YoungCapital Company Blog

medewerkers motiveren

Medewerkers motiveren. Hoe doe je dat? Ieder persoon heeft andere voorkeuren en drijfveren. Dus hoe motiveer je als bedrijf individuele medewerkers voor één doel? Dat lees je hieronder. Met 5 gouden tips die het motiveren van medewerkers een stuk makkelijker maken.

Tip 1: Leer je personeel écht kennen

Hoe motiveer je iemand, en in het bijzonder werknemers of een heel team? We beginnen met de belangrijkste tip. Medewerkers motiveren en stimuleren betekent een positie voor hen creëren waar ze ook écht willen zitten. Een medewerker die passie heeft voor wat hij of zij doet, werkt harder dan iemand die taken uitvoert omdat ‘het nou eenmaal moet’.

Hoe je zo’n positie creëert? Daarvoor moet je je personeel goed leren kennen. Wat drijft ze, waar staan ze voor, waar geloven ze in en wat geeft ze energie? Heb je hier een beter beeld van? Dan kun je de intrinsieke motivatie stimuleren van deze werknemers. Misschien kun je niet voor iedereen een aparte functie realiseren. Maar, wat je wél kunt doen is rekening houden met de wensen van jouw werknemers bij het verdelen van taken en verantwoordelijkheden. Medewerkers motiveren gaat een stuk makkelijker als zij werkzaamheden uitvoeren die hen persoonlijk aanspreken.

Tip 2: Geef jouw medewerkers vertrouwen

Zelfstandig werken en veel eigen verantwoordelijkheid geeft de motivatie van jouw medewerkers een enorme boost. Er is voor veel mensen niks vervelender dan een manager die overal bovenop zit, altijd over je schouders meekijkt en bij het minste of geringste wantrouwend wordt. Moet je dan alle teugels laten vieren? Absoluut niet. Als je regelmatig evalueert en jouw medewerkers hierbij betrekt, komen de resultaten niet in gevaar. Vooral als de motivatie van je medewerkers hoog is.

Tip 3: Stel haalbare doelen

Medewerkers of een team motiveren heeft een emotioneel aspect, maar is daarnaast vooral ook heel praktisch. Een onrealistische planning? Dat is killing. Niks haalt de motivatie van jouw werknemers meer omlaag dan werk dat maar niet af te krijgen is. Stel dus naast overkoepelende doelen ook kleinere doelen. Het motiveren van medewerkers is namelijk successen vieren. Hoe meer kleine doelen behaald worden, hoe vaker je als team het glas kunt heffen. En dat hoeft natuurlijk niet elke keer champagne te zijn, maar kort stilstaan bij iedere mijlpaal betekent dat de motivatie van jouw personeel groeit.

Tip 4: Geef complimenten

Complimenten dragen meer bij aan een gevoel van waardering dan (kritische) feedback. Een fijne opmerking op z’n tijd kan dus wonderen verrichten. Medewerkers of personeel motiveren doe je dan ook door regelmatig je waardering uit te spreken. Geef daarbij vooral aan waarom en laat zien dat je betrokken bent en weet waar jouw werknemer mee bezig is. Een compliment zonder context komt namelijk niet gemeend over. Wil je meer weten over de link tussen het geven van complimenten en het succes van een bedrijf? Check dan deze blog over waardering tonen.

Tip 5: Garandeer doorgroeimogelijkheden

De motivatie van medewerkers is niet oneindig. De meeste werknemers verliezen hun drive als ze het gevoel hebben dat ze stilstaan in het bedrijf. Hoe kun je deze werknemers toch blijven motiveren? Doorgroeimogelijkheden zijn de sleutel. De mogelijkheid tot ontwikkeling geeft personeel energie en verbetert de prestaties. Ga dus het gesprek aan en vraag je werknemers hoe ze hun toekomst zien bij het bedrijf.

Waar willen ze naartoe? Wat zijn hun aspiraties? Bedenk vervolgens hoe jij ze hier het beste in kunt faciliteren. Maak dit zo concreet mogelijk en laat loze beloftes achterwege. Zijn er bijvoorbeeld nieuwe taken die iemand op zich kan nemen, waardoor iemand kan groeien? Kleine dingen betekenen vaak al veel. En vergeet niet: medewerkers motiveren kost tijd en energie. Maar geloof ons: it pays off.

Wil je meer leren over hoe jouw medewerkers denken en wat er nodig is voor de meest optimale werkrelatie? Vraag gratis het YOUNG Magazine aan.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.