Veiligheidsadviseur

Werken als veiligheidsadviseur: iets voor jou?

Eerlijk is eerlijk, de titel 'veiligheidsadviseur' zegt niet heel veel. Je bent een adviseur, maar je beveiligt … wat, precies? No worries, YoungCapital heeft het voor je uitgezocht. Als veiligheidsadviseur zorg je voor het veilig opslaan en vervoeren van gevaarlijke stoffen. Hoe doe je dit dan? En wat verdien je ermee? Lees snel verder en ontdek of deze functie iets voor jou is.


Wat doet een veiligheidsadviseur?

Als veiligheidsadviseur zijn gevaarlijke stoffen jouw main villains, the big bad evil guys. En je wilt niet dat je collega's met deze stoffen in aanraking komen of dat er iets misgaat tijdens transport. Daarnaast heeft wet- en regelgeving allerlei richtlijnen vastgesteld over het vervoeren en laden en lossen van gevaarlijke stoffen. Je zorgt ervoor dat het bedrijf zich aan deze richtlijnen houdt. Hoe doe je dat? Je controleert of de regels worden nageleefd en adviseert hoe een bedrijf daaraan kan voldoen. Je kijkt naar de werkzaamheden waarbij collega's met (of dicht bij) deze stoffen werken, en leert wat de worst case scenarios zijn.

Na een grondig rapport over de risico's en de verbeterpunten kijk je naar maatregelen voor het veilig vervoeren, opslaan en storten van de gevaarlijke stoffen. Je past de maatregelen zelf ook toe en beperkt zo de risico's. Verandert er iets in de wet? Dan verander jij dat ook. Ook houd je een jaarverslag en ongevallenrapport bij voor de overheid en zorg je voor trainingen om collega's bewust te maken van de gevaren. Zo leren ze ook hoe ze moeten reageren wanneer er iets misgaat. Gaat er toch wat mis? Jij bent degene die onderzoekt waarom het ongeval is gebeurd.

Jouw werkdag als veiligheidsadviseur

Na een gezellig gesprek bij de koffieautomaat begint jouw dag als veiligheidsadviseur. Je computer gaat aan en je checkt meteen je mailbox. Wat stond er ook alweer op je agenda? Trainingen, een power-hour waarin je aan een rapportage gaat werken, en een inspectie. Een gebruikelijke dag, maar prima te doen. De trainingen gaan over veiligheidsbewustzijn, een belangrijk onderwerp waar medewerkers écht leren hoe gevaarlijk bepaalde werkzaamheden zijn.

Na de training houd je je werkuur. Je schrijft een rapportage over de trainingen en hoe de medewerkers reageren op het aangekaarte onderwerp. Het was gelukkig een goede ervaring, maar jouw kritische blik heeft al 5 dingen gespot die anders moeten. Die schrijf je ook duidelijk op. Het uur is inmiddels voorbij gevlogen. Tijd voor de inspectie. Je loopt naar de loods en inspecteert of alle maatregelen tegen de gevaarlijke stoffen nog het gewenste effect hebben. Is er ergens een lekkage? Doet een machine nog wel zijn ding? Gelukkig check je dit regelmatig, dus alles lijkt in orde. Zo heb je de dag volgemaakt en ga je weer naar huis.

Waar werkt een veiligheidsadviseur?

Ben jij graag op kantoor? Als veiligheidsadviseur werk je fulltime bij een logistiek bedrijf dat gevaarlijke stoffen opslaat en vervoert. Voor deze bedrijven is het namelijk verplicht om een veiligheidsadviseur in dienst te hebben. Dit geldt bij vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor en de binnenwateren.

Sommige veiligheidsadviseurs werken extern. Je wordt dan ingehuurd door een bedrijf om een inspectie te komen doen. Het voordeel hieraan? Je bent een onafhankelijke partij, dus je zit niet vast aan één bedrijf. Vind je het ook leuk om veel te reizen en nieuwe plekken te zien? Dan zit je helemaal goed als externe adviseur veiligheid.

De taken van een veiligheidsadviseur

 • Richtlijnen van de overheid over gevaarlijke stoffen naleven.
 • Rapportages maken over veiligheidsrisico's en te nemen maatregelen.
 • Invoeren van maatregelen om de risico's in te dammen.
 • Noodplannen opstellen en reageren op ongevallen.
 • Incidenten onderzoeken en een ongevallenrapport voor de overheid bijhouden.
 • Jaarverslagen schrijven voor de overheid en het bedrijf.
 • Trainingen of cursussen over veiligheid geven.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als veiligheidsadviseur: hoe is dat?

Als veiligheidsadviseur wil je maar één ding: veilige keuzes maken. En het is natuurlijk wel zo veilig om de voor- en nadelen van dit beroep te weten. Je vindt ze hieronder.

Voordelen van werken als veiligheidsadviseur

 • Je creëert een veilige en gezonde werkomgeving voor je collega's, waardoor iedereen happy en rustig aan de slag kan.
 • Business as usual kan lekker doorgaan, omdat het bedrijf voldoet aan alle wet- en regelgeving. Je voelt dus echt de effecten van je werkzaamheden.
 • Wil je een lekker salaris verdienen? Mooi, want je ontvangt als veiligheidsadviseur een leuke loonstrook van ongeveer € 3.000 tot € 5.000 bruto per maand.

Nadelen van werken als veiligheidsadviseur

 • Heb je geen zin om de hele dag op kantoor te zitten? Dan worden het lange dagen voor je. Misschien is een functie als externe veiligheidsadviseur wel iets voor je, want dan hoef je niet per se op kantoor te zijn.
 • Als veiligheidsadviseur werk je vaak 36-40 uur, en er zijn weinig parttime mogelijkheden. Misschien kun je wel extern werken, want dan deel je je eigen uren in.
 • Soms willen bedrijven werkzaamheden versimpelen, maar door jouw richtlijnen kan dat misschien niet. Je staat dan tegenover het bedrijf en je collega's.

Jouw salaris als veiligheidsadviseur

The moment you've been waiting for, we gaan het hebben over je loon. Op basis van een 40-urige werkweek is het salaris van een veiligheidsadviseur ongeveer € 3.000 minimaal. Dit kan oplopen tot € 5.000 bruto. Wat is het netto salaris dan precies? Check onze handige bruto-netto tool om uit te rekenen wat je maandelijks krijgt.

De volgende stap als veiligheidsadviseur

Wil je meer geld op je rekening? Het salaris van een veiligheidsadviseur start rond de € 3.000 bruto per maand, maar kan wel stijgen tot € 5.000. Hoe kom je daar? Vraag bij je werkgever of er cursussen zijn die je kunt volgen. Of zoek cursussen bij externe opleiders. Een andere optie is een specialisatie kiezen. Niet elke stof is even gevaarlijk. Als jij het lef hebt om met de heavy duty stoffen te werken, word je daarvoor beloond.

Heb je liever meer autoriteit? Kies dan voor een baan als inspecteur bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Je gaat dan langs bij bedrijven die mogelijk de regels rondom gevaarlijke stoffen overtreden. Je werk is afwisselend en je leert meer diepgaande kennis over gevaarlijke stoffen. Leuk, toch?

Veiligheidsadviseur worden: wat heb je nodig?

De ins and outs van een veiligheidsadviseur zijn nu wel duidelijk. Maar wat heb je nodig? Er is geen specifieke mbo- of hbo-opleiding tot veiligheidsadviseur, maar wel een cursus. Om die te kunnen volgen, moet je minimaal een mbo-opleiding afgerond hebben. De specifieke richting maakt niet uit. Diploma op zak? Dan kom je in aanmerking om de cursus Veiligheidsadviseur te volgen. Dit is een korte cursus waarin je alles leert over het werk van een veiligheidsadviseur. Veel bedrijven bieden de cursus zelf, of je kunt terecht bij een certificeringsbureau.

Er zijn verschillende cursussen die kunt volgen. Het verschil? In welk transportmiddel je je specialiseert. Als ADR-veiligheidsadviseur ben je verantwoordelijk voor wegtransport. Een ADN-veiligheidsadviseur gaat juist over binnenwateren en een RID-veiligheidsadviseur overziet het spoor.

Klaar met je cursus? Dan ontvang je het certificaat ADR-, ADN- of RID-veiligheidsadviseur van certificaat veiligheidsadviseur. Dit certificaat is 5 jaar geldig, dus je moet het wel blijven verversen. Certificaat in je pocket? Dan kun je gelijk aan de slag. Congratulations.

Jouw skills

De harde skills voor een veiligheidsadviseur hebben we gehad. Maar wat moet jij als persoon in je mars hebben voor deze job? De meest belangrijke skill is analytisch vermogen. Dit is je partner in crime. Analytisch vermogen zorgt ervoor dat jij risico's kunt inschatten en onderzoeken. Je weet precies hoe gevaarlijk een bepaalde stof is en wat voor een schade die kan aanrichten. Je denkt niet in problemen, maar in oplossingen. Hoe kun je een bepaalde stof het beste vervoeren en hoe bescherm je je collega's? En hoe voldoe je aan de wet- en regelgeving? Analytisch vermogen, probleemoplossend denken, accuratesse, door jouw skills zijn gevaarlijke stoffen niet eens meer gevaarlijk.

Cheat sheet voor je cv

Ga je voor de functie veiligheidsadviseur? Mooi, wij moedigen je massaal aan. Heb je nog wel hulp nodig met je cv? Geen zorgen, YoungCapital heeft uitgezocht welke skills mooi staan op je cv. Spiek lekker in de tabel hieronder, wij kijken niet.

Skills veiligheidsadviseur
Accuraat Probleemoplossend denken
Analytisch vermogen Kennis over risicoanalyse
Microsoft Word, Excel Certificaat Veiligheidsadviseur

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Is de functie veiligheidsadviseur toch niet iets voor jou? Er zijn tal van mogelijkheden in de logistieke sector. Is organisatie helemaal jouw ding en ben je wel van het plannen? Ontdek je kansen als logistiek planner of logistiek coördinator en controleer de hele goederenstroom binnen een organisatie. Of misschien ben je toch meer analytisch ingesteld? Als logistiek engineer ga je bezig met het optimaliseren van logistieke processen. Is leidinggeven net zo natural als ademhalen voor jou? De functie logistiek manager wacht op je.

Overzicht veiligheidsadviseur

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 3.000 tot € 5.000
Gerelateerde functies Beveiliger, douanier

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel verdien je als veiligheidsadviseur?

 • Het salaris van een veiligheidsadviseur ligt meestal tussen de € 3.000 tot € 5.000 bruto per maand.

 • Wat is de taak van een veiligheidsadviseur?

 • Als veiligheidsadviseur onderzoek je de risico's van gevaarlijke stoffen tijdens opslag en vervoer. Daarna zorg je voor maatregelen die de gevaren verminderen. Hierbij volg je relevante wet- en regelgeving. Benieuwd naar meer van je takenpakket? Kijk dan bij onze logistieke vacatures.

 • Wat doet een ADR veiligheidsadviseur?

 • Een ADR-veiligheidsadviseur is verantwoordelijk voor transport over de weg. Zo heb je ook een ADN- of een RID-veiligheidsadviseur, waarvan de eerste zicht houdt op transport over binnenwateren. De RID-veiligheidsadviseur kijkt daarentegen naar transport over de spoorwegen.

Bekijk ook eens deze logistieke functies