemt. Je agenda is gevuld met verschillende afspraken: van een intern overleg over voorraadbeheer tot een functioneringsgesprek met een werknemer van de inkoopafdeling. Tussen je afspraken door monitor je de dagelijkse processen. Waar is het personeel mee bezig? Moet je orders in ontvangst nemen? Welke taken en werkzaamheden moeten er verdeeld worden? Je bent altijd overal van op de hoogte.

Als logistiek manager houd je allerlei verschillende balletjes hoog en zorg je ervoor dat de processen goed verlopen. Hoe je dat precies doet? Jij zit een groot deel van je werkdag achter het bureau en houdt via de computer de resultaten in de gaten. Zo worden de orders die de orderpickers scannen automatisch doorgestuurd naar jouw computer. Je ziet precies of jullie op schema liggen en grijpt in als het nodig is.

Misschien zit al jouw personeel niet bij jou op de vestiging, maar is het team verdeeld over meerdere locaties. Het maakt niet uit hoe ver weg ze zitten, jij bent hun contactpersoon. Zijn er knelpunten die je niet vanaf een afstand kunt oplossen? Dan ben je de beroerdste niet om een bezoekje te brengen aan de vestiging.

Waar werkt een logistiek manager?

Een logistiek manager werkt bij verschillende soorten bedrijven. Je kunt aan de slag bij een export- of transportbedrijf, maar bij een bedrijf in de detailhandel kom je de logistiek manager ook tegen. Denk bijvoorbeeld aan Bol.com of Albert Heijn. Het zijn altijd bedrijven die een product verkopen en als logistiek manager zorg jij ervoor dat de klanten voor een mooi gevuld schap staan. Of zo snel mogelijk hun nieuwe e-reader in huis hebben.

Als logistiek manager speel je een belangrijke rol in de logistiek. Je schakelt niet alleen met het personeel binnen het bedrijf, maar je staat ook in contact met de leveranciers en fabrikanten. En bij sommige werkgevers heb je ook nog contact met klanten. De functie is dan ook een van de hoogste binnen de logistieke keten.

De taken van een logistiek manager

 • Doelstellingen opstellen en bewaken.
 • Verschillende logistieke afdelingen aansturen.
 • Werkprocessen analyseren en optimaliseren.
 • Kwaliteit van de processen beheren.
 • Voorraadbeheer.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als logistiek manager: hoe is dat?

Het verbaast je waarschijnlijk niet dat iedere baan zo zijn ups en downs heeft. Dus ook deze functie. Welke voor- en nadelen heeft het werk van een logistiek manager?

Voordelen van werken als logistiek manager

 • Wil je in de logistiek werken, maar gaat je voorkeur uit naar een kantoorbaan? Dan heb je als logistiek manager the best of both worlds.
 • Ben jij een echte sociale vlinder? Deze baan is misschien wel een van de meest sociale beroepen binnen de logistieke sector. Je schakelt namelijk met allerlei verschillende mensen en voor jouw team ben je ook contactpersoon.
 • Is routine jouw grootste nachtmerrie? Heb jij even geluk, want als logistiek manager is je takenpakket zo breed dat je continu andere werkzaamheden oppakt. Het ene moment voer je een beoordelingsgesprek en het volgende moment doe je een kwaliteitscontrole.

Nadelen van werken als logistiek manager

 • Op zoek naar een baantje naast je studie? Deze functie is bij de meeste werkgevers niet parttime, dus je kunt alleen aan de slag als fulltime logistiek manager.
 • Als contactpersoon sta je altijd klaar voor jouw personeel. Ja, dat betekent ook in het weekend en in de late avonduren. Heeft iemand een vraag over het rooster of komen ze ergens niet uit? Dan kunnen ze bij jou terecht. Gelukkig ben jij behulpzaam.
 • In deze functie zit je voornamelijk achter de computer. Vind jij het leuk om ook nog actief te zijn op de werkvloer? Misschien is werken als logistiek teamleider dan meer jouw ding.

Jouw salaris als logistiek manager

Wat verdient een logistiek manager dan eigenlijk? Het salaris van een logistiek manager ligt tussen de € 4.000 en € 7.000 bruto per maand. Maar wat bepaalt dan precies hoe hoog het logistiek manager salaris is? Dat ligt vooral aan je werkervaring en de verantwoordelijkheden die bij jouw functie horen. Dit verschilt namelijk per werkgever en de grootte van het bedrijf. Toch kunnen werkgevers niet te erg verschillen, omdat alles over salarissen en loonsverhogingen is vastgelegd in een cao. De cao waarin de functie logistiek manager valt, is transport en logistiek. Als je net begint, ligt het bruto maandsalaris rond de € 4.000 bruto per maand. Doe je meer ervaring op, dan zet je leuke stappen op de salarisladder en ga je steeds meer cashen. Jouw harde werk moet natuurlijk wel beloond worden.

De volgende stap als logistiek manager

De volgende stap zit voornamelijk in het salaris van een logistiek manager. Als je meer ervaring op doet, zie je dit ook terug op je loonstrookje. Ben je al een tijdje en het werk en mag je jezelf inmiddels senior noemen? Believe us, dan verdien je een lekker maandsalaris.

Ben je op zoek naar een hele andere functie als volgende stap? Omdat het beroep van logistiek manager al zo hoog in de logistieke keten staat, zijn de doorgroeimogelijkheden beperkt. Je zou bijvoorbeeld aan de slag kunnen als inkoopmanager of supply chain manager. In beide functies geef je leiding aan een team en houd je je nog steeds bezig met verschillende processen binnen de logistiek.

Tekst

Logistiek manager worden: wat heb je nodig?

Als je een mbo- of hbo-diploma op zak hebt, hebben we goed nieuws. Dit heb je namelijk nodig om aan de slag te gaan als logistiek manager. Wat dacht je bijvoorbeeld van de mbo-opleiding Logistiek Manager? In 6 maanden bereid je je voor op je carrière en leer je niet alleen uit je studieboeken. Je doet namelijk meteen ervaring op in de praktijk. Zo leer je meteen hoe je een team aanstuurt. Maar als je een hbo-opleiding in de richting van logistiek, retail of management hebt gevolgd zit je ook helemaal goed.

Jouw skills

Naast het juiste papiertje moet jouw persoonlijkheid natuurlijk ook passen bij dit beroep. Hak jij snel knopen door? In deze functie ben je eindverantwoordelijke, wat ook betekent dat jij beslissingen moet nemen. Gelukkig heb jij daar geen moeite mee. Dat geldt ook voor jouw stressbestendigheid, want stress komt niet voor in jouw woordenboek. Vind jij het niet moeilijk om iemand ergens op aan te spreken, maar doe je dit altijd wel op een professionele manier? Dat is belangrijk in een leidinggevende rol als logistiek manager, omdat je naast alle leuke gesprekken soms ook slecht nieuws moet brengen.

Cheat sheet voor je cv

Hoe zet je nou precies op papier dat jij dé logistiek manager bent die je toekomstige werkgever zoekt? Door onderstaande skills op je cv te zetten.

Skills
Besluitvaardig Plannen
Communicatieve vaardigheden Stressbestendig
Leiding geven Verantwoordelijk

Check onze logistieke vacatures

Een andere baan in de logistiek

Lijkt een baan als logistiek manager je wel wat, maar is het iets teveel verantwoordelijkheid? Misschien word je dan enthousiaster van een baan als logistiek supervisor. Je werkt dan ook nog mee op de werkvloer, waardoor je niet de hele dag achter de computer zit. Als je een kantoorbaan ziet zitten, maar niet op zoek bent naar een leidinggevende functie, is werken als logistiek planner wel jouw ding. Of misschien ben je juist op zoek naar een uitvoerende baan, zoals postbode of maaltijdbezorger? Dan zit je bij de logistieke beroepen ook helemaal goed. Zoals je al ziet, er zijn genoeg mogelijkheden in de logistiek.

Overzicht logistiek manager

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo, hbo
Salarisindicatie (21+) € 4.000 tot € 7.000

Veelgestelde vragen

 • Wat is een logistiek manager?

 • Een logistiek manager is verantwoordelijk voor logistieke processen: van distributie tot transport.

 • Wat doet een logistiek manager?

 • Als logistiek manager geef je leiding aan logistiek personeel, bewaak je de doelstelling en zorg je ervoor wat dat alles op rolletjes verloopt. Ontdekken wat jouw exacte takenpakket wordt? Bij de logistieke vacatures lees je precies wat er van jou verwacht wordt.

 • Wat verdient een logistiek manager?

 • Het salaris van een logistiek manager ligt tussen de € 4.000 en € 7.000 bruto per maand.

Bekijk ook eens deze logistieke functies