YoungCapital Company Blog

ontwikkeling personeel

Medewerkers hebben (persoonlijke) ontwikkeling nodig op de werkvloer. Dat maakt werken niet alleen leuk en uitdagend, het zorgt ook voor groei en meer efficiëntie binnen je organisatie. Want hoe meer talent je kunt benutten, hoe meer taken er worden opgepakt én hoe langer medewerkers blijven.

Toch blijkt uit onderzoek dat het bijdragen aan de ontwikkeling van medewerkers nog best een boost kan gebruiken. Slechts 12% van de Nederlandse werknemers vindt namelijk dat hun werkgever het beste uit hen haalt.* Reden genoeg om eens in te zoomen op de ontwikkeling van personeel: wat is talentmanagement en hoe haal je er het meeste uit?

Jongeren over talentontwikkeling

Medewerkers helpen ontwikkelen, dus. Maar heeft de jongste generatie in een tijd van YouTube-tutorials, webinars en podcasts eigenlijk wel behoefte aan 'leren via de baas'? Ja. Jongeren geven keer op keer aan dat ze groei, uitdaging en ontwikkeling binnen hun baan belangrijk vinden. Ze zijn scherp op talentontwikkeling binnen organisaties. Vaak al tijdens sollicitatietrajecten, en zeker daarna.

Voor een derde van de jongeren is de kans op een hogere functie en snel door kunnen groeien belangrijk wanneer ze een nieuwe baan kiezen.** Daarnaast hecht 26% van de jongeren waarde aan het hebben van voldoende ontwikkelingsmogelijkheden als medewerker, bijvoorbeeld via opleidingen en cursussen. Zijn ze eenmaal aan het werk, dan hebben eigen verantwoordelijkheid (64%) nieuwe dingen leren (60%) veel invloed op hun werkgeluk. Kort gezegd: bij de ontwikkeling van medewerkers gaat het óók (of misschien wel juist) om jongeren.

Medewerkers opleiden in 4 stappen

Onze head of people development Manon Staal is binnen YoungCapital eindverantwoordelijk voor de training, opleiding en coaching van iedereen die bij en voor ons werkt. Zij gaat uit van 4 elementen voor de ontwikkeling van medewerkers.

1. Actieve rol werkgevers en managers

De meeste jongeren staan te springen om aan de slag te gaan met hun ontwikkeling. Maar vaak weten ze niet wat er mogelijk is, of hoe ze het moeten aanpakken. Daarom is leidinggeven aan talentontwikkeling zo belangrijk. Wil je de ontwikkeling van je medewerkers begeleiden en stimuleren? Laat je leidinggevenden het lerend- en ontwikkelend vermogen van hun teams dan aanspreken. Door regelmatig met de teamleden te praten over ontwikkelpunten en groeimogelijkheden. Met een duwtje in de rug zijn jongeren zo in beweging.

2. Talenten in kaart brengen

Wil je aan de slag met talentontwikkeling binnen jouw organisatie, dan moeten medewerkers er eerst achter zien te komen wat hun kwaliteiten zijn. Laat ze daarom vakinhoudelijke trainingen en persoonlijke leiderschapstrajecten volgen. Ook persoonlijkheids- en capaciteitentesten of talentscans werken goed.

Je kunt natuurlijk ook gewoon vragen naar de talenten van medewerkers, zodra jullie met ontwikkeling aan de slag gaan. Maar niet alle jongeren kunnen daar direct antwoord op geven. In dat geval kun je beter beginnen met 360 graden-feedback, waarbij medewerkers informatie ophalen bij vrienden, familie en collega's.

Tip: zet de gratis talentscan van YoungCapital in om medewerkers te helpen hun persoonlijkheid en kwaliteiten in kaart te brengen.

3. Pas op voor overtrainen

Trainingen voor personeel moeten altijd worden afgestemd op werk- en levenservaring. Je kunt nu eenmaal niet alles uit boeken en modules halen. Door de lessen toe te passen, fouten te maken en hiervan te leren, zetten medewerkers stappen in hun ontwikkeling. Talentmanagement gaat in de praktijk dus ook gewoon over dóen.

Hoe je theorie en praktijk goed combineert? Koppel medewerkers aan een buddy, zoals een leidinggevende of ervaren collega. Laat ze daarna bijvoorbeeld ter plekke een klant opbellen, in plaats van een rollenspel te doen. Als er iemand naast zit die helpt, feedback geeft en vragen beantwoordt, is de leercurve vaak het steilst en gaat het coachen van medewerkers het snelst.

4. Iedereen leert anders

Alle medewerkers ontwikkelen zich op een andere manier. Speel daar dus op in, als organisatie. De een gaat het liefst naar events, bijeenkomsten en netwerkborrels en leert daar veel van. De ander duikt liever de theorie in. Dat heeft te maken met de manier waarop mensen leren. Als je de ontwikkeling van je medewerkers optimaal wilt stimuleren, moet je manieren aanbieden die het beste bij ze passen.

Je hoeft je niet direct te verdiepen in de psychologie achter leerstijlen. Vraag je medewerkers gewoon of ze liever online (via een e-learning of webinar), klassikaal of on the job leren. Mensen weten intuïtief prima wat bij ze past. Je kunt ook altijd hulp inschakelen van trainingsbureaus en je medewerkers daar vervolgens individueel op bepaalde trainingen inschrijven.

Wil je het volledige artikel over ontwikkeling van medewerkers lezen? Ben je benieuwd naar talentontwikkeling in de praktijk? Of wil je meer weten over personeel, de huidige uitdagingen op de arbeidsmarkt en GenZ aan het werk? Je vindt het in YOUNG. Het magazine over jongeren en werk, gemaakt voor werkgevers. Vol tips van experts, ervaringen van bedrijven en uitgebreid onderzoek.

talentmangement

* Integron (2022). Nederland kan veel meer uit het potentieel van haar medewerkers halen.
** Blijkt uit onderzoek van MediaTest (juni 2022) in opdracht van YoungCapital onder 750 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 15 t/m 30 jaar. 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.