Voorman

Werken als voorman: iets voor jou?

Ben je goed in leidinggeven en zoek je een baan in de logistiek? Dan is de functie voorman of voorvrouw zeker wat voor jou. Jouw belangrijkste taak is dan het aansturen van een team. Maar ook het bijhouden van de planning en de veiligheid op de werkvloer in de gaten houden valt onder jouw takenpakket. Meer weten? In dit artikel vertellen we je alles over het werken als voorman. Van het salaris tot de functieomschrijving van een voorman.


Wat doet een voorman?

Een voorman, ook wel voorvrouw is iemand die leidinggeeft aan een afdeling of team. Maar dat is niet het enige waar je in deze functie mee bezig bent. Als voorman of voorvrouw in de logistiek zet je jouw technische kennis in om bijvoorbeeld problemen aan machines te verhelpen. Of je helpt je collega's met het inpakken van de bestellingen. Naast het leidinggeven help je jouw werknemers dus mee met het uitvoeren van hun taken. Daarnaast maak je een duidelijke planning, denk je actief mee over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en houd je de kwaliteit van het werk in de gaten.

Jouw werkdag als voorman

Met zo'n veelzijdige functie ben je vast benieuwd hoe een dag in het leven van een voorman of voorvrouw eruit ziet. Wanneer je op je werk aankomt, maak je eerst een praatje met je werknemers. Dit doe je niet alleen uit interesse, maar dit is ook een goed moment om te peilen hoe je werknemers zich voelen. Zit iemand lekker in z'n vel of heeft diegene wat meer steun nodig vandaag?

Vervolgens pak je de agenda erbij. Als voorman of voorvrouw houd je de planning goed in de gaten. Kom je er in de loop van de dag achter dat de planning niet haalbaar is? Dan maak je aanpassingen of help je jouw werknemers met hun werk. Dit doe je door bijvoorbeeld zelf een machine te besturen of het verzendklaar maken van de producten. Als voorman of voorvrouw gebruik je jouw tijd op de werkvloer ook om de kwaliteit van het werk te checken. Zijn de groenten vers genoeg? Zijn de vleesmessen op de juiste manier ingepakt? Dat zijn vragen die jij jezelf stelt.

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat een van jouw werknemers niet goed meekomt of ergens tegenaan loopt. Het is jouw taak als voorman of voorvrouw om diegene te helpen het beste uit zichzelf te halen op de werkvloer. Je voert bijvoorbeeld gesprekken en geeft tips over hoe diegene efficiënter kan werken. Maar ook wanneer het goed gaat met jouw collega's geef je ze aandacht. Je beloont ze voor hun goede werk en motiveert ze om die extra stap te zetten. Kortom: wanneer het goed gaat met je collega's, gaat het goed met jou.

Waar werkt een voorman?

De functie voorman of voorvrouw vind je vooral in de logistieke sector, maar ook in de bouw of productie branche. Waar je precies gaat werken, hangt dus af van jouw interesse. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als voorman in het distributiecentrum van een grote supermarktketen. Je stuurt daar de magazijnmedewerkers aan en samen zorgen jullie dat straks de meest verse producten in de schappen van de winkels liggen. Of je werkt mee aan renovatieprojecten van imposante, oude gebouwen. Je staat dan in contact met de (onder)aannemers en zorgt ervoor dat de veiligheidsregels worden nageleefd.

Welke sector je ook kiest, als voorman of voorvrouw ben je meestal veel in beweging. Vooral omdat je jouw werknemers regelmatig helpt met het uitvoeren van hun taken. Je zult dus vaak sjouwen, lopen en andere fysieke inspanningen verrichten. Ben je dan alleen maar met je handen bezig? Zeker niet. Tussendoor zit je achter je bureau om de planningen te maken of een functioneringsgesprek met je werknemers te voeren.

De taken van een voorman

 • Werknemers motiveren, ondersteunen en aansturen.
 • Agendabeheer: planning maken en bijhouden.
 • Werknemers meehelpen met het uitvoeren van hun taken.
 • Controleren werkproces en uitvoeren van kwaliteitschecks.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als voorman: hoe is dat?

Bij YoungCapital houden we van transparantie. We zouden liegen als het werk van een voorman of voorvrouw alleen maar leuk zou zijn. Daarom vind je hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van deze functie.

Voordelen van werken als voorman

 • Make a difference. Als leidinggevende heb je de kracht om de sfeer op de werkvloer te bepalen en echt iets te betekenen voor zowel jouw werknemers als het productieproces.
 • Ben jij klaar voor het echte werkleven? Deze baan is zeer geschikt om lekker veel uren te maken. En werk je buiten kantoortijden? Dan heb je recht op toeslagen. Kom maar door met dat geld.
 • I like to move it, move it. Als voorman of voorvrouw zit je niet alleen maar achter een stoffig bureau. Jij steekt de handen uit de mouwen en bent een actief onderdeel van het team.

Nadelen van werken als voorman

 • In deze functie heb je soms te maken met onregelmatige werktijden. Het kan dus gebeuren dat je bijvoorbeeld ineens in het weekend moet werken. Houd jij van een vaste routine? Dan is dit niet de baan voor jou.
 • Werk jij het best in een rustige omgeving? Zoek ook dan nog even verder. Als voorman of voorvrouw sta je meestal in magazijnen, fabrieken of op bouwplaatsen. Niet de meest stille werkplekken dus, maar heerlijk als je wél van drukte houdt.
 • Word jij zenuwachtig van een hoge werkdruk? Als voorman of voorvrouw moet je zorgen dat de planning wordt gehaald en dit kan af en toe wat stress opleveren. Al geeft het wel altijd een kick als het doel is behaald.

Jouw salaris als voorman

Let's talk about money: hoeveel verdient een voorman? Je precieze salaris als voorman of voorvrouw hangt af van je werkervaring, opleidingsniveau en de sector waarin je werkt. In de logistiek ontvang je als voorman een salaris van rond de € 2.800 bruto per maand. Ben je net begonnen? Dan krijg je maandelijks zo'n € 2.300 op je rekening gestort. Naarmate je meer ervaring opdoet als voorman kan je salaris oplopen tot zo'n € 3.100 bruto per maand. Het komt ook voor dat je in deze functie buiten de normale kantoortijden werkt. Bovenop je maandelijkse loon ontvang je als voorman dan extra toeslagen.

De volgende stap als voorman

Ben jij klaar om nog meer uit je carrière als voorman of voorvrouw te halen? Er zijn verschillende kanten die je op kunt. Vind je het controleren en verzekeren van de veiligheid een interessante taak van jouw functie als voorman? Dan is een baan als veiligheidsadviseur misschien wat voor je. Vind je vooral het leidinggeven leuk? Dan is een logische volgende stap een baan als manager. In deze functie voer je zelf minder taken uit en focus je vooral op het managen van het team. Als manager sta je net als een voorman in nauw contact met je werknemers. Je voert regelmatig gesprekken en regelt bijvoorbeeld handige trainingen voor je collega's.

Voorman worden: wat heb je nodig?

Wil jij werken als voorman of voorvrouw? Dan ben je vast benieuwd wat je nodig hebt om in deze functie aan de slag te gaan. Om te beginnen kun je de opleiding Meewerkend Voorman op mbo-niveau volgen. Tijdens deze opleiding leer je alles over productieprocessen, planningen maken en medewerkers motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Of je kiest voor een cursus voorman. Hierin leer je hetzelfde als op de voorman opleiding, maar dan in een kortere tijd.

Liever niet de schoolbanken in? Het is ook mogelijk om door te groeien naar dit beroep. Start bijvoorbeeld als magazijnmedewerker en groei door naar assistent voorman. Heb je genoeg ervaring opgedaan? Dan kun je zelfstandig aan de slag als voorman of voorvrouw.

Jouw skills

Of je nu een opleiding tot voorman afrondt of via verschillende functies doorgroeit, als voorman of voorvrouw moet je over een aantal skills beschikken. Als leidinggevende is het belangrijk dat je geïnteresseerd bent in je werknemers. Je checkt regelmatig hoe het met ze gaat. En als het nodig is werken jullie samen om het doel te behalen. Komt de einddatum in zicht en merk je dat jullie niet alles af krijgen? Als voorman of voorvrouw weet je precies welke dingen er op dat moment op de eerste plaats komen. Door jouw enthousiasme geef je jouw werknemers de energie om tot het eind van het project alles te geven.

Cheat sheet voor je cv

Ben je jouw cv al aan het bijwerken voor je sollicitatie? Om je op weg te helpen hebben we hieronder een overzicht gemaakt met alle skills die bij een voorman of voorvrouw passen.

Skills voorman
Leiderschap Communicatie
Plannen en organiseren Kwaliteitsgericht
Motiveren Prioriteiten
Samenwerken Betrokkenheid

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Lijkt een baan in de logistiek je wel wat, maar niet als voorman of voorvrouw? Gelukkig zijn er nog genoeg andere functies waaruit je kunt kiezen. Weet jij altijd precies wat er in huis is en vul je alles precies op tijd aan? Dan is een baan als voorraadbeheerder wat voor jou. In deze functie bereken je wanneer welke producten besteld moeten worden, zodat de productie van het bedrijf altijd door kan blijven gaan. Wil je juist lekker in beweging zijn? Als maaltijdbezorger race je door de straten met sushiboxen en werk je lekker in de buitenlucht. En wie wordt er nou niet blij van eten?

Overzicht voorman

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.300 tot € 3.100

Veelgestelde vragen

 • Wat is een voorman?

 • Een voorman of voorvrouw is iemand die leidinggeeft aan een team. Meestal vind je deze functie terug in de logistiek, bouw of productie sector.

 • Wat doet een voorman precies?

 • De belangrijkste taak van een voorman is leidinggeven. Daarnaast houd je de planning en de kwaliteit van het werk in de gaten en help je collega's met hun werk. Lees de voorman functieomschrijving in de logistieke vacatures voor de exacte taken.

 • Hoeveel verdient een voorman?

 • Gemiddeld ontvang je als voorvrouw of voorman een salaris van € 2.800 bruto per maand. Afhankelijk van je werkervaring en de sector waarin je werkt, schommelt je salaris als voorman tussen de € 2.300 en € 3.100 bruto per maand.

Bekijk ook eens deze logistieke functies