Contract niet verlengd

Bad news: je contract wordt niet verlengd. Ai. Logisch dat je even in de stress schiet, want dat betekent dat je straks als Koos Werkeloos door het leven gaat. Als je nu ergens niet op zit te wachten, is het wel uitzoeken wat je nu moet doen. Daar heb je ons gelukkig voor. Zo leggen we uit welke stappen je moet zetten als je contract niet wordt verlengd en of je recht hebt op een uitkering. En als je zelf je contract niet wilt verlengen? Ook dat komt aan bod. Adem in en uit, ook dit komt wel goed. We promise.

Mijn contract loopt af, wat zijn de opties?

Elk tijdelijk contract loopt vroeg of laat af. Er staat immers een einddatum in. Wat als die einddatum in zicht komt? Er zijn drie opties.

1. Je krijgt contractverlening

Dat betekent dat jij en je werkgever blij met elkaar zijn. Misschien krijg je opnieuw een tijdelijk contract (als dat mag volgens de ketenregeling) of zelfs een vast contract. Zegt je werkgever niks en werk je na de einddatum gewoon door? Dan krijgt je automatisch contractverlening.

2. Je tijdelijk contract wordt niet verlengd

Je werkgever kan er om verschillende redenen voor kiezen om je contract niet te verlengen. Dat recht heeft ie. Het is wél belangrijk dat ie je minstens een maand voor het einde van je contract laat weten dat je contract niet wordt verlengd. Dat heet aanzeggen. Doet je werkgever dan niet of te laat? Dan heb je in veel gevallen recht op een aanzegvergoeding.

3. Je wilt zelf je contract niet verlengen

Het kan natuurlijk ook dat je zelf graag weg wilt bij je werkgever. Je kunt je tijdelijke contract dan laten aflopen. Er geldt geen opzegtermijn, maar je moet je beslissing natuurlijk wel aan je werkgever laten weten.

Mijn contract wordt niet verlengd, wat nu?

Als je baas met het nieuws komt dat je contract niet wordt verlengd, komt er van alles op je af. Misschien schiet je in paniek, baal je dat je je leuke job kwijtraakt of maak je je zorgen over je inkomen. Eigenlijk vraag je je nog maar één ding af: wat nu? Met het stappenplan hieronder kom je een heel eind.

1. Vraag om verduidelijking

Sluit je dienstverband op een zo goed en positief mogelijke manier af. Het is logisch als je teleurgesteld bent, maar blijf professioneel. Vraag je werkgever ook altijd waarom je contract niet wordt verlengd. Je baas hoeft je geen reden te geven, maar vaak legt ie graag uit waarom jullie samenwerking hier stopt. Dat maakt het voor jou misschien makkelijker om het besluit te begrijpen en accepteren. Meer over de redenen om je contract niet te verlengen lees je hieronder.

2. Check je rechten

Dat je die leuke collega’s kwijt bent is één ding, maar je zit ook zonder inkomen. Check daarom goed of je recht hebt op een uitkering of vergoedingen. Vaak krijg je een transitievergoeding en WW-uitkering als je contract niet wordt verlengd. Toch een fijne pleister op de wonden.

3. Op naar nieuwe uitdagingen

Uiteindelijk wil (of moet, hallo vaste lasten) je weer lekker aan de slag. Dus hup, op zoek naar een nieuwe job jij. Besteed wat aandacht aan je cv en LinkedIn-profiel, schakel je netwerk in en spit vacatures door. Dan komt er vroeg of laat wel een leuke nieuwe uitdaging voorbij.

Reden niet verlengen contract voor bepaalde tijd

Meestal heeft je werkgever een goede reden om je contract niet te verlengen. Dat kan van alles zijn. Misschien voldeed je niet aan de verwachtingen, was het van het begin af aan al de bedoeling dat je tijdelijk bij het bedrijf zou werken of heeft de organisatie financiële problemen. Let op dat je baas het recht heeft om het contract ‘zomaar’ af te laten lopen. Je werkgever is dan ook niet verplicht om je te vertellen waarom je moet vertrekken, al deelt ie de reden vaak wel.

Contract niet verlengd tijdens zwangerschap of ziekte

Good to know: je tijdelijke contract kan aflopen als je met zwangerschapsverlof bent of ziek thuis zit. Je werkgever hoeft het contract dan niet te verlengen. Maar je zwangerschap of ziekte mag daar niet de reden voor zijn.

Mijn contract wordt niet verlengd, krijg ik een uitkering?

Als je contract niet wordt verlengd, krijg je vaak WW. Je hebt recht op een WW-uitkering na ontslag als je:

  • verzekerd bent voor werkloosheid;
  • 5 uur of meer van je werk verliest per week;
  • direct beschikbaar bent voor betaald werk;
  • minstens 26 weken hebt gewerkt in de laatste 36 weken voordat je werkloos werd;
  • niet door je eigen schuld werkloos bent geworden.

Daarnaast verwacht het UWV dat je op z’n minst zelf een keer om contractverlenging vraagt. Doe je dat niet? Dat loop je het risico op een lagere of helemaal geen uitkering.

Let op dat je geen WW-uitkering krijgt als je besluit om zelf je contract niet te verlengen. Dat is je eigen keuze. Als je recht hebt op WW, moet je deze uitkering zelf aanvragen bij het UWV. Dit kan vanaf 1 week voordat je werkloos wordt tot 1 week nadat je werkloos bent. Hoe hoog je uitkering is en hoelang je er een krijgt, hangt af van wat je verdiende en hoelang je al werkte.

Ik wil mijn tijdelijk contract niet verlengen

Het kan ook zijn dat je werkgever graag met je verder wilt, maar dat jij het zelf niet ziet zitten om te blijven. En dan? Tussentijds opzeggen is niet altijd mogelijk, maar je kunt er wel altijd voor kiezen om je contract niet te verlengen. Het contract eindigt dan op de datum die in je contract staat. Houd er rekening mee dat je minder rechten hebt als je zelf besluit om te vertrekken. Weiger je het aanbod voor een contractverlenging? Dan krijg je bijvoorbeeld geen WW-uitkering. Zelf je contract niet verlengen is daarom vaak alleen een goed idee als je al een nieuwe job hebt of nog ergens een oude sok hebt liggen.

Contract niet verlengen? Ga het gesprek aan

Zolang je geen nieuwe arbeidsovereenkomst tekent, ben je na de einddatum die in contract staat in principe vrij om te gaan en staan waar je wilt. Je hoeft bij een tijdelijk contract geen rekening te houden met een opzegtermijn, dus je kunt op het laatste moment nog beslissen dat je vertrekt. Maar echt netjes is dat natuurlijk niet. Als je je contract niet wilt verlengen, kun je beter in gesprek gaan. Doe dat bijvoorbeeld zodra je een nieuw baanaanbod hebt. Of je baas wil zelf met je in gesprek over een contractverlenging. Dat is dan een mooi moment om aan te geven dat je andere plannen hebt.

Gebeurt dat niet? Wacht in ieder geval nooit tot het laatste moment met vertellen dat je je contract niet wilt verlengen. Deel het nieuws liever ongeveer een maand voor het aflopen van je contract. Dan heeft je werkgever tijd om een vervanger te regelen en heb jij de mogelijkheid om je werk goed af te ronden. Kun je daarna met een goed gevoel aan de slag met je nieuwe baan.

Key takeaways

  • Je werkgever kiest of ie je aflopende contract verlengt of niet. Je kunt ook zelf besluiten om je contract niet te verlengen.
  • Wordt je contract niet verlengd? Vraag naar de reden, check of je recht hebt op een vergoeding of uitkering en ga op zoek naar een nieuwe baan.
  • Je werkgever hoeft geen reden te hebben om je contract niet te verlengen. Vaak heeft ie dat wel en deelt ie die reden ook met je.
  • Meestal heb je recht op WW als je contract niet wordt verlengd. Je moet dan wel voldoen aan verschillende voorwaarden.
  • Als je zelf je contract niet wilt verlengen, moet je dit aan je baas laten weten. Je hoeft rekening te houden met een opzegtermijn.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat te doen als je contract niet verlengd wordt?

  • Vraag je werkgever altijd naar de reden. Check daarna of je recht hebt op een vergoeding of uitkering. Krijg je WW? Vraag deze uitkering dan zelf aan. Zodra je er klaar voor bent, ga je lekker op zoek naar een nieuwe uitdaging.

  • Mag mijn contract niet worden verlengd zonder reden?

  • Ja, dat mag. Je werkgever is niet verplicht om te vertellen waarom ie je contract niet wil verlengen. Vaak doet ie dat trouwens wel.

  • Mijn contract wordt niet verlengd. Hoelang van tevoren moet mijn baas dat laten weten?

  • Als je een tijdelijk contract van minimaal 6 maanden hebt, moet je baas het je minstens 1 maand van tevoren laten weten als ie je contract niet wilt verlengen. Dat is de aanzegtermijn.

  • Mijn contract wordt niet verlengd, heb ik recht op WW?

  • Vaak wel. Er zijn hier wel verschillende voorwaarden aan verbonden. Zo mag je niet werkloos zijn geworden door je eigen schuld.

  • Mijn contract loopt af en ik wil niet verlengen. Wat nu?

  • Laat je leidinggevende weten dat je je contract niet wilt verlengen. Je hebt in dit geval niet te maken met een opzegtermijn, maar het is wel zo netjes als je dit op tijd doet. Bijvoorbeeld een maand voordat je contract afloopt.