Loodsmedewerker

Werken als loodsmedewerker: iets voor jou?

Lijkt het je tof om achter de schermen te werken bij een groothandel, online webshop of supermarkt? Misschien is een baan als loodsmedewerker dan wel jouw ding. Maar hoe hoog is het salaris van een loodsmedewerker en waar ben je precies verantwoordelijk voor? Op YoungCapital lees je alles over dit fysiek uitdagende baantje in de logistiek. Begin je liever vandaag dan morgen? Solliciteer dan meteen op een van de vacatures.


Wat doet een loodsmedewerker?

Als loodsmedewerker werk je achter de schermen in een, jawel, loods. Meestal is dit een deel van een groot distributiecentrum. Bijvoorbeeld van supermarkten of bedrijven als bol.com en HelloFresh. Zodra er een vrachtwagen binnenkomt sta jij klaar om deze uit te laden. Je scant de binnenkomende vracht en controleert of alles in orde is. Het juiste aantal producten? Geen schade? Dan is het tijd om alles op pallets te zetten en naar de juiste plek te brengen.

Maar ook als goederen het magazijn moeten verlaten, weet jij als loodsmedewerker precies wat je moet doen. Aan de hand van bestelbonnen verzamel je alle goederen, breng je het naar de vrachtwagen en laad je deze zo efficiënt mogelijk vol. Stapelen, sjouwen en slepen: dat is de functieomschrijving van een loodsmedewerker in het kort. Misschien ken je dit beroep ook wel als magazijnmedewerker of logistiek medewerker.

Jouw werkdag als loodsmedewerker

Hoe laat jouw werkdag precies begint, verschilt per dienst. Als loodsmedewerker werk je namelijk in ploegendiensten. Hierdoor begin je de ene keer 's ochtends vroeg, terwijl je de andere keer pas 's avonds laat aanwezig moet zijn. Zodra je je tas hebt weggezet krijg je een korte briefing van de shiftleader. Zo weet je precies waar je je vandaag mee bezighoudt. De ene keer ben je verantwoordelijk voor het uitladen van de binnenkomende vracht. Met je handscanner scan je iedere doos en controleer je of de order compleet is. Ondertussen check je ook of alle dozen intact zijn. Zie je een beschadiging of zijn er onderweg dozen van de vrachtwagen gevallen? Dan geef je dit meteen door aan je teamleider. Vervolgens pak je een steekkar of pompwagen en breng je de inkomende vracht op pallets naar hun plek.

Ben jij vandaag verantwoordelijk voor het inladen van vracht? Met de pakbonnen op zak ga je als loodsmedewerker in het magazijn op zoek naar alles wat je moet verzamelen. Ook deze keer pak je de steekkar of pompwagen en breng je alles naar de vrachtwagens. En dan komt nu het moeilijkste deel: hoe deel je alles zo efficiënt mogelijk in? Voor jou geen probleem, want als echte tetris master zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk mee kan. In speciale warehouse management systemen geef je aan hoeveel het magazijn verlaat en beheer je de voorraad. Zo heb je altijd overzicht van wat er in huis is.

Waar werkt een loodsmedewerker?

Een loodsmedewerker werkt in een loods of magazijn. Dat wist je waarschijnlijk al door de naam. Vaak zijn dit distributiecentra van grote winkelketens, online webshops of supermarkten. Maar je kunt ook aan de slag in het transport of de luchtvaart. In principe kun je bij ieder bedrijf werken dat goederen transporteert. Welke taken je precies oppakt, verschilt per werkgever. Neem een kijkje bij de vacatures om te ontdekken wat jouw exacte takenpakket wordt.

Ben je geen fan van routine en vaste werktijden? Dat komt goed uit, want als loodsmedewerker werk je vaak in ploegendiensten. Dat betekent dat je op verschillende werktijden werkt en ook 's avonds, 's nachts, in het weekend of op feestdagen aan de bak moet. Zo kun je dit baantje wel ideaal combineren met je studie of andere activiteiten.

Als loodsmedewerker ben je een belangrijke schakel in de logistiek, maar het loopt alleen op rolletjes als je ook goed samenwerkt met je collega's. In deze functie werk je samen met orderpickers, productiemedewerkers, vulploegmedewerkers en inpakmedewerkers.

De taken van een loodsmedewerker

 • Laden en lossen van vrachtwagens.
 • Inkomende vracht controleren op compleetheid en schade.
 • Vracht op de juiste plek in het magazijn zetten.
 • Orders verzamelen en klaarzetten voor verzending.
 • Administratieve taken zoals voorraadbeheer en vracht inscannen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als loodsmedewerker: hoe is dat?

Ben je benieuwd wat de voor- en nadelen zijn van werken als loodsmedewerker? We've got you. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.

Voordelen van werken als loodsmedewerker

 • Sta jij tijdens kerst te ploeteren om al die nieuwjaargeschenken de deur uit te krijgen? Dat is lekker cashen. Bovenop je salaris verdien je namelijk extra toeslagen. Zie het als een beloning omdat je op onregelmatige tijden werkt.
 • Heb je nog geen diploma op zak? Dat is geen probleem als je loodsmedewerker bent, want je kunt ook aan de bak zonder diploma of werkervaring.
 • Zeg dat sportschoolabonnement maar op, want als loodsmedewerker heb je iedere werkdag weer een goede work-out. Naast deze fysiek uitdagende baan hoef je je spierballen niet meer te trainen.

Nadelen van werken als loodsmedewerker

 • Werken in de buitenlucht zit er voor jou niet in. Als loodsmedewerker sta je namelijk de hele dag binnen in het magazijn. Goed excuus voor een lekkere, lange wandeling op het strand na je shift.
 • Ondanks alle gezelligheid met je collega's is het wel fysiek uitdagend werk. Je bent de hele dag aan het sjouwen en verplaatsen en die spierballen staan geen moment stil. Maar voor iemand die graag actief bezig is, is dat helemaal geen probleem.
 • Ben je toe aan een 9-tot-5-baan? Dan is werken als loodsmedewerker niet jouw ding. Deze baan is weggelegd voor mensen die flexibel zijn en van afwisseling houden.

Jouw salaris als loodsmedewerker

Maar wat schuift dat, zo'n baan als loodsmedewerker? Het salaris van een beginnende loodsmedewerker ligt rond de € 1.800 bruto per maand. Bij de meeste werkgevers is dit minimumloon, maar het bedrag dat je op je rekening krijgt is afhankelijk van je leeftijd en exacte werkzaamheden. Doe je meer ervaring op en ken je het magazijn inmiddels op je duimpje? Dan loopt het loon van een loodsmedewerker op tot zo'n € 2.500 bruto per maand.

Maar wist je dat je bovenop je maandsalaris nog meer moneys verdient? Je verdient namelijk toeslagen voor alle onregelmatige tijden die je werkt. Moet je bijvoorbeeld een keer 's avonds of op een feestdag werken? Dan krijg je meer uitbetaald per uur. Laat dat geld dus maar lekker binnenstromen.

De volgende stap als loodsmedewerker

In de logistiek kun je mooie stappen zetten en loodsmedewerker is dan ook een goed beginpunt. Als je meer ervaring opdoet en leiding wilt geven aan de rest van je team, is shiftleader een logische volgende stap. Je werkt dan mee op de werkvloer, maar pakt ook verschillende leidinggevende taken op. Trek je liever je handen af van het uitvoerende werk? Dan is werken als logistiek teamleider meer jouw ding. Je houdt dan overzicht, stuurt het team aan en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Als loodsmedewerker kun je verschillende kanten op groeien. Ontdekken wat er nog meer mogelijk is in de logistiek? Check dan eens de logistieke beroepen.

Loodsmedewerker worden: wat heb je nodig?

Zit je nog met je neus in de studieboeken? Dat maakt niks uit als je wilt werken als loodsmedewerker. Bij de meeste werkgevers heb je namelijk geen diploma nodig om aan de slag te kunnen. Heb je een mbo-opleiding in de richting van logistiek gevolgd? Daar scoor je bonuspunten mee. Maar wat vragen werkgevers dan wel? Je moet minimaal 16 jaar oud zijn. En als je onregelmatige diensten gaat werken, moet je minimaal 18 kaarsjes op je verjaardagstaart hebben uitgeblazen. Omdat je voor dit beroep niet veel nodig hebt, is dit ook vaak een interessante bijbaan voor studenten. Zo verdien je na een schooldag nog een lekker zakcentje.

Ga je aan de slag in een groot distributiecentrum? Dan kan het zijn dat je toekomstige werkgever vraagt naar een heftruckcertificaat. Vracht vervoeren op een heftruck gaat een stuk sneller wanneer je werkt in een groot magazijn. Maar dit is niet altijd nodig. Wat jouw werkgever precies vraagt, staat altijd duidelijk aangegeven in de vacaturetekst voor loodsmedewerker. Zo weet je meteen welke documenten je allemaal moet aanvragen. Binnen no time weet je of je in het plaatje past.

Jouw skills

Werken als loodsmedewerker is fysiek uitdagend. Dat betekent dan ook dat jij een dosis doorzettingsvermogen en energie hebt waar je u tegen zegt. Daarnaast werk je secuur en ontgaat jou niks. Zo zie je bijvoorbeeld nooit een doos over het hoofd en zorg je ervoor dat alles precies op zijn plek in het juiste schap staat.

Met jouw communicatieve vaardigheden zit het ook wel goed. Je durft meteen aan te geven bij je leidinggevende wanneer iets niet goed gaat of als een order niet compleet is. Maar in deze functie werk je ook veel samen met je collega's. Daar komen deze vaardigheden ook goed van pas. Vooral als je met een zware pompwagen aankomt scheuren moet je aan je collega's goed duidelijk maken dat je eraan komt. Want een ongelukje zit in een klein hoekje.

Cheat sheet voor je cv

Herken je jezelf in al deze eigenschappen, maar weet je niet goed hoe je dit op je cv zet? Wij zouden YoungCapital niet zijn als we daar niet een handje bij zouden helpen.

Skills
Accuraat Energiek
Betrouwbaar Heftruckcertificaat
Communicatieve vaardigheden Samenwerken
Doorzettingsvermogen Resultaatgericht

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

De logistiek heeft van alles te bieden. Dus ook als je geen interesse hebt om te werken als loodsmedewerker, staat er misschien wel iets anders leuks voor je tussen. Zie je jezelf al op de scooter of fiets door de stad racen om zo snel mogelijk een juicy hamburger of pizza margherita te bezorgen? Dan is een baan als maaltijdbezorger wel iets voor jou. Of zorg je er liever voor dat er geen enkele brief meer op het verkeerde adres wordt geleverd? Ga dan aan het werk als postsorteerder. Of wie weet staat er wel iets wat nog beter bij je past tussen de overige logistieke beroepen.

Overzicht loodsmedewerker

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.800 tot € 2.500

Veelgestelde vragen

 • Hoe hoog is het loodsmedewerker salaris?

 • Het salaris van een loodsmedewerker ligt tussen de € 1.800 en € 2.500 bruto per maand.

 • Hoe kan ik werken als loodsmedewerker?

 • Via YoungCapital solliciteer je heel makkelijk op een van de openstaande loodsmedewerker vacatures. Neem een kijkje en wie weet staat jouw volgende (bij)baan er wel tussen.

 • Wat is de functieomschrijving van een loodsmedewerker?

 • Een loodsmedewerker werkt in een loods en zorgt ervoor dat de vrachtwagens in- en uitgeladen worden. Je scant inkomende vracht, deelt vrachtwagens goed in en brengt alle goederen naar de juiste plek in het magazijn.

Bekijk ook eens deze logistieke functies