ONTSLAGVERGOEDING

Ben jij onvrijwillig ontslagen? Dat wensen we natuurlijk niemand toe. Gelukkig heb je mogelijk wel recht op een vergoeding bij ontslag: de ontslagvergoeding of transitievergoeding. De wát? Geen zorgen, we leggen je hier stap voor stap uit wat deze vergoeding precies is en wanneer je er recht op hebt. En misschien wel het belangrijkste: hoe hoog de vergoeding is en hoe je de hoogte van jouw transitievergoeding kunt berekenen.

Per direct op zoek naar werk?

Ben jij per direct beschikbaar voor een nieuwe (bij)baan? Bekijk hier onze vacatures voor per direct werk.

Wat is een ontslagvergoeding?

Nogal een inkoppertje, maar om toch even bij het begin te beginnen: de ontslagvergoeding is een vergoeding die je krijgt als je bent ontslagen. Het wordt ook wel beëindigingsvergoeding of transitievergoeding bij ontslag genoemd, omdat het bedoeld is om de tijd tussen je huidige baan en die nieuwe uitdaging te overbruggen. Wel zo fijn om een buffer te hebben.

Wanneer heb je recht op een ontslagvergoeding?

Helaas heb je niet altijd recht op een ontslagvergoeding. Maar wanneer dan wel? We hebben de belangrijkste voorwaarden voor de beëindigingsvergoeding even voor je op een rijtje gezet.

 • Het initiatief van het ontslag ligt bij jouw werkgever.
 • Je bent niet ontslagen door jouw eigen wangedrag.
 • Je bent ouder dan 18 óf je bent onder de 18, maar hebt meer dan 12 uur per week gewerkt.

Hierbij geldt natuurlijk dat de regels afhankelijk zijn van wat er in jouw contract staat. Staat er iets afwijkends over de ontslagvergoeding in jouw cao of contract? Dan gelden altijd de regelingen die daar staan vermeld.

Hoe werkt de transitievergoeding bij een tijdelijk contract?

Betekent dit dat je ook recht hebt op een transitievergoeding bij het niet verlengen van een tijdelijk contract? Jazeker. Wel moet je met een aantal extra zaken rekening houden bij een transitievergoeding, als jouw contract niet verlengd wordt. In de volgende gevallen heb je namelijk geen recht op een ontslagvergoeding bij een tijdelijk contract:

 • Jouw werkgever heeft aangeboden jouw contract te verlengen voordat je tijdelijke contract afloopt. Het maakt hierbij niet uit of je dit aanbod wel of niet accepteert.
 • Je bent een volgend tijdelijk contract aangegaan vóór het eindigen van een tijdelijk contract. Voorwaarde daarbij is dat het nieuwe contract na maximaal 6 maanden ingaat na het eindigen van het vorige contract (en tussentijds kan worden opgezegd).

Wat is de hoogte van de ontslagvergoeding?

Heb je recht op de ontslagvergoeding? Dan ben je vast benieuwd hoeveel geld je op je rekening kunt verwachten. De hoogte van je beëindigingsvergoeding is afhankelijk van het volgende:

 • jouw maandsalaris;
 • de duur van je dienstverband.

Daarbij kan de vergoeding nooit hoger dan € 81.000,- zijn. Houd er verder rekening mee dat je over jouw transitievergoeding altijd gewoon belasting betaalt.

Hoe kun je de hoogte van de transitievergoeding berekenen?

De berekening van de transitievergoeding gaat vervolgens zo:

 • Je krijgt ⅓ van je maandsalaris per volledig dienstjaar vanaf je eerste werkdag.
 • De ontslagvergoeding over het overige deel (dus alles wat minder is dan een jaar) wordt berekend volgens de formule: (bruto salaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst / bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris /12 ).

Voorbeeld

Jouw arbeidsovereenkomst duurde 2 jaar en 5 dagen. Daarbij was je bruto maandsalaris € 2.000. Je bruto uurloon was € 12,50. Je werkte 8 uur per dag.

 • Eerst wordt de vergoeding berekend over het aantal volledig gewerkte jaren: 2 jaar x (1/3 van € 2.000) = € 1.333.
 • Daarna wordt de vergoeding berekend over de laatste 5 dagen. Het totale salaris over de laatste 5 dagen is: 5 x 8 (gewerkte uren) x € 12,50 (bruto uurloon) = € 500. De berekening volgens de formule is: het bruto salaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst, gedeeld door bruto maandsalaris, keer 1/3 bruto maandsalaris, gedeeld door 12 (maanden). Oftewel: (500/2000) x (666,67/12) = 13,89.
 • Het totaal aan transitievergoeding is dus € 1.333 + € 13,89 = € 1.346,89.

De formule van stap 2 wordt ook gebruikt om de ontslagvergoeding te berekenen als je korter dan een jaar hebt gewerkt. Je ontvangt ook een transitievergoeding als je nog in je proeftijd zit. De hoogte wordt dan ook volgens deze formule berekend.

Hoogte transitievergoeding bij een 0 uren contract

Hoe zit het met de transitievergoeding als je een 0 uren contract hebt? Ook dan heb je gewoon recht op de vergoeding. De hoogte wordt berekend met behulp van dezelfde formule, aan de hand van jouw gemiddelde maandsalaris.

Rekenhulp ontslagvergoeding

Te ingewikkeld om met formules te gaan rekenen? Snappen we helemaal. Gelukkig kun je met de rekenhulp van de Rijksoverheid heel makkelijk een inschatting van jouw ontslagvergoeding maken.

Klaar om te solliciteren!

Ontslagen? We got you. Bekijk ons aanbod vacatures en start meteen met solliciteren.

Alles over contract